Θα πέσουν οι μάσκες...

Θα πέσουν οι μάσκες...


Σήμερα θα δούμε αν η Ουκρανία θα μπορέσει να αντιδράσει με αντίπαλο την Σλοβακία, μετά την σφαλιάρα που δέχτηκε στην πρεμιέρα από τη Ρουμανία. Θα δούμε το Πολωνία - Αυστρία που πριν αρχίσει μοιάζει πολύ ισορροπημένο. Κυρίως όμως θα δούμε αν μπορούμε μεταξύ των διεκδικητών να υπολογίσουμε την Ολλανδία. Που παίζει με την Γαλλία που στον όμιλο των προκριματικών την έκανε να υποφέρει.

Περίπατος στα προκριματικά

Οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί στη φάση των προκριματικών ήταν στον ίδιο όμιλο και θεωρητικά θα έπρεπε να παλέψουν για την πρωτιά. Δε συνέβη τίποτα τέτοιο. Οι Γάλλοι πέτυχαν δυο νίκες με χαρακτηριστική άνεση καθώς επικράτησαν στο Παρίσι με 4-0 και στο Αμστερνταμ Αρένα με 1-2 κι ενώ είχαν προηγηθεί με 0-2. Για την εθνική ομάδα της Ολλανδίας η συνύπαρξη με την Γαλλία στον ίδιο όμιλο και στα τελικά του Euro έμοιαζε αρχικά  με ειρωνεία της μοίρας - είναι σαν κάποιος Θεός η διάβολος του ποδόσφαιρου να επιθυμεί οι Ολλανδοί να ταλαιπωρούνται από τον ίδιο πάντα  εφιάλτη. Στο μεταξύ όμως στο παιχνίδι Γαλλία – Αυστρία (1-0), που ήταν αδύνατο να περάσει στην ιστορία για κάποιο λόγο, συνέβη κάτι πραγματικά απρόβλεπτο: ο ΕμΠάπε έσπασε τη μύτη του. Κι ο ΕμΠαπέ στα ματς με τους Ολλανδούς στα προκριματικά είχε πετύχει 4 γκολ, δυο σε κάθε ένα από αυτά.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/06/20/py8rfvex-(1)_192614.jpg?w=880&f=bicubic

Με αντίπαλο το άγχος

Για πολλούς λόγους το φετινό τουρνουά θα ήτανε για τον ΕμΠαπε μια δοκιμασία. Ο Γάλλος το ήξερε ότι η απόφαση του να υπογράψει για την Ρεάλ Μαδρίτης θα τραβούσε τα μάτια όλων πάνω του – και ότι κυρίως όσοι  συμπατριώτες του δεν είδαν με καλό μάτι την εγκατάλειψη της Παρί θα τον περίμεναν στην γωνία. Ο ΕμΠαπε στο πρώτο παιχνίδι είχε τις συνηθισμένες εκρήξεις του αλλά έδειξε να έχει και άγχος. Όμως μεγαλύτερο άγχος μετά τον τραυματισμό του φορτώθηκε ο προπονητής του Ντιντιέ Ντεσάν.

Οι Γάλλοι έκαναν μια τρομερή προσπάθεια να τον έχουν διαθέσιμο στο αποψινό παιγνίδι κι όχι μόνο γιατί είναι ο καλύτερος παίκτης τους. Ολες τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν συζητήσεις για το αν πρέπει να τον αντικαταστήσει Κόλο Μουανί ή ο Ζιρού αλλά στην τελευταία προπόνηση ο ΕμΠαπέ συμμετείχε κανονικά φορώντας μάσκα. Αφού έβγαλε την προπόνηση  λογικά θα αγωνιστεί κιόλας και από το πώς θα αγωνιστεί θα φανείς και η όποια δυνατότητα της προσφοράς του στην συνέχεια. Ο Ντεσάν θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε τις συζητήσεις που θα ξεκινούσαν μετά το ματς αν τον άφηνε εκτός.   

Αν δεν τον χρησιμοποιούσε και η απουσία του φαινόταν πολύ, το γεγονός ότι αυτός  δεν θα είναι απολύτως καλά λόγω του τραυματισμού του και στα υπόλοιπα ματς θα δημιουργούσε κάμποση ανασφάλεια στους Γάλλους: η δύναμη τους για την ώρα είναι ότι που πήγαν στην Γερμανία με τον αέρα του φαβορί. Αν από την άλλη η Γαλλία κέρδιζε την Ολλανδία όσο εύκολα την κέρδισε στα δύο παιχνίδια των προκριματικών αυτή τη φορά χωρίς τον ΕμΠαπέ δεν θα ήταν απλό για τον Ντεσαν να τον χρησιμοποιήσει στα επόμενα ματς, όταν μάλιστα θα φοράει και μάσκα. Και ποιο είναι το κακό θα πει κάποιος; Αν η Γαλλία έπαιζε κόντρα στην Ολλανδία χωρίς τον ΕμΠάπε καλύτερα από ότι  έπαιξε με τον ΕμΠάπε παρόντα εναντίον των αυστριακών στο πρώτο ματς, και την υπεροχή της θα επιβεβαίωνε και θα έδειχνε ότι δεν εξαρτάται ούτε καν από τον καλύτερο της παίκτη. Ωραία είναι αυτά αλλά κι αυτά συζητήσει προκαλούν και ο Ντεσάν δεν τις θέλει. Και γιατί γνωρίζει πως αυτά είναι εύκολα να τα λες, αλλά δύσκολα γίνονται. Διότι και με μάσκα, και με πατερίτσες ακόμα, αν ο ΕμΠαπε θέλει να παίξει είναι δύσκολο να του πεις δε γίνεται. Οπότε αν απόψε μπορεί να παίξει θα παίξει. Για να μην ξεκινήσει καμία καινούργια συζήτηση: ο Ντεσάν έχει τρομάξει αρκετά με τις πολιτικές συζητήσεις που προκάλεσαν ο ΕμΠαπέ, ο Τουράμ, ο Ντεμπελέ και ο Ραμπιό που τους απάντησε. Δεν θέλει και άλλες.

