Η επιστροφή της Μπάρτσα

Η επιστροφή της Μπάρτσα


Την τρίτη αγωνιστική της League Phase του Tσάμπιονς λιγκ αρχίζει να φαίνεται στην συνολική βαθμολογία η υπεροχή των αγγλικών ομάδων: η Αστον Βίλα και η Λίβερπουλ είναι οι μόνες ομάδες με τρεις νίκες και η Μάντσεστερ Σίτυ και η Αρσεναλ έχουν 7 βαθμούς – τα γκολ που έχουν πετύχει δίνουν στην ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα την τρίτη θέση και στην ομάδα του Αρτέτα την ένατη, όμως και οι δυο είναι ψηλά. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την τελική βαθμολογία. Ποιος περίμενε ότι μετά από τρεις αγωνιστικές θα συζητούσαμε για την πιθανότητα ομάδες όπως Παρί Σεν Ζερμέν ή η Μπάγερν Μονάχου να μην βρίσκονται στις οκτώ πρώτες; Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Το δεύτερο αγγλικό 4X4

Οι εκπρόσωποι της Πρέμιερ λιγκ έκαναν για δεύτερη αγωνιστική στην σειρά το δικό τους 4Χ4 χωρίς να έχουν κάνει όλες θεαματικές εμφανίσεις. Θεαματική ήταν η Μάντσεστερ Σίτυ απέναντι στην σκληρή Σπάρτακ Πράγας: την φιλοδώρησε με 5 γκολ ανοίγοντας το σκορ στο πρώτο λεπτό με τον Φόντεν που συνέρχεται. Τα κέφια του Χάλαντ εκτόξευσαν το σκορ: ο Νορβηγός πέτυχε ένα γκολ με τακουνάκι σκαρφαλώνοντας στα ουράνια – το χει βάλει μια φορά κι ο Ιμπραϊμοβιτς αλλά αυτός το έβαλε για δεύτερη φορά κι αν συνυπολογίσει κανείς το πόσο ψηλός είναι, η ακροβατική του αυτή κίνηση καθιστά πραγματικά αυτό το γκολ ως ένα είδος προσωπικού δημιουργήματος. Η Σίτυ προχωρά σπάζοντας ρεκόρ, και το νέο format της ταιριάζει: οι ομάδες που έχουν προπονητές που δεν πολυασχολούνται με τους αντιπάλους, έχουν οργανωμένο επιθετικό παιγνίδι και δεν επενδύουν πολύ σε αυτό που λέμε «τακτική» έχουν στην League Phase αβαντάζ γιατί ξέρουν να κερδίζουν διαδικαστικά. Το ίδιο ισχύει και για την Λίβερπουλ που πέρασε από την Λειψία με μια επαγγελματική νίκη με 0-1 και με MVP τον Κώστα Τσιμίκα. Το ματς κρίθηκε από ένα γκολ του Νούνιεζ στο 27΄αλλά η ομάδα του Αρν Σλοτ χρειάστηκε στο τέλος και τον τερματοφύλακα Κέλεχερ – οι Γερμανοί που δεν έχουν βαθμό (!) μετά από τρεις αγωνιστικές πέτυχαν δυο γκολ με τον Οπεντά αλλά ορθά και τα δυο ακυρώθηκαν από το VAR.   

https://www.to10.gr/wp-content/uploads/2024/10/ManCity_Haaland_Sparta-e1729715756956.png

