Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε εντελώς άδοξα: σχεδόν χωρίς να πολεμήσει κι αυτό δεν του ταιριάζει. Η Κλαμπ Μπριζ, στον χθεσινό προημιτελικό του UEFA Conference League, τον κέρδισε καθαρά στην Τούμπα με 2-0 με δυο γκολ μάλιστα στο πρώτο ημίχρονο. Παρά τις απουσίες η φορμαρισμένη ομάδα από το Βέλγιο έπαιξε καλύτερα από ό,τι στο πρώτο ματς. Η υπεροχή της υπήρξε απόλυτη. Αλλά αυτό που πραγματικά χτύπησε άσχημα ήταν η κατώτερη των προσδοκιών εμφάνιση του ΠΑΟΚ. Που ήταν σαν ξαφνικά να ξαναβρέθηκε στην εβδομάδα που έχασε στην Τούμπα από τον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό κι έφερε ισοπαλία με την ΑΕΚ δημιουργώντας απορίες για το αν μπορεί να εκμεταλλευτεί το παραδοσιακά πιο μεγάλο όπλο του, δηλαδή την έδρα του.
Το χειρότερο ημίχρονο
Ο Ρασβάν Λουτσέσκου είχε πει την παραμονή του ματς του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ πως όταν μια ομάδα θέλει να φτάσει σε ανατροπή δεν κοιτάζει τι κάνει ο άλλος αλλά τι πρέπει να κάνει αυτή. Η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ του δεν έκανε τίποτα. Το πρώτο ημίχρονο του ΠΑΟΚ ήταν μια καταστροφή, κυρίως εξαιτίας της δικής του αγωνιστικής συμπεριφοράς.
Ο Λουτσέσου χρησιμοποίησε την τετράδα Ντεσπότοφ, Τάισον, Μουργκ, Μπράντον Τόμας στην επίθεση για να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις και με την μπάλα κάτω την θεωρητικά τουλάχιστον αποδεκατισμένη άμυνα των Βέλγων, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν ήταν ούτε συμπαγής, όταν περίμενε τους αντιπάλους του, ούτε πλησίαζε την περιοχή του Γιάκερς με αξιώσεις. Κυρίως ήταν άδειος ανάμεσα στις γραμμές και με φανερές αμυντικές αδυναμίες τόσο στο πλάι, όσο και στο κέντρο της άμυνάς του: ο Κουλιεράκης ήταν αδύνατο να τους καλύψει όλους.
Η Κλαμπ Μπριζ ήρθε στην Τούμπα υποψιασμένη, αλλά όχι και χωρίς φόβο. Ο άπειρος στην Ευρώπη Νορβηγός προπονητής της Νίκι Χάγιεν παρουσίασε μια ομάδα που αρχικά εμφανίστηκε με πέντε αμυντικούς και χωρίς καθαρό φορ αφού και ο Ισπανός Φεράν Ζουτγκλά και ο 19χρονος Νορβηγός Αντονι Νούσα είναι περιφερειακοί κυνηγοί. Όμως γρήγορα οι Βέλγοι κατάλαβαν πως με παίκτες παραπάνω στην μεσαία γραμμή μπορούσαν να κυκλοφορήσουν τη μπάλα όπως ήθελαν: στο 18’ μια συνεργασία του τυπικά ακραίου μπακ αλλά στην πραγματικότητα δημιουργού Πολωνού Σκόρας με τον Ζουτγκλά παραλίγο να φέρει το 0-1. Ο ΠΑΟΚ γλύτωσε αλλά η Κλαμπ Μπριζ είχε κάνει απλά την δοκιμή του γκολ που το πέτυχε με τον ίδιο τρόπο στο 33΄: Σκόρας και Ζουτγκλά συνεργάστηκαν, αλλά αυτή τη φορά ο Ισπανός σκόραρε. Στο εμφανές αρχικό άγχος του ΠΑΟΚ προστέθηκε κάμποση ταραχή: οι Βέλγοι στο 40΄είχαν δυο ευκαιρίες για το 0-2 και το πέτυχαν τελικά στο 45΄. Ο Σκόρας, που είχε στο μεταξύ αλλάξει πλευρά για να χτυπήσει τις αμυντικές αδυναμίες του ακάλυπτου Οτο, διέσχισε το γήπεδο αυτή τη φορά από τα αριστερά, σούταρε, ο Κοτάρσκι έσωσε για τρίτη φορά τον ΠΑΟΚ αλλά στο ριμπάουντ πάλι ο Ζουτγκλά έκανε το 0-2. Ο Ισπανός αποδείχτηκε ένα είδος Μπράντον Τόμας: κινητικός όσο χρειαζόταν για να τρελάνει τον Κεντζιόρα και καταλληλότερος να χτυπήσει την άμυνα του ΠΑΟΚ από τον διάσημο Τιάγκο που έλειπε. Το δεύτερο γκολ του αρχικά ακυρώθηκε από τον επόπτη για υπόδειξη οφσάιντ του Σκόρας, αλλά με παρέμβαση του VAR μέτρησε. Και ορθώς.
