Ολοι πίσω απο την Λίβερπουλ

Ολοι πίσω απο την Λίβερπουλ


Στην πέμπτη αγωνιστική της League phase του Tσάμπιονς λιγκ αρκετά από τα παιχνίδια θύμιζαν αυτά που βλέπουμε στους περίφημους ομίλους που καταργήθηκαν για να προκύψει στην θέση το νέο format. Είδαμε φαβορί, όχι απλά να κερδίζουν αλλά να συντριβούν ομάδες του χεριού τους, όπως συνέβαινε στην φάση των ομίλων όταν ο επικεφαλής συναντούσε τον λιγότερο ισχυρό της τετράδας. Το Σπάρτα Πράγας – Ατλέτικο Μαδρίτης 0-6 το Σλόβαν Μπρατισλάβας Μίλαν 2-3, το Μπάγερ Λεβερκούζεν Σάλτσμπουργκ 5-0,  το Γιούνγκ Μπόις - Αταλάντα 1-6, το Ντιναμό Ζάγκρεπ – Ντόρτμουντ 0-3, το Μπαρτσελόνα – Μπρεστ 3-0  θύμισαν εκείνη την εποχή. Εκείνη την εποχή θύμισαν και τα κλειστά ματς Μπάγερν Μονάχου - Παρί 1-0, Ίντερ - Λειψία 1-0, Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0 και Αστον Βίλα - Γιουβέντους 0-0: στην φάση των ομίλων μέχρι πέρσι, όταν συνέβαινε να βρεθούν δύο δυνατές ομάδες μαζί στον ίδιο όμιλο και έφταναν να παίξουν μεταξύ τους τέτοια ματς βλέπαμε.

Ωστόσο αυτό που δεν θυμίζει καθόλου φάση ομίλων είναι το πιο σημαντικό δηλαδή αυτό που βλέπει κανείς στην κατάταξη της League phase. Στην πρώτη οκτάδα μετά την πέμπτη αγωνιστική βρίσκονται οι Μονακό, Αρσεναλ, Λεβερκούζεν, Αταλάντα, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Ιντερ Μπαρτσελόνα και πρώτη είναι η Λίβερπουλ που είναι και η μόνη που έχει προκριθεί και μαθηματικά: όλες οι υπόλοιπες τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει πρόκριση – πόσο μάλλον βέβαιη συμμετοχή στην πρώτη οκτάδα! Αλλά υπάρχουν και πιο ενδιαφέροντα πράγματα από τους μαθηματικούς υπολογισμούς. Μεταξύ δυο βαθμών (από την Αταλάντα που έχει 11 βαθμούς μέχρι την Μίλαν που έχει 9) συνωστίζονται 12 ομάδες και μεταξύ τριών βαθμών (από την Αταλάντα που έχει 11 μέχρι την Σέλτικ που έχει 8) υπάρχουν 16! Πιο εντυπωσιακό ότι ομάδες που συγκαταλέγονται στα φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης, όπως η Μάντσεστερ Σίτυ, η Μπάγερν, η Ρεαλ Μαδρίτης, η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Παρί  παραμένουν ακόμα μακριά από την πρώτη οκτάδα: η κάτοχος του τρόπαιου Ρεάλ Μαδρίτης σήμερα οριακά μπαίνει στα play off κι αν δεν κάνει 5 βαθμούς στα τρία τελευταία ματς κινδυνεύει με αποκλεισμό. Όμως ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι πάμπλουτη Παρί, η Τζιρόνα που έρχεται από την Λίγκα, η τρίτη φέτος στην Μπουντεσλίγκα Λειψία, η Μπολόνια, που αν και δεν είχε παρουσίες στο Τσάμπιονς λιγκ είναι μία από τους εκπροσώπους του καμπιονάτο, σήμερα είναι εκτός συνέχειας της διαδικασίας καθώς βρίσκονται στις δώδεκα τελευταίες ομάδες της κατάταξης. Κι όλες κι αυτή την αγωνιστική ηττήθηκαν.  