Και η Άρσεναλ ίδρωσε να κερδίσει την Σαχτάρ εντός έδρας αλλά τα κατάφερε: κεντρικό πρόσωπο του ματς ο τερματοφύλακας των Ουκράνων Ρίζνικ που φέρει αποκλειστική ευθύνη για το γκολ που τελικά έκρινε το παιχνίδι, αλλά στη συνέχεια έπιασε πέναλτι του Τροσάρ παρατείνοντας την αγωνία του συγκεκριμένου ματς μέχρι το τέλος. Η Αστον Βίλα αντίθετα πήρε μια μάλλον εύκολη νίκη απέναντι στην Μπολόνια (2-0) – η ιταλική ομάδα δεν έχει πετύχει ακόμα γκολ στην διοργάνωση. Οι «χωριάτες» είχαν σ’ αυτό το ματς μια τελείως διαφορετική αποστολή σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι τους, όταν και κέρδισαν την Μπάγερν Μονάχου παίζοντας άμυνα και αντεπιθέσεις. Ο Γιουνάι  Εμερι ξέρει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πολύ καλά και όσο εύκολο του είναι να ενορχηστρώνει παιχνίδια στα οποία η ομάδα του πρέπει να παίξει πρώτα απ’ όλα άμυνα, άλλο τόσο του είναι και να παρουσιάσει μια ομάδα ικανή να ανοίξει κλειστές άμυνες. Είναι εντυπωσιακό ότι τα παιχνίδια της Αστον Βίλα στο Τσάμπιονς λιγκ δεν έχουν σχέση με τα παιχνίδια που δίνει στην Πρέμιερ λιγκ, στην οποία κερδίζει με ανατροπές, δέχεται εύκολα γκολ και σπανίως δείχνει τακτική ωριμότητα όπως στην Ευρώπη. Είναι φανερή νομίζω η προσοχή του προπονητή στα συγκεκριμένα ματς – ίσως και να του είναι πιο εύκολα.

Ο Φλικ παραδίδει μαθήματα

 Το μεγάλο γεγονός του διήμερου είναι ωστόσο η επιστροφή της Μπαρτσελόνα. Υποδέχτηκε την Μπάγερν Μονάχου με κεντρικό πρόσωπο στην αναμέτρηση τον προπονητή της Χανς Φλικ, πρώην αφεντικό των Βαυαρών με τους οποίους κέρδισε 7 τίτλους μεταξύ των οποίων και το Τσάμπιονς λιγκ συντρίβοντας στον ημιτελικό την Μπάρτσα με 8-2. Οι Καταλανοί δεν κέρδιζαν την Μπάγερν από το 2014 – ίσως γιατί δεν είχαν τον Φλικ που την πρώην ομάδα του την ξέρει καλά. Με τον Ραφίνια να θυμίζει γιατί κάποτε η Μπάρτσα πλήρωσε 58 εκατ ευρώ για να τον αποκτήσει, τον Γιαμάλ να φωνάζει πως θα είναι κι αυτός υποψήφιος για την Χρυσή Μπάλα και με τον Λεβαντόφσκι να σκοράρει και να μην πανηγυρίζει, οι Μπλαουγκράνα έκαναν το καλύτερο παιγνίδι τους στο Μονζουίκ παίζοντας με οκτώ παιδιά μικρότερα από 23 χρονών στην ενδεκάδα τους. Ο Φλικ ήξερε ότι η Μπάγερν θα ανεβεί πολύ ψηλά, πήρε το ρίσκο να την περιμένει, δεν τρόμαξε όταν μετά το γκολ του Ραφίνια στο πρώτο λεπτό, ο Χάρι Κέιν πέτυχε στο πρώτο εικοσάλεπτο δυο γκολ από τα οποία χάρη στο VAR μέτρησε μόνο το ένα. Η Μπάρτσα άντεξε στην πίεση και διέλυσε την Μπάγερν στις αντεπιθέσεις εκθέτοντας τον Οπαμαεκανό, τον Κιμ, αλλά και τον Νόγιερ που συστηματικά πλέον σε κάθε ματς παίζει με την φωτιά προκαλώντας ταραχές. Δεν πανηγύρισε το γκολ που πέτυχε ο Λέβα και δεν πρέπει να νιώθει ευχαριστημένος ο κόουτς Κομπανί για την δουλειά που έκανε. Η ιδέα να μην ξεκινήσει τον Μουσιάλα για να δώσει φανέλα βασικού στον γέρο Μίλερ δεν δικαιώθηκε. Η κίνηση είναι και συμβολική: στην Μπαρτσελόνα των πιτσιρικάδων ένας παίκτης σαν τον Μουσιάλα, όχι μόνο δεν θα ήταν εκτός αρχικής ενδεκάδας, αλλά θα ήταν και αρχηγός.

https://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/main/public/2024-10/barcelona%203030.jpg?itok=6FCcjtZW

