Θα δούμε καλύτερες ομάδες;

Θα δούμε καλύτερες ομάδες;


Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να ανακοινώσει την απόκτηση του Φακούντο Πελίστρι από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο ΠΑΟΚ παραχώρησε τον Κουλιεράκη στην Βόλφσμπουργκ για 12 εκατομμύρια ευρώ. Στο φινάλε του εφετινού μεταγραφικού παζαριού το βέβαιο είναι ότι στην Ελλάδα θα δούμε πολλά. Η ερώτηση είναι αν θα δούμε και καλύτερες ομάδες.  

Ας τα πάρουμε με την σειρά κι ας πούμε τι ψάχνουν  στο φινάλε του μεταγραφικού παζαριού οι τέσσερις διεκδικητές του τίτλου.

Ο Παναθηναϊκός και οι δυο αστερίσκοι

Με την προσθήκη του Πελίστρι ο Παναθηναϊκός μοιάζει σχεδόν έτοιμος. Ο 22χρονος έχει καλές προδιαγραφές, αλλά βιάστηκε να πάει στην Αγγλία. Στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιξε λίγο, οι δανεισμοί δεν του άρεσαν και τώρα ψάχνει ένα restart. Δεν παίζει τόσο πολύ από αριστερά, και κακώς προβάλλεται ως αριστερός εξτρέμ, αλλά ο Ντιέγκο Αλόνσο τον ξέρει και θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί. Δεν είναι Μπερνάρ – νομίζω την δουλειά του Βραζιλιάνου θα την αναλάβει ο Τζούρισιτς. Αλλά είναι καλός με την μπάλα στα πόδια, μπουκάρει και μπορεί να δημιουργήσει μια ωραία σχέση με την εξέδρα γιατί από τον ΠΑΟ αυτού του είδους οι σολίστες έλειψαν τα τελευταία χρόνια.

Το τι θα κάνει ο ΠΑΟ τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών του εξαρτάται από το αν θα καταφέρει να αποκλείσει την Λανς και να βρεθεί σε όμιλο του Europa Conference League. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από το τι θα γίνει με τον Ιωαννίδη. Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να τον παραχωρήσει, αλλά δεν του έχει κάνει νέο συμβόλαιο και δεν αποκλείεται στις τελευταίες μέρες των μεταγραφών να δεχτεί μια πρόταση της τάξης των 35 εκατομμυρίων καθώς οι ομάδες που έχουν ενδιαφερθεί για αυτόν (η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η Ίπσουιτς, η Λέστερ κτλ) και δεν είναι λίγες και δεν έχουν αποκτήσει ένα κυνηγό οπότε μπορεί να επιστρέψουν στην διεκδίκηση του.

Βέβαια ακόμα πιο βασικό για τον ΠΑΟ είναι το αν θα έχει ή όχι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Αν ο Παναθηναϊκός αποκλείσει την Λανς ο Ντιέγκο Αλόνσο δεν θα έχει μεγάλες σκοτούρες τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου. Αν όχι, θα χρειαστεί κι αυτός να ξαναδεί κάποια πράγματα στο ρόστερ του που σήμερα είναι πολύ μεγάλο. Ο ΠΑΟ σήμερα έχει 5 στόπερ (Ινγκασον, Γεντβάι, Μάγκνουσον, Πάλμερ Μπράουν και Σένγκεφελντ), τρία δεξιά μπακ (Μπάλντοκ, Κότσιρα, Βαγιαννίδη), τρεις κόφτες (Αράο, Μαξίμοβιτς, Ζέκα) έξι παίκτες για τις τρεις θέσεις που υπάρχουν πίσω από τον φορ στο 4-2-3-1 (τους Μπακασέτα, Τζούρισιτς, Μαντσίνι, Τέτε, Πελιστρι, Λημνιό) και τρία φορ (Ιωάννίδη, Γερεμέγιεφ, Σπόραρ) και δεν βάζω μέσα τους Βέρμπιτς, Αϊτόρ, Τρουγιέ κάποιους πιτσιρικάδες κτλ. Για ομάδα με ένα ματς την εβδομάδα όλοι αυτοί είναι πολλοί. Ο ΠΑΟ έχει τρεις ενδεκάδες. Αν ωστόσο βρεθεί στους ομίλους του Europa Conference League το ρόστερ του είναι μια χαρά. Και στην ευρωπαϊκή διοργάνωση μπορεί να διακριθεί και να κάνει πρωταθλητισμό.

