Δυο κινήσεις στην σκακιέρα

Δυο κινήσεις στην σκακιέρα


Το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟ (4-2) ολοκληρώθηκε με μια απολύτως συμβολική εικόνα. Ο Φώτης Ιωαννίδης, αποβάλλεται έχοντας κάνει ένα σκληρό φάουλ στον Μπάμπη Κωστούλα. Από την μια υπάρχει ο παίκτης - σύμβολο της κατώτερης των προσδοκιών σεζόν του Παναθηναϊκού κι από την άλλη το wonder kid του Ολυμπιακού, σύμβολο κι αυτό μιας σεζόν που για τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος είναι ιστορική: ο Κωστούλας έχοντας πετύχει λίγα λεπτά πριν το γκολ του τελικού 4-2 έχει υπογράψει την κατάκτηση του πρωταθλήματος των εκατό χρόνων. Κανενός άλλου η υπογραφή δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο απαραίτητη στην ιστορία του.   

Το κλείδωμα του τίτλου   

Ο Ολυμπιακός δεν είναι και μαθηματικά πρωταθλητής αλλά η τεσσάρα κόντρα στον Παναθηναϊκό μοιάζει με κομμάτι που συμπλήρωσε το παζλ της εικόνας της απόλυτης εφετινής υπεροχής του.

Το Καραϊσκάκη ήταν όπως σε όλα τα ντέρμπι καυτό κι έσπρωξε τον Ολυμπιακό στην αρχή. Πριν συμπληρωθεί ένα λεπτό ο Γιάρεμτσουκ πιέζοντας τον Ντραγκόφσκι έκανε το 1-0: το γκολ έχει πολύ Μεντιλίμπαρ. Στα 40 δευτερόλεπτα ο Ολυμπιακός έχει πιέσει τόσο πολύ τον ΠΑΟ ώστε ο Ινγκασον δεν έχει επιλογή παρά να γυρίσει την μπάλα στον τερματοφύλακα – η πίεση του Γιάρεμτσουκ σε συνδυασμό με το κακό κοντρόλ του Ντραγκόφσκι φέρνει τα υπόλοιπα.  Πριν ο ΠΑΟ καταλάβει τι γίνεται μια νέα άσκηση πίεσης (αυτή την φορά είναι ο Ντάνι Γκαρσία που θα οδηγήσει σε λάθος τον Αράο) επιτρέπει στον Τσικίνιο να βγει σαν κρυφό φορ και να κάνει το 2-0 στο 15΄. Το αβαντάζ δεν είναι όσο μεγάλο δείχνει, αλλά είναι καθοριστικό.

https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2025-03-30/olympiakos-panathinaikos.jpg

Ο Ρουί Βιτόρια ήταν αυτή τη φορά αυτός που θέλησε να εκπλήξει. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε για πρώτη φορά 3-5-2 με Γιετβάι, Αράο, Βαγιαννίδη, τους Σιώπη, Τσέριν μπροστά τους, και τον Ουνάι πίσω από το δίδυμο Ιωαννίδη, Σφιντέρσκι. Ο Βιτόρια ήθελε να δει τον ΠΑΟ της Φλωρεντίας, αλλά εκείνος έχανε όταν έπαιξε με αυτό το σχήμα στο β ημίχρονο: τώρα χρειαζόταν παιγνίδι πρωτοβουλίας – όχι αντίδραση, ενώ ο Ολυμπιακός δεν παίζει με τρια στόπερ όπως οι Βιόλα.