Η νίκη της Μπάρτσα ήταν η δεύτερη στις ισπανογερμανικές μονομαχίες του διημέρου: για το remake του περσινού τελικού Ρεαλ Μαδρίτης – Ντόρτμουντ έγραψα χθες: μεταξύ άλλων η Μπάρτσα είναι και σαν να απάντησε στην Βασίλισσα. Η ομάδα του Φλικ νομίζω πως έχει πρώτη προτεραιότητα το πρωτάθλημα χθες ωστόσο έδειξε πως όποιος τις δώσει χώρους στο Τσάμπιονς λιγκ θα το πληρώσει ακριβά: τα προικισμένα πιτσιρίκια της τρέχουν. Την τρίτη ισπανική νίκη έδωσε η πρωτάρα Τζιρόνα που λύγισε την Τρίτη το βράδυ την ακίνδυνη Σλόβαν Μπρατισλάβας κερδίζοντας με 2-0 ενώ έχασε και πέναλτι στο τέλος με τον Στουάνι. Αλλά οι Ισπανοί δεν βρήκαν το δικό τους 4Χ4 γιατί πάλι σκόνταψε η Ατλέτικο Μαδρίτης. Η Λιλ που στην προηγούμενη αγωνιστική κέρδισε την Ρεάλ έριξε στο καναβάτσο και την Ατλέτικο κερδίζοντας με 1-3 κι αφού στο πρώτο ημίχρονο οι παίκτες του Σιμεόνε έχασαν μισό τσουβάλι γκολ. Ένα πολύ συζητήσιμο πέναλτι που έδωσε ο Ιταλός διαιτητής Γκουίντα έδωσε την δυνατότητα στον Ντάβιντ και την Λιλ να κάνουν το 1-2 κι επι της ουσίας έκρινε το ματς βάζοντας τον Σιμεόνε από νωρίς σε μεγάλες περιπέτειες.

Οι γαλλικές ομάδες που δεν μπορούν να κερδίσουν στη χώρα τους το πρωτάθλημα από την Παρί εντυπωσιάζουν στο Τσάμπιονς λιγκ ενώ η μόνιμη πρωταθλήτρια Γαλλίας υποφέρει το σκληρό της πρόγραμμα. Ενώ αυτή έφερε μια άδοξη ισοπαλία με την PSV (που δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του σάκου του μποξ), η Μπρεστ φρέναρε την πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερ Λεβερκούζεν (1-1) προκαλώντας την οργή του Αλόνσο που ζήτησε δυο πέναλτι και η Μονακό διέλυσε τον Ερυθρό Αστέρα κερδίζοντας 4-1. Για την Μονακό έγραψα την πρώτη αγωνιστική πως μπορεί να είναι η έκπληξη της πρώτης φάσης της χρονιάς και να μπει στην οκτάδα. Κάτι που για την Παρί μου μοιάζει απίθανο.