Το πρόβλημα της ΑΕΚ

Και ο Αλμέιδα μίλησε για υπερβολικά πολλούς παίκτες στο ρόστερ της ΑΕΚ μετά τον αποκλεισμό από την Νοα. Η ΑΕΚ έχει σίγουρα περισσότερους παίκτες από όσους χρειάζεται, αλλά η διαφορά με τον ΠΑΟ είναι ότι χρειάζεται οπωσδήποτε και τουλάχιστον ένα ακόμα: ένα κανονικό δεύτερο φορ. Ο Αλμέιδα μπορεί να έχει λύσεις για όλα (ακόμα κι αν φύγουν 4-5 παίκτες, πράγμα καθόλου απλό), αλλά δεν αναπληρωματικό του Λιβάϊ Γκαρσία που είναι ταυτόχρονα και καθοριστικός και χωρίς αντικαταστάτη και λίγο «γυάλινος». Στην ΑΕΚ έχουν σκεφτεί την απόκτηση του Μορόν με παραχωρήσεις παικτών: η ΑΕΚ έχει αρκετούς που θα άρεσαν στον Ακη Μάντζιο. Αλλά ο Καρυπίδης θέλει χρήματα και κοστολογεί τον Ισπανό πάνω από 5 εκατ ευρώ. Για αναπληρωματικό φορ είναι πάρα πολλά.

https://i1.prth.gr/images/1168x656/_webp/files/2023-09-08/5961221.jpg

Όπως έχεις σκοτούρες ο Παναθηναϊκός με τον Ιωαννίδη έχει και η ΑΕΚ με τον Πινέδα: παρά τις συνεχείς δηλώσεις ότι ο παίκτης δεν παραχωρείται οι Μεξικάνοι επιμένουν και θα επιμένουν προσφέροντας και περισσότερα. Κατά τα άλλα δεν είναι απλό να ελαφρύνει το ρόστερ: η ΑΕΚ έχει 11 παίκτες (!) που μπορεί να παίξουν πίσω από τον Γκαρσία ή δίπλα του ή στις θέσεις των εξτρέμ (Ελίασον, Αμραμπατ, Κοιτά, Τζούμπερ, Περέιρα, ΛαΜέλα, Φερνάντεζ, Λιούμπισιτς, Γκατσίνοβιτς, Τσιλούλης και Πινέδα), αλλά οι μισοί είναι νεοφερμένοι και κάμποσοι άλλοι ονειρεύονται να γίνουν βασικοί. Κι ο Φερνάντεζ πχ όσες φορές αγωνίστηκε ήταν από τους καλύτερους.  

Ο ΠΑΟΚ που ψάχνει

Οι περιπτώσεις του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ είναι ολότελα διαφορετικές. Και οι δύο έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκά παιχνίδια μέχρι το Δεκέμβριο: απομένει απλώς να δούμε αν ο ΠΑΟΚ θα ακολουθήσεις τον Oλυμπιακό στο νέο Europa League αποκλείοντας την Σάμροκ Ρόβερς ή αν θα βρεθεί στο Europa Conference League στο οποίο θυμίζω ότι έχει κάνει και μεγάλες πορείες. Η εξασφάλιση της ευρωπαΐκής συνέχειας μεγαλώνει και την υποχρέωση ενίσχυσης.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να βρει αντικαταστάτες του Κουλιεράκη και του ΕνΓκονγκ, όχι για να διακριθεί στην Ευρώπη αλλά για να μην υπάρχουν καρδιοχτύπια ακόμα και σε παιχνίδια όπως αυτό με τον Πανσερραϊκό στην Τούμπα. Δεν είναι ποτέ εύκολο για μια ομάδα να βρει δύο καλούς παίκτες για την ίδια θέση. Αν ήμουν ο Λουτσέσκου θα προσπαθούσα να αξιοποιήσω περισσότερο τον Μιχαηλίδη, τον οποίο νομίζω ότι ο Ρουμάνος αδικεί. Χρειάζεται επίσης ο ΠΑΟΚ ένα παίκτη στη θέση του Μεϊτέ. Δεν αποκλείω να υπάρξει μια θεαματική ανατροπή και ο Μεϊτέ να γυρίσει τώρα που μετά την παραχώρηση του Κουλιεράκη χρήματα υπάρχουν.

https://www.newsbeast.gr/image/s1536x977/fill/webp/file/files/1/2023/05/5897501-1.jpg?gravity=center

Ιδανικό θα ήταν για τον Λουτσέσκου να βρει κι έναν ποδοσφαιριστή που να μπορεί να καλύψει αξιόπιστα την θέση του δεξιού και του αριστερού μπακ διότι ο Γιόνι έχει προβλήματα, ο Σουάρες δεν είναι αμυντικός, ο Σάστρε έμεινε στάσιμος και ο Βιερίνια έχει τον ρόλο του εμβληματικού αρχηγού, αλλά δυσκολεύεται να βοηθήσει έστω ένα ημίχρονο. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλές εκκρεμότητες και λίγες μέρες μπροστά του αλλά κάνει καλές επιλογές παραδοσιακά στο φινάλε γιατί έχει χρόνια τον ίδιο προπονητή κι ο Λουτσέσκου ξέρει τι χρειάζεται η ομάδα του.