Ο ΠΑΟ ανέβασε τα ακραία μπακ του, που μετά το 2-0, άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στον Ολυμπιακό. Στο 25΄μια κάθοδος του Βαγιαννίδη και μια πάσα του Ουνάι στον Μπλαντένοβιτς έφερε τον Σέρβο σε θέση βολής αφού ο Ροντινέι παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν: έγινε το 2-1 γρήγορα. Ο ΠΑΟ έμοιαζε να έχει ανασυνταχθεί, οι επιστροφές του Ιωαννίδη έκαναν τον Ολυμπιακό να μοιάζει σαν να αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο στην μεσαία γραμμή, ο Σιώπης έτρεχε για τρεις. Όποιος περίμενε ότι κάτι θα άλλαζε ο Μεντιλίμπαρ στην επανάληψη δικαιώθηκε. Ο Βάσκος έκανε δυο κινήσεις ματ στην σκακιέρα χωρίς τον παραμικρό συναισθηματισμό. Πρώτα έβαλε τον Εσε αντί του Μουζακίτη, που υπέφερε απέναντι στους Σιώπη και Τσέριν: το πέρασμα του Αργεντίνου έφερε κερδισμένες μπάλες, ο Ολυμπιακός ανέβηκε κι ο Γιάρεμτσουκ με κεφάλι και ώμο έκανε το 3-1 – αν ο Μεντιλίμπαρ τον είχε ξεκινήσει κόντρα στην Μπόντο ίσως ο Ολυμπιακός ήταν ακόμα στην Ευρώπη. Ο Ουκρανός αποδείχτηκε άλυτο πρόβλημα για τα στόπερ του ΠΑΟ, όμως ο ανήσυχος Βάσκος, κάνοντας την καθοριστική δεύτερη κίνηση στην σκακιέρα, τον άλλαξε! Ηθελε στο τελευταίο κομμάτι του ματς τον ξεκούραστο Κωστούλα κι ο μικρός βρήκε με υποδειγματική κεφαλιά το γκολ του τελικού 4-2 στο 83΄. Ο Ιωαννίδης πριν αποβληθεί έχει μειώσει με πέναλτι σε 3-2 κι αφού προηγουμένως ο Τζολάκης έκανε την επέμβαση της βραδιάς σε σουτ του Σφιντέρσκι. Ο Ολυμπιακός έχει πλέον ως στόχο μια ωραία γιορτή κατάκτησης πρωταθλήματος. Είναι 10 βαθμούς μπροστά από την ΑΕΚ και 13 από τον ΠΑΟ.

Γιατί έγινε ό,τι έγινε                

Και αφού θυμηθήκαμε τι έγινε, ας πούμε γιατί έγιναν όλα. Ο Βιτόρια φοβήθηκε το Καραϊσκάκη: δεν του δίνω άδικο γιατί σε όλα τα προηγούμενα ντέρμπι ο Ολυμπιακός σκόραρε νωρίς – δυο φορές με την ΑΕΚ, μια με τον ΠΑΟΚ, αλλά και στο προηγούμενο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός στην έδρα του προηγείται πριν το δεκαπεντάλεπτο. Όμως η λύση δεν είναι να παρατάξεις μια ομάδα που να μοιάζει φοβισμένη γιατί ξέρει την δυσκολία: είναι να εμφανίσεις μια ομάδα ικανή να παίξει καλύτερα και χωρίς τους Τετέ και Τζούρισιτς στο αρχικό σχήμα είναι δύσκολο να περιμένεις αποδοτικό επιθετικό παιγνίδι. Ο Μεντιλίμπαρ από την άλλη δείχνει απλά την συνέπειά του: οι επιλογές του είναι ακριβοδίκαιες, το δίδυμο Μπιανκόν – Πιρόλα μαρτυρά πως περίμενε πως ο ΠΑΟ θα ξεκινήσει με δυο κυνηγούς και οι αλλαγές δείχνουν πως έχει κατά νου πως η νίκη αυτή την φορά θα ΄ρθει από την επίθεση. Οι ενδεκάδες αλλάζουν, ο τρόπος του όχι. Θα το γράψω αύριο πιο αναλυτικά.   

Στα μέτρα του Λαμέλα, αλλά…

Το ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ είναι η επιτομή του πρωταθλήματος που έχει κάνει η Ενωση: ξεκίνησε με όνειρα, ολοκληρώνεται με εσωστρέφεια και απορίες. Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 2-0 κι έχασε με 2-3. Νομίζω χωρίς να καταλάβει πως.

