To μεγάλο μπλέξιμο

To μεγάλο μπλέξιμο


Τα γκολ που έχουν συνολικά σημειωθεί στην διοργάνωση είναι μέχρι τώρα περίπου όσα είχαμε πριν τρία χρόνια στο Euro2020. Αλλά πριν ξεκινήσει η τρίτη αγωνιστική υπάρχει μια ρευστότητα μοναδική: τρεις ομάδες έχουν προκριθεί και θα υπερασπιστούν την τρίτη αγωνιστική τις πρωτιές τους στον όμιλο (η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία), όσες έχουν τέσσερις βαθμούς είναι πολύ κοντά στην πρόκριση καθώς κάποιες μπορεί να προκριθούν υπό προϋποθέσεις και με ήττα στο τελευταίο ματς (Ελβετία, Αγγλία) και από τις υπόλοιπες έχει αποκλειστεί μόνο η Πολωνία! Ας τα δούμε όλα αναλυτικά όμιλο με όμιλο προβλέποντας και πιθανά σταυρώματα.

Πρώτος όμιλος

Απόψε ο πρώτος όμιλος ολοκληρώνεται με τα ματς Γερμανία – Ελβετία και Σκωτία – Ουγγαρία. Οι Γερμανοί θέλουν την πρωτιά που θα τους δώσει ως αντίπαλο στους 16 την δεύτερη ομάδα του τρίτου γκρουπ (Αγγλία, Δανία, Σλοβενία, Σερβία). Οι Ελβετοί έχουν μια ήττα στους δέκα τελευταίους αγώνες και λογικά την δεύτερη θέση στο τσεπάκι: ακόμα κι αν χάσουν, αν δεν προκύψει κάποιο θεαματικό απρόοπτο, θα έχουν καλύτερη συνολική διαφορά γκολ από τους Σκοτσέζους. Οι Ελβετοί σήμερα κουβαλάνε ένα +2 (4-2). Οι Σκοτσέζοι θέλουν νίκη για να φτάσουν τους 4 βαθμούς και να είναι τρίτοι. Εξαιτίας της ήττας από τους Γερμανούς κουβαλάνε ένα βαρύ -4: ίσως αποκλειστούν και με 4 βαθμούς. Ελάχιστες οι πιθανότητες των Ούγγρων. Με 3 βαθμούς μπορεί να τα καταφέρεις, αλλά με αρνητικό συντελεστή τερμάτων είναι δύσκολο. Σήμερα έχουν γκολ 1-5. Λογικά ο τρίτος του γκρουπ δεν θα συνεχίσει.

Δεύτερος όμιλος

Οι Ισπανοί έχουν προκριθεί και θα είναι και πρώτοι ότι κι αν συμβεί με την Αλβανία. Οι Αλβανοί θέλουν νίκη για να φτάσουν τους 4 βαθμούς: αν δεν την πάρουν αποκλείονται, αν την πάρουν υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και δεύτεροι (!) αρκεί η Κροατία να μην κερδίσει με μεγάλο σκορ τους Ιταλούς. Φυσικά το Κροατία – Ιταλία είναι ένα νοκ άουτ ματς πριν τα νοκ άουτ ματς. Οι Ιταλοί περνάνε με ισοπαλία ή νίκη. Εχουν κι ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης με ήττα, σε περίπτωση ήττας των Αλβανών από την Ισπανία.

Τρίτος όμιλος

Οι Αγγλοι έχουν 4 βαθμούς αλλά μαθηματικά δεν έχουν προκριθεί και χρειάζονται νίκη με την Σλοβενία για την πρωτιά στον όμιλο. Οι Σλοβένοι αν κερδίσουν περνάνε με δεδομένο ότι θα φτάσουν τους 4 βαθμούς και στο Δανία – Σερβία δεν μπορεί να κερδίσουν και οι δυο. Με νίκη οι Σέρβοι περνάνε και με νίκη και των Αγγλων ο όμιλος σίγουρα δεν βγάζει τρίτη ομάδα που να πάρει εισιτήριο καθώς Σλοβένοι και Δανοί μένουν στους δυο βαθμούς. Τρομερή η περίπτωση της Δανίας: μπορεί να ‘ρθει πρώτη αλλά και τελευταία.