Το περίπλοκο φινάλε του Ολυμπιακού  

Ακόμα πιο περίπλοκο θα είναι το φινάλε του μεταγραφικού παζαριού του Ολυμπιακού. Παρακολουθώντας την εφετινή μεταγραφική περίοδο νομίζεις ότι αυτή υπάρχει για να συζητάνε στον Ολυμπιακό ένα και μόνο πράγμα, δηλαδή πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γυρίσει ο Κάρμο και ο Ποντένσε και θα έλεγα και ο Ορτα, αν η δική του περίπτωση δε μου έμοιαζε τελειωμένη. Σαν να μην έφταναν αυτοί οι τρεις προστέθηκε στην ημερήσια διάταξη και η επιστροφή του Φορτούνη ενώ κατά τη γνώμη μου το κυρίαρχο ζήτημα  του Ολυμπιακού είναι άλλο κι άφορα βασικά την αξιοποίηση των πέντε μικρών. Ο Μεντιλίμπαρ θέλει 25 παίκτες για να παίζουν όλοι και το εννοεί. Αγαπάει το rotation και το ξέρουμε, αλλά αυτό προϋποθέτει δυνατότητα επιλογών κι αυτές σήμερα είναι μετρημένες.  

Ο Ολυμπιακός έχει σήμερα 25 παίκτες, αλλά οι πέντε από αυτούς λόγω ηλικίας και απειρίας δεν μπορεί να αγωνιστούν ταυτόχρονα: στην ενδεκάδα χωράει ένας – δύο δύσκολα. Αν υπολογίσεις ότι μεταξύ των 20 άλλων διαθέσιμων υπάρχουν τρεις τερματοφύλακες, ο Ολυμπιακός έχει 17 παίκτες για 10 θέσεις: είναι αδύνατο τόσοι λίγοι να βγάλουν μία τόσο σκληρή χρόνια, όσο θα είναι αυτή που μόλις ξεκίνησε και στην οποία ο Ολυμπιακός θα παίξει μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη δυο ευρωπαϊκά ματς παραπάνω στο Europa League (και μάλιστα με πολύ δυνατούς αντιπάλους), έχοντας παράλληλα, σύμφωνα με τον προπονητή του και μία σοβαρή υποχρέωση πρωταθλητισμού. Ας συνυπολογίσουμε πως μεταξύ των 17 διαθέσιμων υπάρχουν κάμποσοι νεοφερμένοι που είναι στοιχήματα (ο Ντάνι Γκαρθία δεν έχει ακόμα αγωνιστεί...), αλλά και παίκτες που έρχονται από χρονιές με απουσίες (όπως ο Ζέλσον Μαρτίνς και ο Μπιανκόν πχ) και νεαροί όπως ο Αποστολόπουλος.

Ακούγονται πολλά για τον Ποντένσε, τον Κάρμο και τον Φορτούνη – πολύ φοβάμαι πως μπλέκονται οι επιθυμίες με την πραγματικότητα. Για τον Ποντένσε είναι κουτό να περιμένει κανείς ότι η Γουλβς θα δεχτεί να το πουλήσει με λιγότερο από 10 εκατομμύρια. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Πόρτο θα δανείσει τον Κάρμο στον Ολυμπιακό όταν έχει αρνηθεί τα 12 εκατομμύρια από της πρόσφερε. Ο Φορτούνης ακόμα κι αν υποθέσουμε πως γυρίζει αύριο χρειάζεται πάνω από ένα μήνα για να είναι διαθέσιμος: ακόμα ψάχνει τα 3 εκατ ευρώ που θέλει. Ολοι είναι καλοί παίκτες αλλά ευτυχώς για τον Ολυμπιακό υπάρχουν κι άλλοι: το θέμα είναι να έχουν καταλάβει όλοι (και πρώτος ο προπονητής) την ανάγκη να προστεθούν στο ρόστερ 4-5 ετοιμοπόλεμοι γιατί σήμερα το πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι η ποσότητα. Αν οι πέντε πιτσιρικάδες του χρειάζονται ένα σημαντικό στάδιο προσαρμογής για να φτάσουν να μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα ουσιαστικά, κάνοντας δηλαδή καλύτερες εμφανίσεις από αυτή που έκανε ο φέρελπίς Κωστούλας στο Βόλο, ο Ολυμπιακός θα μείνει χωρίς λύσεις στο δυσκολότερο μέρος της σεζόν του, το πρώτο. Και θα μείνει και πίσω στην βαθμολογία ακριβώς όπως πέρυσι στον πρώτο γύρο, όταν λύσεις είχε πιο πολλές από φέτος.

Ο σκοπός δεν θα έπρεπε να είναι το αν θα αποκτηθούν ο Ποντένσε, ο Κάρμο, ο Ορτα η αν θα γυρίσει ο Φορτούνης, αλλά το πως μετά τις όποιες επιλογές θα προκύψει μια ομάδα καλύτερη από την περσινή δηλαδή μια ομάδα με περισσότερες λύσεις, με σιγουριά στην άμυνα και παραγωγικότητα. Το λέω διότι με τον Κάρμο, τον Ορτα, τον Φορτούνη και τον Ποντένσε ο Ολυμπιακός στο περσινό πρωτάθλημα ήρθε τρίτος. Και δεν προκύπτει από κάπου ότι οι ανταγωνιστές του θα είναι λιγότερο δυνατοί. Και δεν θα παίξει φέτος στο Conference League. Το πρωτάθλημα θέλει…