Βολεύει η ισοπαλία, αλλά…

Βολεύει η ισοπαλία, αλλά…


Το πρόγραμμα του Εuro2024 λέει ότι η σημερινή μέρα είναι μία από τις ωραιότερες στη φάση των ομίλων. Ξεκινά με το βαλκανικό ντέρμπι Σερβία-Σλοβενία, ένα ματς στο οποίο και οι δυο ομάδες είναι υποχρεωμένες να κερδίσουν αν θέλουν να προκριθούν. Συνεχίζεται με την αναμέτρηση Αγγλία- Δανία στην οποία θα ξεκαθαρίσουν πολλά που έχουν να κάνουν με τους Άγγλους κυρίως. Κι η βραδιά ολοκληρώνεται με το ευρωπαϊκό ντέρμπι Ιταλία - Ισπανία.

Ιταλοί και Ισπανοί ήταν χρόνια πολλά που δεν έπαιζαν μεταξύ τους σε τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μέχρι που συναντήθηκαν στον προημιτελικό του Euro2008 στη Βιέννη - προκρίθηκαν οι Ισπανοί στα πέναλτι. Έκτοτε βρίσκονται αντιμέτωποι σχεδόν σε κάθε διοργάνωση. Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά την φάση των ομίλων,  φέτος όμως, όπως και το 2012, η (πρώτη τους) αναμέτρηση προέκυψε νωρίς. Το 2012 είχαν φέρει μια βολική ισοπαλία (1-1). Μετά τις νίκες που έκαναν στην πρεμιέρα ( οι Ισπανοί με την Κροατία και οι Ιταλοί με την Αλβανία) και κυρίως μετά την ισοπαλία που προέκυψε στο ματς Κροατία – Αλβανία (2-2) η ισοπαλία τους βολεύει κι απόψε. Αλλά κάτι μου λέει πως ισοπαλία δεν θα υπάρξει.

https://www.parapolitika.gr//files/2024-06-15/euro_2024_yamal.jpg

Δεν θα αλλάξει τίποτα

Ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε είδε την Ισπανία στην πρεμιέρα της κόντρα στους Κροάτες να κάνει όσα ζητά από αυτή. Η Ισπανία πέτυχε τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο. Έκανε κατοχή μπάλας και πρέσαρε ψηλά, τιμώντας το ποδόσφαιρο που εκπροσωπεί. Ο Ισπανός προπονητής, μολονότι η ομάδα του χαλάρωσε στο δεύτερο ημίχρονο, δεν έκανε καν πέντε αλλαγές: τόσο ευχαριστημένος ήταν απ’ όσα έβλεπε. Νομίζω ότι δεν θα πειράξει τίποτα και θα παρατάξει την ενδεκάδα που ξεκίνησε κόντρα στους Κροάτες: θα υπάρχει λόγος να πειράξει το παραμικρό. Κάνοντας χιούμορ είπε πως το μόνο που τον απασχολεί σοβαρά είναι να τα πάει καλά ο Γιαμάλ στις κατατακτήριες εξετάσεις που δίνει εξ αποστάσεως: οι Ισπανοί έδωσαν στη δημοσιότητα και το σχετικό βίντεο που δείχνει τον δεκαεπτάχρονο μικρό της Μπαρτσελόνα να ασχολείται με τα μαθήματα του σχολείου του.

Κάτι θα αλλάξει

Και η Ιταλία κέρδισε στην πρεμιέρα και μάλιστα με ανατροπή τους μαχητικούς Αλβανούς. Όμως ο Λουτσιάνο Σπαλέτι δεν έμεινε πολύ ευχαριστημένος από όσα είδε,  αντίθετα από τον ιταλικό τύπο που είχε μόνο καλά λόγια για την νεανική ιταλική ομάδα. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην εκτίμηση του προπονητή της Σκουάντρα Ατζούρα και των παρατηρητών της. Ο Ντεμέτριο Αλμπερτίνι είπε χθες ότι η Ιταλία για να κάνει αποτέλεσμα με τους Ισπανούς πρέπει να σκοράρει, και για να το κάνει πρέπει να παίξει πιο επιθετικά. Ο Σπαλέτι αντιθέτως θέλει μια Ιταλία πιο σκληρή σήμερα γι’ αυτό ετοιμάζεται να αλλάξει ή τη μεσαία γραμμή της (να αφήσει έξω τον Πελεγκρίνι και τον Φρατέζι και να πλαισιώσει τον Μπαρέλα με τον Κριστάντε και τον Φατζιόλι) ή να παίξει πίσω με τρεις κεντρικούς αμυντικούς προσθέτοντας στους Μπαστόνι και Καλαφιόρι τον Μαντσίνι ή να χρησιμοποιήσει τον Καλαφιόρι δεύτερο κόφτη δίπλα στον Ζορζίνιο.