https://editorial.uefa.com//resources/0293-1c7015bf69b7-0de98b64d6ef-1000/format/free1/liverpool_fc_v_real_madrid_c.f._-_uefa_champions_league_2024_25_league_phase_md5.jpeg?imwidth=988

Τακτική και στημένες φάσεις

Στα παιχνίδια μεταξύ δυνατών ομάδων που είδαμε αυτή την αγωνιστική υπήρξε αρκετή τακτική. Η Γιούβε και η Αστον Βίλα φοβήθηκαν η μία την άλλη κι έτσι προέκυψε ένα 0-0, όχι όμως χωρίς φάσεις. Ο κόουτς Κομπανί στο παιχνίδι της Μπάγερν Μονάχου- Παρί απέδειξε ότι μπορεί να κάνει και ένα τακτικό ματς σαν να είχε πάρει το μάθημα του από τα προηγούμενα: η Μπάγερν πήρε λιγότερα ρίσκα, έπαιξε με το παλιό δοκιμασμένο δίδυμο Κίμιχ – Γκορέτσκα μπροστά από την άμυνα, έφτασε στην νίκη με ένα γκολ του Κιμ και φυσικά εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι βρέθηκε να παίζει με παίκτη παραπάνω μετά την αποβολή του Ντεμπέλε. Η Ίντερ αποδείχτηκε σκληρότερη από την Λειψία αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο: η καλή της άμυνα και η γενικότερα αποτελεσματική αμυντική της λειτουργία της έχει δώσει μέχρι τώρα πολύτιμους βαθμούς σε αντίστοιχα παιχνίδια. Θυμίζω ότι δεν έχει δεχτεί γκολ σε πέντε αγωνιστικές (!) κι από την όταν αυτό συμβαίνει η ομάδα του Ιντζάγκι μπορεί να βρει ένα γκολ και να κερδίσει - με την Λειψία ήταν αυτογκόλ και το έβαλε ο Λουκεμπά. Όχι τυχαία τα ματς Μπάγερν – Παρί και Ιντερ – Λειψία κρίθηκαν από στημένες φάσεις. Εν μέρει συνέβη το ίδιο και στο Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης: το χαμένο πέναλτι του ΕμΠαπέ μετά το γκολ του ΜακΚάλιστερ με το οποίο οι Κόκκινοι προηγήθηκαν μέτρησε πολύ στην έκβαση του ματς. Το οποίο όμως θα ήταν άδικο να μην το κέρδιζε η πρωτοπόρος. Η Λίβερπουλ του Σλοτ είναι η ομάδα της στιγμής: τρέχει, πιέζει, έχει νέους πρωταγωνιστές όπως ο τερματοφύλακας Κέλεχερ και ο Τζόουνς, «βγάζει» πιτσιρικάδες (το Ανφιλντ αποθέωσε τον Μπράντλεϊ για ένα τάκλιν στον ΕμΠαπέ), σκοράρει ακόμα και τα βράδια που ο Σαλάχ χάνει πέναλτι – κι αυτό το σπάνιο γεγονός το είδαμε. Κυρίως η Λίβερπουλ είναι μια απλή και καλά συγκροτημένη ομάδα, δηλαδή ό,τι δεν είναι η Βασίλισσα. Ο Αντσελότι που βρίσκεται ήδη στο ειδώλιο του κατηγορούμενου παρουσίασε μια ομάδα χωρίς αρχή και τέλος. Εφταιξαν σαφώς οι απουσίες (η Βάσιλισσα είναι νοσοκομείο με 12 τραυματίες εκ των οποίων οι επτά θα αργήσουν να γυρίσουν) αλλά το πρόβλημα είναι πάντα οι παρόντες. Η Ρεάλ Μαδρίτης παίζει πάντα χωρίς φορ (ο ΕμΠαπέ αρνείται να το κάνει κι ο Μπέλιγχαμ είναι άφαντος), η άμυνα της καταρρέει όταν πιέζεται παρά την κλάση του Κουρτουά, ο Μόντριτς δεν έχει πλέον μια ώρα ποδοσφαίρου έντασης στα πόδια του. Ο Αντσελότι είπε πως η εμφάνιση ήταν καλή: προφανώς έχει κατεβάσει τον πήχη. Επειδή πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία, μεγαλώνουν τους εκνευρισμούς στη Μαδρίτη οι συνεχείς καλές εμφανίσεις της Μπαρτσελόνα που με την Μπρεστ έκανε περίπατο (3-0) – τα πανηγύρια όλων ήταν για τον Λεβαντόφσκι που πέρασε τα 100 γκολ στην διοργάνωση και είναι ο τρίτος μετά τους Μέσι – Ρονάλντο.           