Τέταρτος όμιλος

Γάλλοι και Ολλανδοί έχουν επι της ουσίας προκριθεί – μόνο τα μαθηματικά διαφωνούν. Σήμερα πρώτοι είναι οι Ολλανδοί αλλά έχουν να παίξουν με την Αυστρία που θέλει ένα βαθμό τουλάχιστον. Ενώ οι Γάλλοι έχουν μπροστά τους ένα ματς με την Πολωνία την μόνη ουσιαστικά χωρίς ελπίδες. Αν οι Αυστριακοί δεν χάσουν με δυο γκολ διαφορά από τους Ολλανδούς μπορεί να προκριθούν ως τρίτοι και με τρεις μόνο βαθμούς.           

Πέμπτος όμιλος

Εδώ η σπαζοκεφαλιά είναι απόλυτη. Ρουμανία, Βέλγιο, Σλοβακία και Ουκρανία έχουν τους ίδιους βαθμούς και χάρη στα γκολ που έχουν δεχτεί η σειρά τους είναι αυτοί που ανέφερα. Αν στα ματς Βέλγιο – Ουκρανία και Ρουμανία – Σλοβακία έχουμε δυο ισοπαλίες η βαθμολογία μένει ως έχει και η Ουκρανία μπορεί να αποκλειστεί με 4 βαθμούς και να περάσουν ομάδες με 3! Εξυπακούεται ότι στα τελευταία ματς όποιος κερδίσει περνάει. Το μέγεθος της ήττας θα καθορίσει τις ελπίδες του χαμένου που θα καταλήξει τρίτος. Ρουμανία και Βέλγιο έχουν στα τελευταία ματς υπέρ τους την ισοπαλία.  

Εκτός όμιλος

Οι Πορτογάλοι είναι στους 16 και έχουν περάσει και πρώτοι ό,τι και να συμβεί στο τρίτο ματς, αυτό με την Γεωργία. Η Γεωργία για να προκριθεί θέλει νίκη, όπως και η Τσεχία απέναντι στους Τούρκους που περνάνε και με ισοπαλία. Οι Τούρκοι με ισοπαλία είναι σίγουρα δεύτεροι, αν χάσουν όμως και κερδίσουν οι Γεωργιανοί μπορεί να ρθουν τελευταίοι. Οι Τούρκοι έχουν ένα τεράστιο αβαντάζ. Όταν θα γίνει το ματς με την Τσεχία θα γνωρίζουν αν οι τρεις βαθμοί τους αρκούν για να περάσουν ακόμα και τρίτοι.

Κατα συνέπεια

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στους 16 προκύπτουν τα εξής: Η Ισπανία λογικά θα βρει την Αυστρία η οποία όμως μπορεί να παίξει και με την Αγγλία αν οι Αγγλοι κερδίσουν τον όμιλο. Η Γερμανία θα περιμένει τον δεύτερο του ομίλου των Αγγλών (Αγγλία, Δανία, Σλοβενία, Σερβία). Η Πορτογάλια θα έχει στους 16 Κροάτες ή Ιταλούς ή τον τρίτο του ομίλου των Αγγλων. Ολλανδοί ή Γάλλοι, αν είναι δεύτεροι θα περιμένουν να τελειώσει ο όμιλος του Βελγίου για να μάθουν αντίπαλο. Ολλανδοί ή Γάλλοι αν είναι πρώτοι θα παίξουν με Τούρκους ή Τσέχους. Το μόνο ζευγάρι που αχνοφαίνεται είναι το Ιταλία – Ελβετία.           

Μεγάλο μπλέξιμο.