Που είσαι γίγαντα Ταμπάρεζ;

Που είσαι γίγαντα Ταμπάρεζ;


Μετά τους Γάλλους ήρθε χθες βράδυ και η σειρά των Βραζιλιάνων και των Πορτογάλων να πάρουν εισιτήρια πρόκρισης για τους 16 έπειτα από μόλις δυο αγωνιστικές. Το πέτυχαν κερδίζοντας οι πρώτοι με 1-0 την Ελβετία, ένα είδος κακού τους δαίμονα στα μουντιάλ, και οι δεύτεροι με 2-0 την Ουρουγουάη, που είναι κατώτεροι των προσδοκιών. Το έκαναν παίρνοντας νίκες στο δεύτερο ημίχρονο με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Η Βραζιλία που δεν κάνει υπολογισμούς  

Η Βραζιλία χωρίς τον Νεϊμάρ δυσκολεύτηκε να κάνει αυτό που ξέρει καλά, δηλαδή να κυκλοφορήσει τη μπάλα σωστά στην επίθεση. Και οι Βραζιλιάνοι και οι Ελβετοί είχαν νίκες στις πρεμιέρες τους: ο πειρασμός της ισοπαλίας στο μεταξύ τους ματς ήταν μεγάλος. Αλλά παρά την σαφώς ευρωπαϊκή νοοτροπία της η Βραζιλία δεν έκανε εκπτώσεις. Ο Τίτε μοίρασε τη δουλειά του Νεϊμάρ στους Πακετα και Φρεντ, αλλά επειδή και οι δυο αυτοί έμπλεξαν με τους μέσους των Ελβετών που ήταν εξαιρετικοί (ειδικά ο Φρίλερ και ο Τσάκα) χρειάστηκε να πάρει πιο πολλές πρωτοβουλίες ο Βινίσιους – με ό,τι αυτό συνεπάγεται: η Βραζιλία ήταν κάπως προβλέψιμη, διότι έπαιζε μόνο από τα αριστερά, αλλά ήταν  επίμονη γιατί ο Βινίσιους δεν παρατά τίποτα. Οταν ακυρώθηκε ως οφσάιντ ένα δικό του γκολ στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η Βραζιλία θα έπαιζε για την ισοπαλία αλλά δεν συνέβη τίποτα τέτοιο: ο Τίτε έριξε στο ματς τον Ροντρίγκο και η επικινδυνότητα της μεγάλωσε. Τελικά το γκολ το βρήκε ο Καζεμίρο κι όταν ένας αμυντικός μέσος πετυχαίνει ένα γκολ τόσο σπάνιας ομορφιάς (σκοράρει σαν φορ περιοχής με απευθείας σουτ, χωρίς η μπάλα να σκάσει στο χόρτο) καταλαβαίνεις γιατί η ομάδα του είναι φαβορί για την τελική επικράτηση. Η  ευρωπαϊκή Βραζιλία δεν δέχτηκε γκολ για δεύτερο ματς και δεν είναι τυχαίο ότι ο Τίτε αντικατέστησε τον τραυματία Ντανίλο με ένα στόπερ που μπορεί να παίξει και δεξιά – τον Μιλιτάο. Η Βραζιλία μετά την Γαλλία έγινε η δεύτερη ομάδα που προκρίθηκε στους 16, όμως οι Γάλλοι έχουν δεχτεί γκολ και στα δυο ματς που έδωσαν ενώ οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν αφήσει πιο πολλές από τρεις ευκαιρίες σε Σέρβους και Ελβετούς. Το ότι έχουν τον ίδιο προπονητή έξι ολόκληρα χρόνια, όπως χθες έγραφα, φαίνεται. Ο Τίτε ήταν στο τέλος πανευτυχής: η νίκη δίνει χρόνο στον Νεϊμάρ και στον Ντανόιλο να αποθεραπευτούν χωρίς να χρειάζεται να πάρουν το παραμικρό ρίσκο επιστροφής. Η Βραζιλία τους χρειάζεται και τους δυο.

https://www.sport24.gr/img/3712/9850220/822000/we1200/1200/casemiro2.jpg

Σόου του Μπρούνο Φερνάντεθ

Ακολούθησε παίρνοντας εισιτήριο πρόκρισης και η Πορτογαλία. Ηταν τυχερή, αφού οι Ουρουγουανοί είχαν στο πρώτο ημίχρονο μια τεράστια ευκαιρία με τον Μπεντακούρ και είχαν και μια καλή αντίδραση μετά το πρώτο γκολ που δέχτηκαν, αλλά ήταν και ως προς κάτι ανώτερη από την αντίπαλό της. Όχι πάντως χάρη στον Ρονάλντο: ο Κριστιάνο διακρίθηκε για τον εντυπωσιακό του πανηγυρισμό στη φάση του γκολ του 1-0 – τα τηλεοπτικά ριπλέι αποκάλυψαν πως δεν βρήκε τη μπάλα όμως η κίνησή του προς αυτή μετά τη σέντρα σουτ του Μπρουνο Φερνάντεζ ήταν καθοριστική: είναι ένα από τα λίγα γκολ που σημειώνει κάποιος χωρίς να βρει καν τη μπάλα, αλλά η FIFA το πίστωσε στον Φερνάντεζ, που πέτυχε και το δεύτερο, (χάρη σε ένα πέναλτι που να το πεις αυστηρό είναι ευφημισμός…) και είχε κι ένα δοκάρι στις καθυστερήσεις θυμώνοντας μάλιστα γιατί δεν έκανε τα τέρματά του τρία.  