https://www.newsbeast.gr/files/1/2023/09/AP23023504163183-1.jpg

Τι μπορούν οι Ολλανδοί  

Αν για τους Γάλλους το ματς έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά το τέλος του για τους ολλανδούς αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την ώρα της κρίσης. Το τουρνουά δεν γεννήθηκε με τον καλύτερο τρόπο για τον Ρόναλντ Κούμαν. Εχασε παραμονές της έναρξης του τον ντε Γιόνγκ και τον Κοπμάινερς. Παρόλα αυτά στο πρώτο παιχνίδι οι Ολλανδοί έδειξαν απέναντι σου Πολωνούς  ότι έχουν παίκτες που μπορούν να πάρουν την ομάδα από το χέρι και στο γήπεδο και στον πάγκο. Η ομάδα του Κουμάν έπαιξε εξαιρετικά στο πρώτο ημίχρονο μετά το γκολ που δέχτηκε και ισοφάρισε με τον Χάπκο, πριν αυτό τελειώσει, έχοντας προηγουμένως χάσει του κόσμου τις ευκαιρίες ενώ στη συνέχεια πήρε τη νίκη χάρη στους παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Όμως όλα αυτά έγιναν με την Πολωνία - με τη Γαλλία το τεστ θα είναι πιο δύσκολο. Για να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα των Ολλανδών θα πρέπει να υπάρξει και μια καλύτερη μεσαία γραμμή πρώτα από όλα. Στο ματς με την Πολωνία ο Φέερμαν και ο Ράιντερς δεν είχαν την καλύτερη απόδοση, ο Σούτεν έτρεξε πολύ αλλά δεν είναι όσο δημιουργικός η περίσταση απαιτεί και η επίθεση των Ολλανδών βασίστηκε πολύ στον Σίμονς τον Χάπκο, τον Ντούμφρις και τον ΝτεΠάι που έκαναν πολλά στο πρώτο ημίχρονο αλλά κουράστηκαν στο δεύτερο.

Καλύτερα να παίξει

Νομίζω ότι και οι Ολλανδοί προτιμούν να αγωνιστεί ο ΕμΠαπέ με μάσκα παρά να μην αγωνιστεί να μπει στη θέση του κάποιος άλλος και να ηττηθούν από τους Γάλλους σε τρίτο σερί ματς: μια τέτοια ήττα θα είναι δυσβάσταχτη. Οι Ολλανδοί έχουν πολλά καλά πλην όμως ιστορικά δεν διακρίνονται για την ψυχραιμία τους. Απόψε θα πρέπει να δείξουν τι μπορούν να κάνουν απέναντι σε μια διεκδικήτρια του τουρνουά κι αν δεν καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικοί φοβάμαι πως  θα τους φάει η εσωστρέφεια. Εξυπακούεται πως είτε είναι ο ΕμΠαπέ στο γήπεδο είτε όχι η απόδοση της ολλανδικής άμυνας πρέπει να είναι καλύτερη από αυτή που ήταν στα δύο προηγούμενα ματς με τους Γάλλους στα προκριματικά. Με απλό λόγια αυτό σημαίνει να βάλει καμιά φωνή ο Φαν Ντάικ γιατί αλλιώς δουλειά δεν γίνεται.

https://www.amna.gr/photos/202309/w14-19403943.jpg

Δυο ερωτηματικά

Απόψε θα απαντηθούν και δύο ακόμα ερωτηματικά. Το πρώτο είναι πόσο καλή ομάδα είναι τελικά αυτή η Αυστρία που στάθηκε αξιοπρεπέστατα απέναντι στους Γάλλους στην πρεμιέρα της. Οι Αυστριακοι έχουν τουλάχιστον δυο παίκτες σπουδαίου επιπέδου (τον Λάιμερ που μπορεί να παίξει σε τρεις θέσεις και τον Ζάμπιτσερ που είναι ένας πληρέστατος μέσος) και όπως έδειξαν και απέναντι στους Γάλλους έχουν καλή αμυντική οργάνωση, σοβαρότητα και πείσμα. Όμως απόψε έχουν την υποχρέωση να κερδίσουν και αυτό δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο ειδικά απέναντι σε μια έμπειρη ομάδα όπως η Πολωνία που εχει χάσει κι αυτή στην πρεμιέρα της και δεν έχει περιθώρια για στραβοπατήματα. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από το αν θα αγωνιστεί ο Λεβαντόφσκι και ποια θα είναι η προσφορά του. Το υπογραμμίζω γιατί αυτή δεν είναι δεδομένη στους αγώνες της εθνικής Πολωνίας: δεν τον θυμάμαι να κάνει σπουδαία πράγματα ούτε στο Εuro 2020 ούτε βέβαια στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Μέγα μυστήριο και το ματς Σλοβακία -Ουκρανία. Στους μαχητικούς Σλοβάκους αρκεί η ισοπαλία - οι Ουκρανοί για να έχουν σοβαρές ελπίδες να συνεχίσουν πρέπει να κερδίσουν. Που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν ξεχάσει σε χρόνο ρεκόρ το παιχνίδι με τη Ρουμανία. Αλλά ήταν τόσο κακό αυτό το παιχνίδι, που και να το ξεχάσει κανείς δεν θα είναι καθόλου εύκολο.