Δυό ευκαιρίες

Δυό ευκαιρίες


Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ έχουν απόψε δύο εντελώς διαφορετικές αποστολές στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που παίρνουν μέρος. Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσεις στην Τούμπα την Ρόβερς για τα πλέι οφ του Europa league έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία του στο Conference league στο οποίο και πάντα διακρίνεται: έχει φτάσει δυο φορές στους προημιτελικούς του. Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στη Γαλλία με την Λανς γνωρίζοντας πως ή θα βρεθεί σε έναν όμιλο του Conference League αν προκριθεί ή θα αποχαιρετήσει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τον Αύγουστο.

Τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού είναι ολότελα διαφορετικά. Ο ΠΑΟΚ έχει μια άγνωστη αντίπαλο από την Ιρλανδία με όνομα που θυμίζει ποδοσφαιρικές ιστορίες από το Μπλέκ και το Αγόρι. Ο Παναθηναϊκός έχει απέναντί του μια γνωστή γαλλική ομάδα που έρχεται από μία καταστροφική για την ίδια σεζόν όπου το μόνο που κατάφερε ήταν να βγει έβδομη στο γαλλικό πρωτάθλημα. Το μόνο κοινό που υπάρχει στα παιχνίδια είναι ότι για να πάρουν οι ελληνικές ομάδες το αποτέλεσμα που θέλουν πρέπει να δείξουν σοβαρότητα στην άμυνα. Ο ΠΑΟΚ να μην δεχτεί τις αντεπιθέσεις που δέχτηκε στα ματς με την Μάλμε και τον Πανσερραϊκό. Κι ο Παναθηναϊκός να είναι προσεχτικότερος από όσο ήταν στο Αμστερνταμ, όπου γκολ δεν δέχτηκε, αλλά κινδύνεψε πολύ.  

https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2023/12/Lucescu_Rasvan.jpg?v=1703530134

Δεν υπάρχει μια απλή λύση

Ο Λουτσέσκου μίλησε για την άμυνα του ΠΑΟΚ πολύ αναλυτικά μετά  τον Πανσερραϊκό. «Φταίει κυρίως το πώς διαχειρίζεται τη μπάλα η ομάδα κι όχι μόνο όταν αμύνεται. Πολλές φορές πληρώνουμε λάθος αποφάσεις της στιγμής. Με μια λάθος επιλογή, μπαίνεις σε δύσκολη θέση. Από την Μάλμε δεχθήκαμε τρία γκολ που είναι επιτομή της αφέλειας! Θα μπορούσαμε να είχαμε ελέγξει διαφορετικά τα πράγματα» είχε πει προσθέτοντας πως ακόμα ο ΠΑΟΚ δεν έχει τις αρχές που αυτός θέλει να έχει ως ομάδα.

Ο πονηρός Ρωμανός σωστά υπογράμμισε ότι τα γκολ που δέχτηκε ο ΠΑΟΚ με την Μάλμε ήταν αστεία, αλλά δε μίλησε σχεδόν καθόλου για τα γκολ που ΠΑΟΚ δέχτηκε από τον Πανσερραϊκό και που οφείλονται εντελώς σε αδυναμίες των αμυντικών του. Στο πρώτο γκολ ο Βιερίνια συμπεριφέρεται σαν νεούδι κάνοντας ένα πέναλτι στον Τόμας, που δείχνει απλά σκουριασμένες αντιδράσεις. Στο δεύτερο ο Σαλαζάρ περνάει τον Κεντζόρα σαν αυτός να μην υπάρχει. Αυτό που θέλω να πω είναι οτι όταν μια ομάδα δέχεται 10 γκολ στα πέντε πρώτα επίσημα παιχνίδια της ποτέ το πρόβλημα δεν είναι μόνο η λειτουργία της. Πάντα υπάρχει ένα ζήτημα ατομικής απόδοσης. Για αυτό άλλωστε ο Λουτσέσκου προανήγγειλε πως θα χρησιμοποιήσει τον Κουλιεράκη κι ας έχει αυτός συμφωνήσει με την Βόλφσμπουργκ. Δεν έχει άλλο εξίσου αξιόπιστο.

Πέρσι και φέτος

Ο ΠΑΟΚ έχει μάθει να κερδίζει ενώ δέχεται γκολ και αυτή ήταν η μεγάλη διαφορά του πέρσι από τους ανταγωνιστές του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ, όταν δεχόταν ένα γκολ, δεχόταν σχεδόν πάντα κι ένα δεύτερο. Ο Ολυμπιακός είχε δεχτεί τόσα πολλά γκολ από μεμονωμένα λάθη των αμυντικών  του (μέχρι τουλάχιστον να έρθει ο Κάρμο) ώστε κάθε φορά που ένα λάθος επαναλαμβανόταν, η ομάδα πάθαινε ταραχή. Ο ΠΑΟΚ έμαθε να ζει και να κερδίζει  με τα προβλήματα της άμυνας του αλλά στην Ευρώπη κάθε ορατή αδυναμία πληρώνεται ακριβά. Αν έχεις δυσκολία στην δημιουργία δεν θα βάλεις γκολ ποτέ. Κι αν έχεις πρόβλημα στην άμυνα θα δέχεσαι γκολ συνέχεια. Εκτός αν μάθεις να προσέχεις πολύ περισσότερο οπότε με αντιπάλους του χεριού σου μπορείς το πράγμα να το διορθώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΠΑΟΚ κράτησε το μηδέν στο ματς με την Μπάνια Λούκα τότε δηλαδή που αυτό το ήταν απαραίτητο για να προκριθεί μετά την περιπετειώδη νίκη με 3-2 στο πρώτο μας. Αν δείξει την ίδια προσοχή και με την Σάμροκ Ρόβερς θα καθαρίσει την πρόκριση από απόψε. Γιατί η επίθεσή του σκοράρει ακατάπαυστα: το μαρτυρούν τα 12 γκολ που έχει πετύχει στους πρώτους πέντε επίσημους αγώνες.