https://editorial.uefa.com//resources/0293-1c6e0dfc23a7-853b5ec3a77c-1000/format/free1/manchester_city_v_feyenoord_-_uefa_champions_league_-_league_stage_-_etihad_stadium.jpeg?imwidth=988

Ανατροπές και σημάδια

Γεγονός της αγωνιστικής πέραν πάσης αμφιβολίας υπήρξε ωστόσο η ισοπαλία της Μάντσεστερ Σίτι με την Φέγενορντ. Η ολλανδική ομάδα που δέχεται εύκολα γκολ έμοιαζε ιδανικός αντίπαλος για να βρει η Σίτυ, όχι απλά μια νίκη αλλά μια νίκη με μεγάλο σκορ που θα ξόρκιζε κατά κάποιο τρόπο το κακό σερί που έχει προηγηθεί. Όταν ο Χάλααντ έκανε το 3-0 στο 53΄όλοι νομίζω πιστέψαμε ότι ομάδα του Γκουαρντιόλα θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα επιστροφής. Αλλά ο Πεπ έμοιαζε σαν να ξέχασε το κακό σερί το οποίο η ομάδα του τρέχει και θεώρησε το παιχνίδι ως ένα είδος διαδικαστικού ματς το οποίο μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να κάνει πειραματισμούς: οι τρεις αλλαγές του (δηλαδή δυο πιτσιρικάδες που λέγονται Μακάτι και Σίμσον Πούσεϊ που μπήκαν στις θέσεις του Ακε και του Γκουντογκάν με το ανέτοιμο Ντε Μπρόιν) ήταν η αιτία της κατάρρευσης της ομάδας του στο τελευταίο τέταρτο. Η Φέγενορντ έκανε μια τεράστια ανατροπή μετατρέποντας το 3-0 σε 3-3 και η PSV μια μέρα μετά έκανε μια μεγαλύτερη καθώς κέρδισε την Σαχτάρ με 3-2 βρίσκοντας τρία γκολ μετά το 87΄με ηγέτη και σκόρερ τoν Mάλικ Τίλμαν. Πολλά μπορείς να πεις για τους Ολλανδούς αλλά δεν σε αφήνουν να πλήξεις ποτέ! Όπως και ο Γκουαρντιόλα. Στο τέλος του ματς εμφανίστηκε με μια γρατζουνιά στο πρόσωπο και είπε ότι αυτή προκλήθηκε από το γεγονός ότι έξυσε το πρόσωπό του με το δαχτυλίδι του κατά λάθος. Οι φήμες ότι έγινε καυγάς στα αποδυτήρια και η συμπληρωματική του δήλωσε ότι δεν ήθελε να θίξει όσους έχουν προβλήματα ψυχολογικά και τιμωρούν τον εαυτό τους, δημιούργησε περισσότερες υποψίες.  Ο Πεπ ήταν σαν να λέει ότι «και εγώ έχω τα προβλήματά μου αλλά υπάρχουν άλλοι που έχουν χειρότερα». Η ερώτηση όμως είναι ποια είναι τα δικά του προβλήματα.

