Το μεγάλο τάιμ άουτ

Το μεγάλο τάιμ άουτ


Οι Γερμανοί τα κατάφεραν να αποκλείσουν την Δανία κερδίζοντάς την στο Ντόρτμουντ με 2-0 σε ένα ματς που είχαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του Euro ακόμα και διακοπή εξαιτίας κακοκαιρίας! Στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου άνοιξαν οι ουρανοί και το ματς σταμάτησε για λίγο όχι εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής αλλά εξαιτίας της πρόβλεψης της μετεωρολογικής υπηρεσίας ότι για λίγο θα έπεφταν στην Βεστφαλία κεραυνοί, γεγονός που καθιστούσε το πράγμα επικίνδυνο. Το ματς διακόπηκε στο 0-0, ξανάρχισε και οι γηπεδούχοι κέρδισαν 2-0 και προκρίθηκαν στα προημιτελικά όπου στις 5 Ιουλίου, στη Στουτγάρδη, θα αντιμετωπίσουν τη νικήτρια του ματς Ισπανία-Γεωργία. Τα γκολ του Χάβερτς από πέναλτι στο 53' και του Μουσιάλα στο 68' ήταν καθοριστικά για τους Γερμανούς. Οι Δανοί, ωστόσο, στάθηκαν πολύ άτυχοι: τριάντα περίπου δευτερόλεπτα πριν από την ενέργεια του Ράουμ, που κέρδισε το πέναλτι που οδήγησε στο γκολ του Χάβερτς, το VAR ακύρωσε ένα γκολ του Άντερσεν «συλλαμβάνοντας» για χιλιοστά σε θέση οφσάιντ τον εμπλεκόμενο στη φάση συμπαίκτη του Ντιλέινι – οι τίτλοι «για παραμύθια του Αντερσεν κτλ» πήγαν όλοι χαμένοι.

 https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2024/06/GERMANIA-4-scaled.jpg

Οι Γερμανοί έδειξαν στο τέλος χαρούμενοι αλλά κυρίως ανακουφισμένοι. Στο Euro ωστόσο που οι συζητήσεις είναι θεαματικότερες από τα ματς είναι πια κι αυτοί ένα θέμα συζήτησης. Είναι πρώτοι σε κατοχή μπάλας, έχουν σκοράρει πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, αλλά έχουν προβλήματα στην άμυνα και διαστήματα που χάνονται στο γήπεδο. Αυτά τα τελευταία είναι τόσο επαναλαμβανόμενα που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πια θα είναι η συνέχεια τους στο τουρνουά. Ένα ραντεβού με την Ισπανία στα προημιτελικά μπορεί να αποδειχτεί η μέρα της κρίσης. Εκτός αν οι Γεωργιανοί κάνουν την σούπερ έκπληξη και στείλουν την ομάδα του Ντε Λα Φουέντε σπίτι, γεγονός που μπορεί να τους ανοίξει το δρόμο.   

