To δεύτερο βήμα του ΠΑΟΚ

To δεύτερο βήμα του ΠΑΟΚ


Διανύουμε την εβδομάδα που οι τρεις ελληνικές ομάδες που παίρνουν μέρος στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα δώσουν  τρία πολύ κρίσιμα παιχνίδια. Την αρχή κάνει απόψε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Πρέπει να κερδίσει και να αποκλείσει την πρωταθλήτρια Σουηδίας Μάλμε έχοντας εξασφαλίσει συμμετοχή στους ομίλους του Europa Conference League. Η αποστολή είναι απλή: κερδίζει περνάει. Αλλά η προσοχή απαραίτητη.

 Ξέρει τι θέλει

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Ο ΠΑΟΚ ξέρει τι θέλει και σε ποια διοργάνωση βρίσκεται. «Ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα αλλά πρέπει οπωσδήποτε να δώσει συνέχεια σε αυτή την επιτυχία. Και συνέχεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την είσοδο της ομάδας στο Τσάμπιονς λιγκ» είπε ο Ρασβάν Λουτσέσκου στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. Ο Ρουμάνος δεν πιέζει τους παίκτες του. Τους υπενθυμίζει απλώς ότι στα φετινά καλοκαιρινά προκριματικά πρέπει να αποδείξουν ότι έκαναν ένα βήμα μπροστά. Ότι δηλαδή αντιλαμβάνονται την ανάγκη της ομάδας στην οποία αγωνίζονται να περάσει από το στάδιο των αποσπασματικών επιτυχιών στην ευχάριστη φάση των σταθερά καλών αποτελεσμάτων.

Ο Λουτσέσκου είναι πάντα η κεντρική φιγούρα του ΠΑΟΚ όχι μόνο γιατί είναι πολύ καλός προπονητής, αλλά και γιατί δίνει κάθε φορά με τον τρόπο του την διάσταση της νέας αποστολής. Χθες είπε ότι η δύναμη του ΠΑΟΚ είναι η νοοτροπία του «γιατί είναι ομάδα που δεν τα παρατάει» αλλά και ότι σε αυτό το ματς ειδικά ο ΠΑΟΚ χρειάζεται και πουσάρισμα από τον κόσμο του. Έχει δίκιο. Αν κάτι με προβληματίζει είναι μια κυνική του δήλωση πριν το παιχνίδι του ΠΑΟΚ στην Σουηδία. Τότε είχε πει ότι αυτή την εποχή δεν έχει τόσο σημασία η εικόνα της ομάδας του, αλλά το αποτέλεσμα «διότι εν τέλει μόνο αυτό μετράει». Τυπικά ο Ρουμάνος έχει δίκιο: τον Αύγουστο δεν μπορεί να υπάρχουν απαιτήσεις ωραίου παιγνιδιού ακόμα και από μια ομάδα ομοιογενής και δεμένη όπως ο ΠΑΟΚ. Όμως αυτού του είδους η προσέγγιση των παιχνιδιών - προσέγγιση με βάση την οποία η  σκοπιμότητα μετράει περισσότερο από την ίδια την απόδοση - εμπεριέχει ένα κίνδυνο. Ο κίνδυνος  είναι να πιστέψουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ ότι μπορούν να προκριθούν χωρίς απαραίτητα να κάνουν ένα καλό παιχνίδι. Μια τέτοια αντιμετώπιση ενός παιχνιδιού όπως το αποψινό δεν είναι για μένα η καλύτερη. Ελπίζω η δήλωση να ήταν απλά μια ντρίπλα του Λουτσέσκου σε μια ερώτηση που είχε να κάνε με τις λίγες δυσκολίες που είδαμε στα εύκολα ματς με την Μπάνια Λούκα. Νομίζω ότι ο Ρουμάνος ξέρει πως ο ΠΑΟΚ για να αποκλείσει τους Σουηδούς πρέπει απόψε να είναι καλύτερος τους. Και πιστεύει πως μπορεί να είναι.