Ιταλικά και άλλα μπλεξίματα

Η Γιουβέντους έκανε απέναντι στην Στουτγκάρδη στο Τορίνο μια εμφάνιση ακόμα χειρότερη. Ο υπό δοκιμή τερματοφύλακας Περίν έπιασε πέναλτι και κέρδισε την παραμονή του στην ομάδα του Μότα, αλλά ούτε αυτό δεν έφτανε στην Κυρία για να πάρει τουλάχιστον ένα βαθμό απέναντι στους ορεξάτους Γερμανούς που βρήκαν με τον Μπιλάλ Τουρέ το γκολ στις καθυστερήσεις: να σημειωθεί ότι το έψαχναν σε όλο το ματς. Ο προπονητής της Γιουβέντους  Μότα μου μοιάζει λίγο αιχμάλωτος της επιτυχίας του στο ιταλικό πρωτάθλημα. Στο καμπιονάτο η Γιουβέντους δεν κερδίζει συνεχώς κι εύκολα όπως παλιότερα, δεν δέχεται όμως γκολ. Φαίνεται ότι αυτή η εντός των συνόρων αμυντική της σιγουριά έχει παρασύρει τον προπονητή της στον να εμφανίζει στο Τσάμπιονς λιγκ μια ομάδα που ξεκινά τα παιχνίδια περιμένοντας τον αντίπαλο. Αυτή η προσέγγιση μέχρι τώρα έχει αποδώσει μόνο στο πρώτο παιχνίδι της Κυρίας αυτό με την αφελή PSV την οποία χτύπησε στις αντεπιθέσεις. Κόντρα στην Λειψία, στο δεύτερο ματς, η Γιουβέντους αντέδρασε θεματικά, όταν βρέθηκε να χάνει και κέρδισε παίζοντας με παίκτη λιγότερο αλλά με αντίπαλο την Στουτγάρδη, σε κανονικές συνθήκες παιχνιδιού, η ιδέα του Μότα να περιμένει τους Γερμανούς αποδείχτηκε καταστροφική. Μέτρια αν και καλύτερη από την Σέλτικ ήταν και η Αταλάντα που περίμενε ότι η επιπόλαια άμυνα της Σέλτικ θα της δώσει την ευκαιρία να βρει ένα γκολ νίκης: στο τέλος νομίζω πως συμβιβάστηκε με τον βαθμό της ισοπαλίας. Κακή ήταν αυτή την αγωνιστική και η Ιντερ που βρήκε μια νίκη στις καθυστερήσεις με γκολ του Τουράμ απέναντι στην αδύναμη φέτος Γιουνγκ Μπόις: η Ιντερ έχασε πέναλτι με τον Αρναούτοβιτς κι ο Ιντζάγκι για να πάρει το ματς υποχρεώθηκε να στείλει στο γήπεδο τους βασικούς του που ήθελε να ξεκουράσει ενόψει του ντέρμπι με την Γιούβε. Την τιμή του ιταλικού ποδοσφαίρου έσωσε αυτή την φορά η Μίλαν. Ο υπό αμφισβήτηση κόουτς Φονσέκα άφησε έξω τον Λεάο και η Μίλαν κόντρα στην Μπριζ είχε ομαδικότητα και πέτυχε τρία γκολ με πρωταγωνιστές τον Πούλισιτς και τον Ράιντερς.

https://www.to10.gr/wp-content/uploads/2024/10/Francisco-Conceicao-Leweling-Juventus-VfB-Stuttgart.jpg

Απογοητευτική ήταν αυτή την φορά και η Μπενφίκα: η Φέγενορντ είναι καλή ομάδα για να μην αντιδράσει, αλλά αν κέρδισε με 1-2 στο Ντα Λουθ αυτό οφείλεται στην επιπολαιότητα των γηπεδούχων. Ακυρώθηκε ένα γκολ του Παυλίδη που ψάχνει το πρώτο του στην διοργάνωση, ο Ντι Μαρία ήθελε να σκοράρει με απευθείας κόρνερ, η Μπενφίκα έμοιαζε να μην θέλει να παίξει άμυνα: οι Ολλανδοί πέτυχαν δυο ακόμα γκολ που δεν μέτρησαν (σωστά) γιατί υπήρξαν οφσάιντ.  Σοβαρή όσο πρέπει και χρειάζεται είναι η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας που πέρασε και από το Γκρατς με πρωταγωνιστή τον Γιόκερες: αποκτήθηκε όταν οι Πορτογάλοι κατάλαβαν πως ο Παναθηναϊκός δεν θα τους δώσει τον Ιωαννίδη και ο καλός αυτός παίκτης βγάζει τα λεφτά του. Ένα μπράβο χρωστάμε και στην Ντιναμό Ζάγκρεπ: δέχτηκε 9 γκολ στην πρεμιέρα της από την Μπάγερν, αλλά αντέδρασε. Με την νίκη στο Σάλτσμπουργκ έχει ένα βαθμό παραπάνω από τους Γερμανούς σήμερα.

Φωτογραφία της στιγμής

Αν το πράγμα τελείωνε σήμερα στην πρώτη οκτάδα είναι κατά σειρά η Αστον Βίλα, η Λίβερπουλ, η Σίτυ, η Μονακό, η Μπρεστ, η Λεβερκούζεν, η Ιντερ και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Εκτός Τσάμπιονς λιγκ είναι η Μίλαν, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η PSV. Η Μπάγερν Μονάχου είναι 23η και η Παρί 19η. Πρόκειται για φωτογραφία της στιγμής. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το έχουμε ξαναδεί…