Καταιγιστική αρχή πριν την καταιγίδα  

Ο Νάγκελσμαν διατήρησε το 4-2-3-1, αλλά έκανε τρεις αλλαγές που με βάση τα όσα μας είχε4 δείξει είναι πολλές. Ο Σλότερμπεκ πήρε την θέση του τιμωρημένου Τα κι επειδή αυτός πασάρει καλά με το αριστερό ο κόουτς της Γερμανίας ξεκίνησε και τον Σανέ για πρώτη φορά στο τουρνουά και για πρώτη φορά στην ενδεκάδα της εθνικής ομάδας από τον Νοέμβριο. Η παρουσία του Σλότενμπεργκ νομίζω έκανε και βασικό τον Ράουμ – με ένα κανονικό αριτεροπόδαρο στόπερ ο Νάγκελσμαν έκρινε ότι ήταν περισσότερο χρήσιμος ένας αριστερός μπακ και επιθετικές πρωτοβουλίες: ο Ράουμ είχε δώσει και το γκολ της ισοφάρισης στο ματς με τους Ελβετούς στον Φούλγκρουγκ τον οποίο πάντως ο Νάγκελσμαν κράτησε στον πάγκο. Κατά τα άλλα ο επιθετικός μηχανισμός έμεινε ο ίδιος με τον Γκουντογκάν κρυφό φορ, τον Μουσιάλα να παίζει παντού και τον  Χάβερτζ «ψεύτικο εννιάρι». Και ο κόουτς Χιούμλαντ έκανε την μικροεκπληξή του. Η Δανία κατέβηκε με ένα 4-3-3 (για πρώτη φορά) με τους Ερικσεν, Χόιλουντ και Σκοφ Ολσεν  στην επίθεση – κανείς βέβαια δεν ήταν στατικός φορ περιοχής. Η Γερμανία ξεκίνησε πολύ καλύτερα και σκόραρε από ένα κόρνερ με τον Σλότερμπεκ, αλλά ο Αγγλος διαιτητής Ολιβερ ακύρωσε το γκολ βλέποντας φάουλ σε ένα σκριν του Κίμιχ. Στο 6ο λεπτό ο ίδιος ο Κίμιχ προσπάθησε με σουτ από μακριά να νικήσει τον Σμάιχελ που χρειάστηκε να επέμβει και στο 7', στην κεφαλιά του Σλότερμπεκ και στη συνέχεια να σταματήσει τον Χάβερτς στο 11'. Η ομάδα του Νάγκελσμαν αρχικά έδειχνε έτοιμη να κυριαρχήσει, αλλά αρκούσε στο 24' η πρώτη επίθεση των Δανών για να τρομάξει: ο Έρικσεν, με πανέξυπνη πάσα, που έβγαλε τον Μέλε σε θέση να απειλήσει, αλλά ο καλός επιθετικός μπακ δεν τελείωσε την φάση σωστά. Η διακοπή του αγώνα στο 36΄εξαιτίας της κακοκαιρίας ήταν σαν ένα μεγάλο τάιμ άουτ που κυρίως οι γηπεδούχοι είχαν ανάγκη.

 https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2024/06/29/KATAIGIDA.jpg

Η Γερμανία χωρίς να είναι καταιγιστική όπως στην αρχή του ματς βρήκε το τέμπο της κι απείλησε αμέσως με τον Χάβερτς που απείλησε πάλι κεφαλιά. Αλλά  το ματς είχε αλλάξει και οι Δανοί δεν είχαν την ταραχή που χαρακτήρισε το ξεκίνημά τους στο ματς. Στο 45' ο Χόιλουντ, μόνος απέναντι στον Νόιερ, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μια καλή αντεπίθεση, αδυνατώντας να αποφύγει τον απερχόμενο Γερμανό τερματοφύλακα. Και μετά ήρθαν τα 30 δευτερόλεπτα που έκριναν το ματς.

Ερχονται απαντήσεις  

Η Γερμανία μπορεί να κρατήσει ό,τι ακολούθησε του 1-0. Η ομάδα του Νάγκελσμαν δεν άφησε την μπάλα, ούτε και κλείστηκε για να προστατεύσει το 1-0. Συνέχισε να προσπαθεί να πρεσάρει ψηλά αλλά επειδή οι Δανοί ήταν υποχρεωμένοι να ανεβούν πιο πολύ για να ψάξουν το γκολ της ισοφάρισης οι Γερμανοί βρήκαν χώρους κι όταν τους έχουν μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνοι – το έδειξαν και με την Σκωτία και την Ουγγαρία. Ο Μουσιάλα βρήκε το 2-0 καλπάζοντας και οι Γερμανοί είχαν κι άλλες ευκαιρίες – το VAR ήταν πιο μεγάλο πρόβλημα από την άμυνα των Δανών. Ενα γκολ του Βιρτζ στο φινάλε θα μπορούσε να δώσει πανηγυρικό τόνο σε μια βραδιά στην οποία ωστόσο η βασική ερώτηση για τις δυνατότητες αυτής της Γερμανίας δεν απαντήθηκε. Είναι μια καλή ομάδα που προσπαθεί να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο πέραν πάσης αμφιβολίας. Αλλά μοιάζει να μην ξέρει να αμύνεται όταν πιέζεται και η κάτω πλευρά του ταμπλό είναι γεμάτη από ομάδες που μπορεί να το κάνουν. Εχει αρκετές λύσεις από τον πάγκο, είναι φωτιά στις αντεπιθέσεις, αλλά πλέον έχει μπροστά της μόνο δύσκολα. Αν στα προημιτελικά οι Γερμανοί βρουν τους Ισπανούς θα έχουμε την απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις.