Πανηγυρίζει και δικαίως ο Ολυμπιακός για την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ που τον τιμώρησε μόνο με (τσουχτερό) πρόστιμο για όσα έγιναν στην Πάτρα. Φωνάζει και δικαίως η ΑΕΚ γιατί είναι η μόνη που τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών για επεισόδια μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Γίνεται να έχουν και οι δυο δίκιο; Ναι γίνεται.
Τι δέχτηκαν οι δικαστές
Μολονότι το σκεπτικό της απόφασης για τα όσα έγιναν στο ματς του Ολυμπιακού με την Παναχαϊκή δεν έχει κυκλοφορήσει, εν τούτοις κάτι μάθαμε για το που η απόφαση βασίστηκε. Επί της ουσίας ο αθλητικός δικαστής έκανε δεκτά τα όσα ο Ολυμπιακός ισχυρίστηκε στην ακροαματική διαδικασία. Ο δικαστής δέχτηκε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν από κάποιο προβοκάτορα, (θυμίζω ότι αυτό ειπώθηκε και στην τηλεοπτική μετάδοση), ότι την πραγματική αναστάτωση την προκάλεσε η ξαφνική επέμβαση της αστυνομίας, ότι ο μάρτυρας κ. Δημητρόπουλος που μίλησε για τραυματίες είπε παραμύθια, ότι δεν υπήρχαν συμπλοκές μεταξύ οπαδών, παρά μόνο ένας γελοίος καυγάς που θα χε τελειώσει σε χρόνο ρεκόρ αν τα ΜΑΤ δεν πετούσαν χημικά. Όλα αυτά το δικαστήριο τα δέχτηκε γιατί ο Ολυμπιακός τα απέδειξε με μαρτυρίες και εκθέσεις παρατηρητών. Και γιατί η νομική εκπρόσωπός του κ. Λίνα Σουλούκου είχε την γενναιοψυχία να παραδεχτεί ότι υπήρξε ένταση και έγινε μια κάποια φασαρία για λόγους που επαρκώς εξηγήθηκαν, χωρίς να ισχυρίζεται πως όλα ήταν υπέροχα στις εξέδρες. Κάθε δικαστήριο εκτιμά την παραδοχή των ευθυνών από την μεριά του κατηγορούμενου. Αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της υπερασπιστικής γραμμής του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ π.χ. όταν πρόσφατα η ΑΕΚ βρέθηκε κατηγορούμενη: πρωτόδικα η ΑΕΚ είχε ισχυριστεί ότι εντός γηπέδου δεν έγινε τίποτα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα η αστυνομία να προσκομίσει υλικό από κάμερες για να αποδείξει το αντίθετο. Μάλιστα η υπερασπιστική γραμμή της ΑΕΚ άλλαξε στην Εφέσεων και θα χει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι αν και εφόσον η υπόθεση φτάσει στο CAS.
Μοιάζουν
Οι δυο αυτές υποθέσεις σε κάποια πράγματα μοιάζουν και σε κάποια άλλα δεν μοιάζουν. Η ομοιότητα έγκειται στο ότι και οι δυο ομάδες παραπέμφθηκαν με άρθρα που προβλέπουν τιμωρία αφαίρεσης βαθμών: όλα τα υπόλοιπα είναι διαφορετικά όμως. Η ΑΕΚ ήταν γηπεδούχος, ο Ολυμπιακός στην Πάτρα δεν πήρε εισιτήρια. Οι πειθαρχικές επιτροπές που δίκασαν τους δυο δεν ήταν ίδιες: αυτή του κυπέλλου συνεκτιμά διαφορετικά τα πράγματα - το είδαμε σε τρεις ακόμα περιπτώσεις. Το είδαμε όταν έκρινε τα επεισόδια που έγιναν στο ΠΑΟΚ – Αρης, τότε που είχε καεί μέχρι και η καντίνα ενός φουκαρά. Το είδαμε και όταν εκδίκασε τα επεισόδια που είχαν γίνει στο φιλικό Ατρόμητος – Παναθηναϊκός: η ίδια επιτροπή ήταν και δεν τιμώρησε κανένα από τους δυο μολονότι οπαδοί είχαν παίξει ξύλο εντός γηπέδου ρίχνοντας μάλιστα και φωτοβολίδες οι μεν στους δε. Η ίδια Επιτροπή έβγαλε λάδι και τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ για τα επεισόδια στον περσινό τελικό του κυπέλλου αφήνοντας κατά μέρους τις εκθέσεις της αστυνομίας. Ωστόσο αφήνοντας στην άκρη κάποιες τυπικές διαφορές των υποθέσεων η ΑΕΚ έχει δίκιο να φωνάζει όταν λέει πως στη δική της περίπτωση εξαντλήθηκε η αυστηρότητα του δικαστή: έτσι μοιάζει. Μόνο που μετά από αυτές τις αποφάσεις ο σκοπός πρέπει να είναι το πώς θα αλλάξει ο ΚΑΠ και τέτοιες τιμωρίες δεν θα ξαναϋπάρξουν: ούτε πανηγύρια χρειάζονται, ούτε κλάματα και κατάρες.