Η Ουρουγουάη μεταμορφώθηκε μετά το πέρασμα στο ματς του Σουάρες, του Ντε Αρασκαέτα και του Πελίστρι, είχε ευκαιρίες για να ισοφαρίσει, αλλά τις λείπει ο Ταμπάρεζ – και της λείπει πολύ. Οι παίκτες μοιάζουν ορφανοί – το χάρισμα του σπουδαίου προπονητή ήταν τεράστιο. Στην Ουρουγουάη υπάρχει πάθος αλλά οδηγεί στην αυτοδιαχείριση και παίκτες όπως ο Βεσίνο, ο Βαλβέρδε, ακόμα κι ο Νούνιες μοιάζουν να έχουν άγχος. Δεν έχουν αποκλειστεί ακόμα οι Ουρουγουανοί, αλλά δεν είναι και μακριά. Η τύχη τους έχει να κάνει με το ό,τι η Πορτογαλία θέλει την πρώτη θέση: απέναντι στην Νότιο Κορέα θα είναι σοβαρή. Αλλά δεν ξέρω αν και οι ίδιοι μπορεί να κερδίσουν τους Γκανέζους που έρχονται από δυο σπουδαία ματς.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/22/11/28/hls-portugal_230526.jpg?w=880&f=bicubic

Υπερθέαμα τα άλλα δυο

Αν αξίζει τον κόπο να παρακολουθείς τα ματς των ομίλων στο Παγκόσμιο κύπελλο είναι γιατί μερικές φορές προκύπτουν παιγνίδια όπως το Καμερούν – Σερβία (3-3) και το Γκάνα – Νότιος Κορέα (3-2). Ματσάρες αληθινές εκεί που δεν το περιμένεις.

Στο πρώτο οι Σέρβοι που έχαναν με 0-1 αρχικά, ανέβηκαν στη συνέχεια και παραδίδοντας μαθήματα επιθετικού ποδοσφαίρου πήγαν το ματς στο 3-1 με τον Τάντιτς και τον Μιλίκοβιτς – Σάβιτς να κάνουν τη διαφορά και τον Μίτροβιτς να ξεμπλοκάρεται πετυχαίνοντας ένα από τα ωραιότερα γκολ του μουντιάλ. Αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον Αμπουμπακάρ που δηλώνει 33 χρόνων, αλλά έχει τρεξίματα 20χρονου και τιμώρησε την αμυντική χαλαρότητα της Σερβίας, που δέχτηκε δυο γκολ με την άμυνα στη σέντρα. Στο τέλος ο κόουτς Στοϊκοβιτς τα έβαλε με το ιατρικό επιτελείο της ομάδας που είναι υπεύθυνο για την ανετοιμότητα του Βλάχοβιτς.  

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/22/11/28/ghana_170116.jpg?w=880&f=bicubic

Στο δεύτερο ματς, ανάμεσα στην Γκάνα και τη Νότιος Κορέα, η μονομαχία του Κούντους με τον Τσο Γκουέ Σουνγκ έσπασε καρδιές: ο Γκανέζος μετά το γκολ του Σαλισού, έδωσε στην ομάδα του προβάδισμα με δυο γκολ, αλλά ο 24χρονος Κορεάτης φορ της Ζεο Μπουκ, της ομάδας της Χιουντάι, ισοφάρισε. Ο Κούντους με ένα δεύτερο γκολ έδωσε τη νίκη στη Γκάνα κι έδειξε γιατί ο Αγιαξ θα πάει από αυτόν πενήντα εκατομμύρια. Κι λίγα λέω.

Το ματς ολοκληρώθηκε με αποβολή του κόουτς Μπέντο που τα έβαλε με τον Αγγλο διαιτητή Αντονι Τέλορ, γιατί δεν κράτησε ένα επιπλέον λεπτό καθυστέρησης για να εκτελέσει η ομάδα του ένα κόρνερ – να σημειώσω ότι ο Τέλορ είχε κρατήσει 11 λεπτά επιπλέον χρόνου! Νεύρα προπονητή είχαμε και πριν το Καμερούν – Σερβία: ο Ριγκομπέρτ Σονγκ έδιωξε τον βασικό τερματοφύλακα Ονάνα γιατί διαφώνησε μαζί του για την τακτική προσέγγιση του ματς – παραδόξως ήταν ο τερματοφύλακας που ζητούσε από τον προπονητή μια ομάδα με πιο επιθετικούς προσανατολισμούς. Οι τερματοφύλακες ζητάνε πάντα το αντίθετο.  

Οι Αφρικάνοι πήραν μπρος

Εντυπωσιακό σε αυτή την δεύτερη αγωνιστική πάντως είναι ότι οι αφρικανικές ομάδες λύθηκαν και σκοράρουν: η Σενεγάλη πέτυχε τρία γκολ στο Κατάρ, το Μαρόκο δυο στο Βέλγιο, η Γκάνα τρία στην Νότιο Κορέα – αν προκριθούν θα είναι μπελάς για όλους στη συνέχεια. Ειδικά οι Γκανέζοι που έχουν και την πιο νεανική ομάδα στη διοργάνωση και που δεν έχουν πάρει ακόμα γκολ από τον Σπουδαίο Ινιάκι Γουίλιαμς (της Ατλέτικο Μπιλμπάο) που κάποια στιγμή θα βρει και δίχτυα. Αν αναζητείται τη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά ψάξτε την σε αυτές τις ομάδες.       

Το podcast για το μουντιάλ

https://player.simplecast.com/597ab2b5-9a19-4a08-b011-c007288d8ff4?dark=false