https://editorial.uefa.com//resources/0293-1c701ce0b040-837e5627778e-1000/format/free1/fbl-eur-c1-monaco-benfica.jpeg?imwidth=988

Σόου της μιας βραδιάς

Σε μια τόσο μεγάλη σεζόν και μια τόσο μεγάλη διοργάνωση είναι δεδομένο ότι οι ομάδες θα έχουν σκαμπανεβάσματα: αυτά της Άρσεναλ είναι τα εντυπωσιακότερα. Μετά από την ήττα από την Ιντερ, η ομάδα του Αρτέτα πήγε στη Λισαβόνα, βρήκε την Σπόρτινγκ για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς λιγκ χωρίς τον κόουτς Αμορίμ και την διέλυσε: το τελικό 1-5 είναι απόδειξη των δυνατοτήτων των κανονιέρηδων αλλά και το τι μπορεί να πάθει μια ομάδα αν πιστέψει ότι δεν σκοράρουν εύκολα. Σόου δεν έδωσε μόνο η Άρσεναλ αλλά και η Αταλάντα και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Για την ομάδα του Γκασπερίνι το ότι διέλυσε την Γιούνγκ Μπόις δεν είναι παράξενο: όταν ο Ντε κέτελερε έχει τέτοια απόδοση παίκτες όπως ο Ρετέγκι και ο Λουκμαν μπορεί να σκοράρουν όλο το βράδυ. Η Aτλέτικο νομίζω ότι διέλυσε την Σπάρτα στην Πράγα διότι τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία παραμονής του Σιμεόνε. Από τη στιγμή που οι ποδοσφαιριστές κατάλαβαν ότι θα τον έχουν και του χρόνου προϊστάμενο θέλησαν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο να του δείξουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα μαζί του: όχι τυχαία απόλυτοι πρωταγωνιστές ήταν τρία δικά του παιδιά: ο Γκριεσμάν, ο Κόκε και ο Κορέα που δεν γκρινιάζει όταν τον κρατά στον πάγκο.

Το πρώτο του Παυλίδη

Στα σημαντικά της αγωνιστικής το πρώτο γκολ του Παυλίδη στη διοργάνωση. Το έψαχνε καιρό και το βρήκε στη νίκη της Μπενφίκα στο Μονακό με 2-3 σε ένα ματς που η αποβολή του Σίνκο στο 58΄ κατέστρεψε τους πολύ καλούς γηπεδούχους. Στα χάι λάιτς το απίθανο αυτογκόλ του Κάρτερ Βίτερς, αλλά και το εκπληκτικό γκολ του Μαέντα στο Σέλτικ – Μπριζ (1-1). Εντυπωσιακές και οι πρώτες νίκες στην διοργάνωση του Ερυθρού Αστέρα και της Στουρμ Γκρατς: ο πρώτος δυέλυσε την Στουτγκάρδη, η δεύτερη κέρδισε την Τζιρόνα. Και οι δύο είναι ομάδες με ιστορία, παράδοση, κόσμο και ποδοσφαιριστές που καταλαβαίνουν που αγωνίζονται: δεν θα ολοκλήρωναν την League Phase χωρίς νίκη και είναι καλύτερες ομάδες από την Σάλτσμπουργκ που γνώρισε μια ακόμα διάλυση (αυτή τη φορά από την Λεβερκούζεν) αλλά και από την Σλόβαν Μπρατισλάβας που έχασε από την Μίλαν στην έδρα της με ένα κολακευτικό 2-3. Μάλιστα χάρη στο φορμάτ της διοργάνωσης αυτή η πρώτη τους νίκη τους δίνει και ελπίδες να φτάσουν ακόμα και στα πλέι οφ. Αμφιβάλλω αν θα τα καταφέρουν όμως κανείς δεν μπορεί να τους απαγορεύσει να είναι αισιόδοξοι.