Καμία σχεδόν αντίδραση
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Λουτσέσκου έριξε στο ματς όσους δεν ξεκίνησαν: μπήκαν ο Ζίφκοβιτς, ο Σαμάτα, ο Κωνσταντέλιας, ο Οζντόεφ, αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα. Ένα πέναλτι που κέρδισε ο Ντεσπότοφ ακυρώθηκε από το VAR διότι ο Βούλγαρος ήταν σε θέση οφσάιντ στην αρχή της φάσης: πέρα από αυτό ο ΠΑΟΚ έκανε τρεις όλες κι όλες τελικές προσπάθειες – μια στην εστία. Οι Βέλγοι γυρίζοντας την μπάλα πέρασαν από την Τούμπα άνετα. Οι πολυσυζητημένες τους απουσίες δεν φάνηκαν καθόλου. Ο Σκόρας αντικατέστησε ιδανικά τον Ολσεν, ο Μπαλάντα φάνηκε καλύτερος ως στόπερ από τον Μέχελε που αγωνίστηκε στο πρώτο ματς κι ο Ισπανός φορ με το παράξενο όνομα Ζουτγκλά έκρινε το ματς.
Τι έπαθε τελικά;
Ο κόσμος χειροκρότησε τον ΠΑΟΚ. Για τα πολλά που έκανε στα προηγούμενα ματς. Με την Κλαμπ Μπριζ και στα δυο ματς δεν κατέβηκε στο γήπεδο. Η ερώτηση είναι γιατί συνέβη αυτό και η απάντηση - δυστυχώς εκ των υστέρων - είναι απλή: ο Λουτσέσκου δεν κατάλαβε τον αντίπαλο που είχε μπροστά του. Ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν πρώτα από όλα μια πυκνότερη μεσαία γραμμή γιατί ο Σβαπ, ο Μεϊτε, αλλά και ο Οζντόρεφ, είναι αργοί για να γεμίσουν το γήπεδο απέναντι σε μια ομάδα που και στα δυο ματς αγωνίστηκε με τουλάχιστον τέσσερα αθλητικά χαφ. Ο Λουτσέσκου έπεσε θύμα της γενικής προόδου που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ του μέσα στην χρονιά και κράτησε το 4-2-3-1 που επι της ουσίας σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται με τέσσερις κυνηγούς. Απέναντι στους Βέλγους ήταν πάρα πολλοί: ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν μια καλύτερη μεσαία γραμμή, κυρίως πιο γεμάτη. Χθες αποδείχτηκε πως ήταν λάθος και η απουσία του Ζίφκοβιτς από την αρχική ενδεκάδα: ο Ντεσπότοφ είναι καλός με την μπάλα στα πόδια αλλά δεν γυρνάει καθόλου και η συνέπεια ήταν να μην υπάρχει καμία κάλυψη του αμυντικού που αγωνιζόταν από την μεριά του. Η Μπριζ είχε δείξει και στο πρώτο ματς ικανότητα στο να σπεκουλάρει σε αδυναμίες: χθες οι κυνηγοί της πήραν ότι τους έδωσε ο χωρίς επιστροφές ΠΑΟΚ. Στον οποίο ίσως έκανε κακό και η εντυπωσιακή ευκολία με την οποία ανέτρεψε το σε βάρος του 2-0 από την Ντινάμο Ζάγκρεπ: χθες όλοι περίμεναν να επαναληφθεί εκείνο το καταπληκτικό ματς από μόνο του – χωρίς δηλαδή κάποιος να κάνει κάτι. Ο ΠΑΟΚ ήταν υπνωτισμένος από την σιγουριά πως όλα θα ξαναπάνε καλά.
Ο αποκλεισμός είναι σκληρός εξαιτίας του τρόπου που ήρθε. Ο Λουτσέσκου δεν έριξε την ευθύνη σε κανένα. Εχει μπροστά του ένα πρωτάθλημα να διεκδικήσει κι έχει μια ομάδα που ξέρει να αντιδρά. Αλλά έχει κι ένα προβληματάκι: η έδρα του δεν εμπνέει σιγουριά. Κι έχοντας στο πρωτάθλημα να παίξει εντός έδρας με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό ο Λουτσέσκου κάτι πρέπει να διορθώσει. Γιατί έχει δίκιο όταν λέει ότι η ομάδα του δούλεψε σκληρά όλη τη χρονιά. Και είναι κρίμα τόσος κόπος να πάει χαμένος.