Υπέφερε αλλά άντεξε

Στο πρώτο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ υπέφερε πολύ την ομάδα του Χένρικ Ράινστρομ, που αντίθετα από όσα λέμε μεταξύ μας στην Ελλάδα, πιστεύει πως η Μάλμε πρέπει να κερδίζει μόνο όταν αξίζει να κερδίζει δηλαδή όταν έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση. Την νοοτροπία του Ράινστρομ την είδαμε στο πρώτο ματς. Η πρωταθλήτρια Σουηδίας είχε αιφνιδιάσει τον ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα και των δύο ημίχρονο έχοντας τεράστιες ευκαιρίες: η προετοιμασία της ήταν πολύ καλή. Στα υπέρ του ΠΑΟΚ είναι ότι ισορρόπησε το παιχνίδι σχετικά γρήγορα κάνοντας καλή κάλυψη του γηπέδου και περιμένοντας σωστά την αντίπαλό του που έχει στην εντεκάδα της παίκτες όπως ο Νάνασι, ο Μπούλιεν, ο Πένια και ο Μποτέιμ που μπορούν με την μπάλα να είναι επικίνδυνοι γιατί συνεργάζονται. Ο ΠΑΟΚ δέχτηκε δύο γκολ από στημένες φάσεις (από τον Γιάνσεν και τον Νανασι μετά από εκτελέσεις κόρνερ) και αυτό ελπίζω να τον έχει προβληματίσει ώστε απόψε στην συγκεκριμένη συνθήκη παιχνιδιού να αμυνθεί καλύτερα – δεν είναι εύκολο γιατί οι Σουηδοί υπερέχουν σε ύψος. Αυτό ωστόσο (δηλαδή κινδύνους από στημένες φάσεις) είναι το μόνο που μπορούν οι Σουηδοί να επαναλάβουν στην Τούμπα με μια κάποια σχετική ευκολία: κατά τα άλλα θα είναι δύσκολο να ξαναδείξουν το επιθετικό τους παιγνίδι γιατί είναι πολύ συμμετοχικό. Στο πρώτο ματς είδαμε συχνά 9 παίκτες της Μάλμε εντός και στα πέριξ της περιοχής του Κοτάρσκι – δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο η Μάλμε μπορεί να το επαναλάβει απόψε χωρίς να δεχτεί αντεπιθέσεις.

Βέβαια απόψε το βασικό ζητούμενο είναι το επιθετικό παιγνίδι του ΠΑΟΚ. Στο πρώτο ματς είχε κι αυτός σκοράρει από κόρνερ (και μάλιστα το γκολ της τελικής ισοφάρισης (2-2) με τον Μπαμπα) αλλά καλό είναι τον τρόπο με τον οποίο ο ΠΑΟΚ  είχε παίξει στο πρώτο παιχνίδι να τον ξεχάσει. Ο Λουτσέσκου στο ματς της Σουηδίας είχε προτιμήσει τον Κωνσταντέλια αντί του Μουργκ διότι πίστευε ότι η Μάλμε δεν θα αφήσει στον ΠΑΟΚ την μπάλα. Παρόλο που ο μικρός Ελληνας δεν έκανε καταπληκτικά πράγματα η επιλογή του Λουτσέκου αποδείχτηκε σωστή- ο Κωνσταντέλιας που είναι καλύτερος παραγωγός στιγμών από τον Αυστριακό είχε καθοριστική συμμετοχή στη φάση του 1-1. Αλλά απόψε ο ΠΑΟΚ πρέπει να κρατήσει περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια του. Και γιατί η πρωταθλήτρια Σουηδίας αν δεν καταφέρει να κάνει μεγάλη κατοχή μπάλας δεν θα είναι επιθετικά πολύ επικίνδυνη, αλλά και γιατί πρέπει να πιέσει την άμυνα της που είναι εμφανώς η πιο αδύναμη γραμμή της.

Όταν είναι καλός

Όταν το πρώτο ματς έχει τελειώσει 2-2 κι ο αντίπαλός σου ήταν κομμάτι καλύτερος δεν εξαρτιόνται όλα από σένα. Η Μάλμε είναι ομάδα οργανωμένη κι αν στο πρώτο παιχνίδι δεν είχε μεγάλες απουσίες στην άμυνα θα έπαιρνε πιθανότατα και περισσότερα ρίσκα. Αλλά πιστεύω πως οι Σουηδοί, που παίζουν μάλιστα κι ένα πολύ ευμετάβλητο 4-4-2 αλλάζοντας συχνά διάταξη στο ματς,  είναι μια καλή σκανδιναβική ομάδα έδρας. Αν ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος θα κερδίσει και θα προκριθεί. Κι αν προκριθεί θα μπει επιτέλους για πρώτη φορά στην ιστορία του και στο Τσάμπιονς λίγκ διότι ο αντίπαλος του, όποιος κι αν είναι στη φάση των πλέι οφ θα είναι κατώτερος και σίγουρα λιγότερο μυστηριώδης από τους φιλόδοξους Σουηδούς.  

Θα ήταν εύκολο να πει κάποιος ότι ο ΠΑΟΚ αν δε δεχτεί γκολ θα καταφέρει να περάσει. Δεν το λέω. Διότι ο ΠΑΟΚ και γκολ να δεχτεί έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει: αυτό  χρειάζεται απόψε. Για να το πετύχει πρέπει απλώς να παίξει καλά. Διότι στην περίπτωση του το παιχνίδι μετράει όσο το αποτέλεσμα. Όταν είναι καλός κερδίζει και συνήθως θεαματικά.