Ο Αλμέιδα χρησιμοποιήσει τον Γκατσίνοβιτς σε θέση αριστερού μπακ και έφτιαξε μια μεσαία γραμμή στα μέτρα του Λαμέλα, που στον ΠΑΟΚ έχει κάνει φέτος ζημιές. Χρησιμοποιώντας τον Μάνταλο στην οργάνωση του παιχνιδιού, τον Γιόνσον ως κόφτη και τους Πινέδα και Λιούμπιτς σε ελεύθερους ρόλους με αποστολή να τρέχουν για τον Αργεντινό, έδωσε στον Λαμέλα την δυνατότητα να παίζει και πίσω από τον Πιερό και να βγάνει στο πλάι χωρίς να ξοδεύεται κάνοντας ανασταλτική δουλειά. Ο Λουτσέσκου επανάφερε στην εστία τον Κοτάρσκι, χρησιμοποίησε υποχρεωτικά τον Κεντζόρα στα δεξιά και τους Βιετέσκα και Μιχαηλίδη ως στόπερ, ενώ απόντος του Τάισον έπαιξε με τους Κωνσταντέλια (αριστερά) Ζίφκοβιτς (δεξιά) και Σαμάτα στην επίθεση καθώς και με ένα χάφ παραπάνω αφού ο Καμαρα πλαισίωσε τους Σβαπ και Οζντόεφ.

https://paoktoday.gr/wp-content/uploads/2025/03/Konstantelias-PAOK-1.jpg

Ο Αλμέιδα έκανε επιλογές για να παρουσιάσει μια ομάδα ικανή να κάνει κατοχή μπάλας και να βγάζει παίκτες πίσω από το φορ: δεν ήθελε εξτρέμ, αλλά ήθελε να βρουν χώρους οι Γκατσίνοβιτς, Ρότα. Ο Λουτσέσκου χρειάστηκε να κάνει παρεμβάσεις διότι είχε απουσίες: αυτό αρχικά μέτρησε.

Η ΑΕΚ κατάφερε να κρατήσει την μπάλα πολύ εύκολα κάνοντας 75% κατοχή μπάλας στο πρώτο εικοσάλεπτο. Δεν έκανε πολλές τελικές προσπάθειες αλλά προηγήθηκε με ένα πέναλτι γκολ του Μάνταλου στο 22΄. Το κέρδισε ο Πινέδα χάρη στην απόλυτη ελευθερία κινήσεων που είχε - γεγονός που του επέτρεψε να δει το λάθος γύρισμα του Ζίφκοβιτς στον Κοτάρσκι να κλέψει την μπάλα και να υποχρεώσει τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ να τον ανατρέψει. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να ανασυνταχτεί, αλλά δεν ήταν καθόλου απλό. Η τριάδα της μεσαίας γραμμής του Λουτσέσκου (Καμάρα, Σβαπ, Οζντόεφ) επιλέχθηκε για να καλύψει την άμυνα. Για να γίνουν αυτοί οι παίκτες επιθετικά επιδραστικοί, έπρεπε συνολικά ο ΠΑΟΚ να ανέβει ψηλότερα στο γήπεδο κι αυτό αυτομάτως σήμαινε ότι η ΑΕΚ θα είχε χώρους για αντεπιθέσεις πόσο μάλλον όταν τα μαρκαρίσματα των παικτών του Αλμέιδα στη μεσαία γραμμή ήταν ασφυκτικά. Στο 48΄η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε μια τέτοια, με πρωταγωνιστή τον Λαμέλα που στην ολοκλήρωσή της έκλεψε την μπάλα από τον Μπάμπα και σκόραρε δικαιώνοντας τον Αλμέιδα που παρουσίασε μια μεσαία γραμμή στα μέτρα του. Και κάπου εκεί η ΑΕΚ σταμάτησε να παίζει κι άρχισε να κοιτάζεται αυτάρεσκα στον καθρέφτη.

