Εδώ είναι Βαλκάνια…

Εδώ είναι Βαλκάνια…


Ο ΠΑΟΚ στην εντός έδρας πρεμιέρα του στο Γιουρόπα λιγκ έχασε από την Στεάουα – κυρίως γιατί έχασε πάλι στην Τούμπα το μυαλό του. Ο Παναθηναϊκός στην δική του πρεμιέρα στο Conference League έφερε μια άγχρωμη ισοπαλία με 1-1 με την Μπόρατς στην Μπάνια Λούκα, διότι δεν τελείωσε το ματς όταν προηγήθηκε. Οι δυο ελληνικές ομάδες είχαν αντιπάλους από τα Βαλκάνια, όπου τίποτα δεν είναι «παίξε - γέλασε». Το ξέχασαν και οι δυο. Και το πλήρωσαν.

Καλύτερος, αλλά άσφαιρος

Η εντεκάδα του ΠΑΟΚ είχε μια έκπληξη: ξεκίνησε ο Ντεσπότοφ αντί του Ζίφκοβιτς, ενώ ο Λουτσέσκου προτίμησε τελικά τον Σάτρε αντί του Οττο και τον Τσάλοφ αντί του Τισουντάλι. Οι άλλοι ήταν οι γνωστοί: Μπαμπά, Κεντζόρα,  Μιχαηλίδης στην άμυνα, Καμάρα - Οζντόεφ στη μεσαία γραμμή, Κωνσταντέλιας και ο Τάισον (που δεν λείπει ποτέ) στην επίθεση.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/10/04/paok-steaua_000543.jpg?w=880&f=bicubic

Όπως συχνά συμβαίνει στα ματς του ΠΑΟΚ, όταν ο Λουτσέσκου αλλάζει την ομάδα πολύ, (χθες άλλαξε όλη την δεξιά του πλευρά), ο ΠΑΟΚ χάνει λίγο χρόνο στην αρχή, αλλά ακόμα και στο μη παραγωγικό του αυτό διάστημα χθες ο πρωταθλητής είχε τον έλεγχο του αγώνα. Σταδιακά πίεσε περισσότερο, έγινε επικίνδυνος, είχε μεγάλες ευκαιρίες και ένα καλό πρώτο ημίχρονο. Στο 28΄ο Ντεσπότοφ είχε δοκάρι, στο 39΄ο Τάισον δεν ολοκλήρωσε σωστά μια φάση που του έφτιαξε ο Κωνσταντέλιας, στο 43΄ο Καμάρα δεν βρήκε την μπάλα όπως ήθελε με το κεφάλι. Κι όπως συμβαίνει συχνά οι Ρουμάνοι στην πρώτη τους ευκαιρία σκόραραν στις καθυστερήσεις με τον Μπιρλίτσια κι ο ΠΑΟΚ έμπλεξε. Ο Ολάρου, σε μια από τις λίγες αντεπιθέσεις, ξεμονάχιασε κι απέφυγε τον Μιχαηλίδη και βρήκε μόνο τον σκόρερ: οι αμυντικοί έλειπαν.   

Το ντεζαβαντάζ δεν θα έπρεπε να είναι μεγάλο πρόβλημα: ο ΠΑΟΚ έχει γυρίσει πολλά ματς. Αλλά όχι στην Τούμπα, η οποία αρχίζει να γίνεται πρόβλημα. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος αλλά και οι Ρουμάνοι φάνηκαν αρκετά διαβασμένοι και όχι μόνο γιατί έπαιξαν άμυνα με την ψυχή τους. Τον Κωνσταντέλια τον ακολουθούσαν συχνά δύο παίκτες και τον ανάγκασαν να παίζει όλο και πιο κοντά στην περιοχή του Τορνοβάνου για να γλιτώσει αυτό το κυνηγητό – ο μικρός όταν δεν ξεκινά με την μπάλα από μακριά είναι λιγότερο επικίνδυνος. Στον Τάισον κόλλησε ο Ποπέσκου ενώ για τον Τσάλοφ δεν ξόδεψαν παίκτη: παίζοντας άμυνα πολύ πίσω ο Ρώσος δεν είχε χώρους. Όταν η Στεάουα έμειναν με δέκα παίκτες μετά από μια ανόητη αποβολή του Ολάρου που στο 55΄έπιασε τη μπάλα με τα χέρια, το κατενάτσιο των Ρουμάνων υπήρξε τακτικά ολόσωστο: ο ΠΑΟΚ είχε καλά σουτ με τον Ντεσπότοφ, τον Σάστρε, τον Τισουντάλι ακόμα και με τον Μπακαγιόκο, αλλά η μόνη μεγάλη ευκαιρία του ήταν η προσπάθεια του Μιχαηλίδη που έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι με την πλάτη στο 97΄.