https://paopantou.gr/wp-content/uploads/2024/08/4354751.jpg

Ξέρει από άμυνα

Και ο Παναθηναϊκός εκτός έδρας παίζει καλύτερη άμυνα από ότι εντός και είναι λογικό αφού έχει παίκτες για να το κάνει. Στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΟ δέχτηκε γκολ κι από την Μπότεφ και από τον Αγιαξ κι από τον Αστέρα Τρίπολης. Γιατί; Γιατί εντός έδρας, όταν παίρνει κάποιο ρίσκο για να επιτεθεί, αυτή τη στιγμή είναι ευάλωτος σε αντεπιθέσεις καθώς δίνει χώρος τόσο στο πλάι όσο και στον άξονα. Στην Ολλανδία οι μεγαλύτερες ευκαιρίες του Αγιαξ, οι φάσεις των δοκαριών, ήρθαν έπειτα από επιθέσεις που κτίστηκαν από τα εξτρέμ του, τον Μπεργκχάουζ και τον Φαν Ντε Μπόμεν. Ο Αλόνσο γι’ αυτό το λόγο έβαλε αμέσως τον Μαξ βασικό με τον Αστέρα και γι’ αυτό στο ίδιο παιχνίδι ξεκίνησε με τους Ζέκα, Βιλένα και Μαξίμοβιτς για την καλύτερη δυνατή κάλυψη της άμυνάς του. Αλλά παρά την μαχητική μεσαία γραμμή όταν ο Παναθηναϊκός ανέβαινε ήταν ευάλωτος στις αντεπιθέσεις του Μπαρτόλο, του Καλτσά και του Κρίσπι. Το επισημαίνω γιατί τα ματς με την Λανς θα μοιάζουν πιο πολύ με αυτό με τον Αστέρα παρά με αυτά με τον Αγιαξ. 

Πρώτα από όλα έλεγχος του ρυθμού

Ο ΠΑΟ το Άμστερνταμ είχε τύχη και τον Ντραγκοφσκι καταπληκτικό. Αλλά η τακτική του εικόνα συνολικά δεν ήταν κακή. Αυτή την καλή εικόνα πρέπει να έχει κι απόψε απέναντι σε μία ομάδα η οποία έχει μεγάλη θέληση, προσπαθεί να ξαναβρεί ενθουσιασμό και θέλει να κάνει μια νέα αρχή μετά την περσινή της κάκιστη σεζόν. Αλλά το εμπόδιο που έχει μπροστά του ο ΠΑΟ δεν είναι όσο υψηλό φαίνεται: η Λανς είναι μια ομάδα κατώτερη και της Μαρσέιγ, που ο ΠΑΟ πέρυσι απέκλεισε, και της Ρεν που πέρυσι τον Παναθηναϊκό τον κέρδισε δυο φορές. Κυρίως είναι μια ομάδα χωρίς επιθετικούς. Πέρυσι ήθελε τον Λιβάι Γκαρσία και επειδή δεν τα κατάφερε να τον αποκτήσει έδωσε 30 εκατ στην Μονπελιέ για τον εικοσάχρονο Ουάχι. Φέρος τον πούλησε για 20 στην Μαρσέιγ γιατί δεν τον άντεχε άλλο! Τον αντικατέστησε με τον ΕνΖολά, που δεν έβρισκε θέση ούτε στην Φιορεντίνα και δεν είναι έτοιμος – θα παίξει λογικά ο 33χρονος Σοτοκά, ο «Ζιρού των φτωχών». Η Λάνς ψάχνει ευκαιρίες στο μεταγραφικό παζάρι τις τελευταίες μέρες όπως κάνουν δηλαδή και οι ελληνικές ομάδες και έχει δώσει μόλις ένα επίσημο ματς στο οποίο η άμυνά της της έδωσε μια νίκη με την . Ο προπονητής της, ο Βέλγος Γουίλ Στιλ, που δεν είναι ούτε 31χρόνων, δεν έχει παίξει ποτέ ποδόσφαιρο σε σοβαρό επίπεδο και ισχυρίζεται ότι περισσότερο και από καλός κόουτς είναι ένας άριστος παίκτης του Football Manager. Για όποιον στο συγκεκριμένο παιγνίδι τα καταφέρνει ο Στιλ είναι είδωλο, αλλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι πρωτάρης.  

Αν ο Παναθηναϊκός την περιμένει σωστά την Λάνς και την απονευρώσει νομίζω ότι θα πάρει αποτέλεσμα γιατί με τον Ιωαννίδη από την αρχή γκολ μπορεί να βάλει ώστε στο ΟΑΚΑ να έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη πρέπει να καθαρίσει από σήμερα.