Βαριά κι άδικη ποινή
Η ποινή της αφαίρεσης βαθμών είναι βαριά και απαράδεκτη: κυρίως είναι αντιποδοσφαιρική. Καταστρέφει το ποδόσφαιρο διότι νοθεύει τον ανταγωνισμό. Το ότι όλοι πλέον έχουν τιμωρηθεί με αφαιρέσεις βαθμών θα πρεπε να έχει ως αποτέλεσμα να συμφωνήσουν ότι αυτό πρέπει να σταματήσει: αφαιρέσεις βαθμών πρέπει να υπάρχουν μόνο για οριστικές διακοπές αγώνων ή για κανονιστικές παρατυπίες όπως η χρησιμοποίηση τιμωρημένων ποδοσφαιριστών π.χ. Όχι, όμως, γιατί έγιναν επεισόδια που καθόλου δεν επηρέασαν την έκβαση ενός ματς.
Οι ομάδες θα πρεπε αύριο κιόλας να ζητήσουν και να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται ως τεκμήρια ενοχής οι εκθέσεις της αστυνομίας: αυτό άρχισε να γίνεται τα τρία τελευταία χρόνια, όταν άσχετοι μεγαλομανείς πολιτικοί προσπάθησαν να διαλύσουν θεσμικά το ποδόσφαιρο. Η αστυνομία ποτέ δεν παραδέχεται ότι έκανε λάθη επιχειρησιακά - ως εκ τούτου η όποια μαρτυρία της δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη και τους όρους που είχε βάλει πέρυσι στην Λίγκα, η αστυνομία δεν πρέπει να βρίσκεται ούτε εντός γηπέδου.
Τα καλά των ξένων
Ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει γιατί γλύτωσε το μείον 3 που θα τον απομάκρυνε πολύ από την κορυφή της βαθμολογίας. Η ΑΕΚ φωνάζει γιατί έμεινε η δική της τιμωρία. Λογικά είναι και τα δυο. Αλλά υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από τιμωρίες, αθωώσεις και ποινές: το ίδιο το πρωτάθλημα. Το οποίο δεν μπορεί να κρίνεται με δικαστικές αποφάσεις – ο κόσμος αυτό δεν το αντέχει, ακόμα κι αν ο πρωταθλητής των δικαστηρίων είναι κάθε χρόνο διαφορετικός. Δεν λέω να μην υπάρχουν ποινές – λέω ότι όλα πρέπει να εξετάζονται κατά περίσταση: έτσι κάνει η UEFA. Kαι να μετρά καθοριστικά στην τιμωρία η έκθεση ενός σοβαρού και εκπαιδευμένου παρατηρητή που να πληρώνεται και να επιμορφώνεται: ας μιμηθούμε επιτέλους τα καλά των ξένων κι όχι τα στραβά τους.
Αντί για πανηγύρια και κατάρες οι ομάδες θα πρέπει εντός της Λίγκας να πάρουν μια πρωτοβουλία για την αλλαγή του σχετικού κανονισμού, που προβλέπει αφαιρέσεις βαθμών. Διότι το να αφαιρούνται βαθμοί από ματς τα οποία τελειώνουν κανονικά είναι μια πραγματικά ελληνική πρωτοτυπία. Και το ότι αυτή τη φορά η κρίση των δικαστών υπήρξε για τον Ολυμπιακό δίκαιη δεν πρέπει να αποκοιμίσει κανένα: ανάλογος κίνδυνος αφαίρεσης βαθμών μπορεί να υπάρξει στο μέλλον και σε χρόνο ρεκόρ.