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε τις καλύτερες επιθετικές συνεργασίες παρά την μεγάλη κατοχή μπάλας. Η ήττα είναι πικρή. Και γιατί αποδεικνύει πως  τα ματς στην Τούμπα που πρέπει να κερδίσει για να προκριθεί (με την Πλιζέν, την Σλάβια Πράγας και την Φερενσβάρος) δεν θα είναι καθόλου απλά ματς. Στην έδρα του ο ΠΑΟΚ βραχυκυκλώνει αδυνατώντας να εκτιμήσει την δυναμικότητα του αντιπάλου – κυρίως δεν σκοράρει εύκολα. Και ασταμάτητες αλλαγές σέντερ φορ δεν βοηθάνε.  

Δεν το λες επιτυχία

Ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα του στο Conference League στραβοπάτησε στη Μπάνια Λούκα αφήνοντας μια ισοπαλία με 1-1 στην Μπόρατς. Η αποστολή του Παναθηναϊκού δεν ήταν η πιο απλή, αν και ο αντίπαλος ήταν του χεριού του. Οι Πράσινοι έπρεπε να δείξουν ότι έχουν πάρει το πρώτο μάθημα της σεζόν, ότι δηλαδή δεν πρέπει να πετούν πάντα το πρώτο ημίχρονο. Έπρεπε επίσης να βγάλουν αντίδραση μετά την ήττα από την ΑΕΚ, αλλά να το κάνουν με μια ενδεκάδα από την οποία θα έλειπαν αρκετοί βασικοί, αφού ακολουθεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και το ματς στη Μπάνια Λούκα προσφερόταν για rotation. Ο Ντιέγκο Αλόνσο το έκανε αφήνοντας εκτός τους Γεντβάι, Μπάλντοκ, Αράο, Ουναϊ, Τετέ και Ιωαννίδη, αλλά αυτοί που αγωνίστηκαν στην θέση τους δεν είναι νέοι κι άπειροι. Ο Σένκεφελτ βρέθηκε δίπλα στον Ινγκασον με τον Κότσιρα στα δεξιά, οι Μαξίμοβιτς, Τσέριν ξεκίνησαν στη μεσαία γραμμή, ο Τζούρισιτς ήταν στα αριστερά – μόνη έκπληξη ήταν ο Σπόραρ ως φορ. Ο ΠΑΟ μπήκε δυνατά και μόλις στο 11΄ο Μπακασέτας έκανε το 0-1 από γύρισμα του Μπλαντένοβιτς. Αλλά αντί να τελειώσει το ματς ψάχνοντας και βρίσκοντας το γκολ του 0-2, έπαιζε αργά και προβλέψιμα νομίζοντας πως η μαχητική αλλά φοβισμένη Μπόρατς δεν θα φτιάξει ούτε μια ευκαιρία. Εφτιαξε: στο 50΄μετά από μια στημένη φάση η άμυνα του ΠΑΟ ξέχασε τον Ντεσπότοβις κι αυτός ισοφάρισε. Αμέσως μετά ο Χερέρα είδε τον Ντραγκόσφσκι να του στερεί την δυνατότητα για το 2-1! Ο ΠΑΟ ξύπνησε, έχασε δυο μεγάλες ευκαιρίες με τον Τετέ και τον Σπόραρ κι ο Αλόνσο έβαλε στο ματς τους βασικούς. Αλλά παρά την όρεξη του Ιωαννίδη, ο ΠΑΟ δεν βρήκε το δεύτερο γκολ γιατί η Μπόρατς ταμπουρώθηκε. Κι έτσι έμεινε το 1-1 που δεν το λες και επιτυχία.