Για να πω την αλήθεια συμφωνώ με την προσέγγιση του προπονητή. Το πρόβλημα των Ιταλών στην πρεμιέρα ήταν ότι η μεσαία τους γραμμή. Αποτελούνταν από παίκτες που έπαιζαν καλά με την μπάλα στα πόδια και χωρίς αυτήν έκαναν λίγα. Αυτό σ’ ένα παιχνίδι με την Αλβανία που ταμπουρώθηκε μπορεί να μην είναι μεγάλο πρόβλημα. Απέναντι στην Ισπανία είναι αυτοκτονική προσέγγιση. Να σημειωθεί ότι ο Σπαλέτι μίλησε και με πολύ καλά για τον Μοράτα. Είπε ότι δεν είναι τεμπέλης (αντίθετα από τα δικά του φορ;), ότι ξέρει καλά την ιταλική άμυνα, ότι βοηθά πολύ τον Γιαμάλ και τον Ινιάκι Γουίλιαμς. Ισως για αυτό ετοιμάζει τον Μαντσίνι για την άμυνα.   

Κάπου ενδιάμεσα

Σήμερα θα δούμε την δεύτερη εμφάνιση των Αγγλων. Η νίκη τους κόντρα στην Σερβία αντιμετωπίστηκε στο νησί ως ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Τα πανηγύρια ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο για παιχνίδι που έγινε στη φάση των ομίλων. Αφού αρχικά έγινε ρεκόρ τηλεθέασης, στη συνέχεια υπήρξε ολονύκτιο πανηγύρι με τους Άγγλος να ξανακάνουν επιτυχία στα charts το Hey Jude των Beatles προς τιμή του Τζουντ Μπέλιγχαμ. Εκτός Αγγλίας ωστόσο υπήρξε κάμποση κριτική για την πρώτη εμφάνιση της ομάδας του Σαουθγκειτ. Εφημερίδες όπως η Εκίπ, η Μάρκα, η Γκαζέτα Ντελο Σπορτ  έκαναν αναφορές σε μια Αγγλία που στην πρεμιέρα έδειξε κατά βάση την στασιμότητα της και τον κυνισμό της. Η αλήθεια είναι κάπου στο ενδιάμεσο: δεν ήταν για μεγάλα πανηγύρια η νίκη απέναντι στους Σέρβους, αλλά δεν μπορεί να την μηδενίσουμε και ως αποτέλεσμα ειδικά αν σκεφτούμε ότι στο Εuro2020 οι Αγγλοι κέρδισαν σε πρεμιέρα πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Τους περιμένω καλύτερους για έναν απλό λόγο: νομίζω πως απέναντι στην Δανία θα βρουν περισσότερους χώρους. Στην πρεμιέρα τους οι Σέρβοι περιόρισαν τον Φόντεν και τον Σάκα και με τον τρόπο αυτό έκαναν δύσκολη την τροφοδοσία του του Χάρι Κέιν που είχε μία τελική προσπάθεια στο δεύτερο ημίχρονο: μια κεφαλιά του κατέληξε στο δοκάρι. Οι Δανοί δεν πρόκειται να μείνουν πολύ στην άμυνα, θα κυνηγήσουν τις ελπίδες τους γιατί μετά την ισοπαλία στην πρεμιέρα με την Σλοβενία είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Οι Αγγλοι υπέφεραν στο δεύτερο ημίχρονο με τους Σέρβους όταν η ομάδα του Ντράγκαν Στοίκοβιτς έκανε λίγο περισσότερη κατοχή μπάλας, αλλά άλλο είναι το άναρχο και απρόβλεπτο ποδόσφαιρο των Σέρβων και άλλο η οργανωμένη Δανία, την οποία αν ο Σάουθγκέιτ διαβάσει καλά, μπορεί και να την εξουδετερώσει. Η μεγάλη πρόοδος της Αγγλίας στον καιρό του Σάουθγκέιτ έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι κράτα το μηδέν σε παιχνίδια απέναντι σε τέτοιου τύπου αντίπαλους. Με τους Σκανδιναβούς πχ παραδοσιακά υπέφερε.

Ένα αληθινό μυστήριο

Τα δύο αυτά παιχνίδια θα τραβήξουν την προσοχή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το Σερβία - Σλοβενία θα είναι αδιάφορο: δεν αποκλείεται να είναι και το πιο θεαματικό παιχνίδι της ημέρας. Πρώτα απ’ όλα και οι δύο έχουν ανάγκη τη νίκη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχω μεγάλη περιέργεια να δω τι θα αλλάξει ο Στόικοβιτς στην Σερβία, που χρειάζεται κάτι διαφορετικό και στη μέση και στην επίθεση. Θα μου κάνει εντύπωση να κρατήσει στην εντεκάδα και τον Βλάχοβιτς και τον Μίροτιτς, δυο παίκτες περιοχής, η παρουσία των οποίων είχε ως αποτέλεσμα στο ματς με την Αγγλία οι Σέρβοι να παίζουν με ένα παίκτη λιγότερο στη μεσαία γραμμή. Από την άλλη οι Σλοβένοι στο ντεμπούτο τους με την Δανία ήταν αρκετά καλοί. Βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το γκολ του Ερικσεν, άλλαξαν διάταξη, πίεσαν, πήραν μια ισοπαλία χάρη στην αντίδραση τους. Έχουν στην εστία τον Ομπλακ που τους δίνει σιγουριά και ο προπονητής τους Ματίας Κεκ ξέρει πολύ καλά την ομάδα του καθώς είναι εκεί από το 2018 και την κατευθύνει από τον πάγκο σαν να μην είναι εθνικό συγκρότημα αλλά ομάδα με την οποία δουλεύει καθημερινά. Δεν θα πλήξουμε.