Ο Κωνσταντέλιας έδειξε το δρόμο

Ο Λουτσέσκου βλέποντας τον Κωνσταντέλια στην πρώτη του ενέργεια στο ματς να εκθέτει από μια μπαλιά του Μιχαηλίδη την δεξιά πλευρά της ΑΕΚ, όχι μόνο έδωσε εντολής να παίζουν οι παίκτες του από την μεριά του Ρότα αλλά έφερε και τον Ζίφκοβιτς στα αριστερά περνώντας στο ματς και τον Ντεσπότοφ, στα δεξιά (αντί του αργού Σβαπ), αλλά και τον Τσάλοφ που μπαίνοντας αντί του Σαμάτα έπρεπε να τρέξει τα αργά στόπερ της ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ πρώτα έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει με τον Τσάλοφ και στην συνέχεια ισοφάρισε με τον Ζίφκοβιτς που εκμεταλλεύτηκε κι ένα λάθος του Μπρινιόλι που άφησε την γωνία του ανοιχτή περιμένοντας πως ο Σέρβος θα σεντράρει – ο Ζίφκοβιτς τον ντρίπλαρε με τα μάτια! Ενώ η ΑΕΚ χάθηκε ο Λουτσέσκου ρίχνοντας στο ματς και τον Πέλκα πήρε το ματς: στον Ελληνα διεθνή χρειάστηκαν 50 δευτερόλεπτα  παρουσίας για να σκοράρει. Ο ΠΑΟΚ χάρη στον προπονητή του απέκτησε φρεσκάδα στην επίθεση ολοκληρώνοντας το ματς με τρεις φρέσκους κυνηγούς (Πέλκα, Τσάλοφ, Ντεσπότοφ) και με ένα σχήμα πιο λειτουργικό, ενώ η ΑΕΚ βρέθηκε με μια άμυνα που δεν έχουμε ξαναδεί (Οντουμπάτζιο, Πήλιος, Μουκουντί, Βίντα). Αλλά η Ενωση ολοκλήρωσε και με μια επιθετική γραμμή εντελώς διαφορετική από αυτή που ξεκίνησε καθώς μπήκαν οι Κοϊτά και Ελίασον αλλάζοντας συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της: ο προπονητής της ήταν σαν να αρνήθηκε όσα αρχικά έκανε. Το ματς ολοκληρώθηκε με αποδοκιμασίες ενώ οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγύριζαν την πρώτη τους νίκη σε ντέρμπι.    

https://www.bnsports.gr/media/k2/items/cache/c323882a768033dd25eeef38b1f4ca81_XL.jpg

Ο Αλμέιδα έχασε ένα παιγνίδι που είχε κερδίσει. Το είχε προετοιμάσει σωστά, αλλά πίστεψε πως στο 2-0 τελείωσε. Κανένα όμως ματς της ΑΕΚ δεν τελειώνει όταν η άμυνά της στα πλάγια είναι τόσο ευάλωτη. Ο ΠΑΟΚ γύρισε το παιγνίδι όταν ο ευφυής Κωνσταντέλιας έδειξε στην ομάδα του τι πρέπει να κάνει: με δυο μόνο ενέργειες στο παιγνίδι ήταν ο game changer του ματς.   

Αναζητείται ενδιαφέρον

Στα υπόλοιπα αναζητείται ενδιαφέρον. Στο δεύτερο γκρουπ μετά τα αποτελέσματα της πρεμιέρας ο Αρης με την νίκη του στην Τρίπολη είναι μεγάλο φαβορί για την κατάκτησή του εισιτηρίου που οδηγεί στο UEFA Conference League κι ο ανταγωνιστής του θα είναι ο Ατρόμητος που κερδίζοντας τον ΟΦΗ στην Κρήτη απέδειξε πως η πρόοδός του  είναι μεγάλη. Το ρόστερ του είναι γεμάτο από νέα παιδιά καθώς μετά τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό ο Ατρόμητος είναι σίγουρα η ομάδα που αξιοποιεί εξαιρετικά τις Ακαδημίες της.

Τέλος στις καθυστερήσεις του ματς της Καλλιθέας με τον Βόλο σώθηκε και το όποιο ενδιαφέρον για τα play out. Ο Βόλος κέρδιζε με 0-1 μέχρι το πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων όταν και η Καλλιθέα ισοφάρισε με τον Λεμπόν μετά την εκτέλεση ενός κόρνερ από τον Βαλμπουενά. Αν ο Βόλος είχε κρατήσει το υπέρ του 0-1 η σωτηρία του θα ήταν υπόθεση ημερών: τώρα το πράγμα δεν είναι απλό γιατί στην διαδικασία συμμετέχουν πολλοί αδιάφοροι. Το να βρίσκεις αντιπάλους χωρίς κίνητρο σημαίνει πως δεν ξέρεις και πόσο σοβαρά θα πάρουν τα παιγνίδια. Και το δικό σου, αλλά κυρίως των άλλων…

(Gazzeta.gr, Μάρτιος 2025)