 https://www.vradini.gr/wp-content/uploads/2024/10/4403106-1-1.jpg

Ο Αλόνσο είπε ότι θα ήταν λάθος να αποδειχτεί πως οι παίκτες του είχαν το μυαλό τους στο ντέρμπι. Πολύ φοβάμαι πως οι πολλές αλλαγές που έκανε μετάδωσαν στους παίκτες αυτό ακριβώς το μήνυμα: ότι δηλαδή το σημαντικό ματς είναι το επόμενο, αυτό με τον Ολυμπιακό. Η εντύπωση που έχω είναι ότι η ομάδα δεν ακολουθεί ακριβώς τον προπονητή: και στα καλά του ματς ο ΠΑΟ προσπαθεί να αντιδράσει και να σώσει τα προσχήματα ενώ όταν προηγείται φρενάρει. Για τον Αλόνσο έχει ήδη δημιουργηθεί η εντύπωση πως παίζει τον πάγκο του με τον Ολυμπιακό, ενώ κυκλοφορούν ήδη και ονόματα αντικαταστατών. Ο ΠΑΟ θα συσπειρωθεί ενόψει του Ολυμπιακού – ξέρει να παίζει αυτό το ντέρμπι όπως πρέπει και πέρυσι δεν έχασε κανένα ντέρμπι από τα έξι που έδωσε με τον Ολυμπιακό. Αλλά για κανένα προπονητή του ΠΑΟ δεν είναι εύκολο να πάει σε ένα τέτοιο ματς νιώθοντας ότι δίνει εξετάσεις. Αυτό συμβαίνει τώρα και είναι για τον Αλόνσο κομμάτι άδικο γιατί για την ισοπαλία με την Μπόρατς η ευθύνη είναι των παικτών κυρίως. Μπορεί και οι δικές του ιδέες να είναι λίγες (ο Τετέ «δεκάρι», το φόρτωμα της επίθεσης στο τέλος, η μόνιμη αναζήτηση μιας μεσαίας γραμμής) αλλά οι παίκτες του ήταν χθες φλύαροι και με κακές αποφάσεις. Απο το 75΄και μετά έδειχναν να μην θέλουν να πάρουν την ευθύνη της τελικής προσπάθειας. Και η ατομική απόδοση των επιθετικών ήταν κακή: ο Τζούρισιτς χάθηκε, τον Πελίστρι δεν τον είδε κανείς, ο Σπόραρ έμοιαζε άκεφος.  

Οι βαθμοί θα λείψουν

Το ΠΑΟΚ – Στεάουα (0-1) και στο Μπόρατς - ΠΑΟ (1-1) έμοιαζαν ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Ρουμάνοι και Βόσνιοι αποδείχτηκαν καθηγητές στο σπάσιμο του ρυθμού, έκαναν συστηματικές καθυστερήσεις καθώς παίκτες έπεφταν κάτω με το παραμικρό, είδαμε στις αλλαγές παίκτες να βγαίνουν αργά και περπατώντας. Όμως όλα αυτά δεν αποτελούν δικαιολογίες για τον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΟ: με αντιπάλους που σε τέτοια κόλπα καταφεύγουν έχουν αγωνιστεί πολλές φορές στο πρωτάθλημα. Όφειλαν να κάνουν κάτι καλύτερο. Και οι δυο πέταξαν βαθμούς που θα τους λείψουν. Κι έδειξαν και μια δυσκολία που θα ξαναβρούν μπροστά τους. Η Σλάβια Πράγας και η Πλιζέν παίζουν καλύτερη άμυνα από την Στεάουα. Και το Conference League είναι γεμάτο από ομάδες που ποντάρουν στην μαχητικότητα. Ευτυχώς δεν προέρχονται όλες από τα Βαλκάνια.