Κάθε νέα αρχή και πιο δύσκολη

Κάθε νέα αρχή και πιο δύσκολη


Στα ματς της πρεμιέρας του πρωταθλήματος δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Ο Ολυμπιακός κέρδισε στον Βόλο 2-0 την τοπική ομάδα και ο ΠΑΟΚ λύγισε τον Πανσερραϊκό με 3-2 στην Τούμπα. Ωστόσο και οι δυο νικητές οφείλουν να προβληματιστούν για πολλά σημαντικότερα φυσικά από τα αποτελέσματα.

Τρεις απλοί λόγοι

Ο φιλόδοξος Ολυμπιακός, ο προπονητής του οποίου έχει οριοθετήσει ως βασικό στόχο της ομάδας την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει στο Βόλο για τρεις λόγους. Γιατί ο Ροντινέι με ένα προσωπικό γκολ πολύ νωρίς άνοιξε το σκορ (το πλασέ του Βραζιλιάνου στο 12΄είναι μάλλον η ωραιότερη προσωπική ενέργεια παίκτη του Ολυμπιακού χθες), γιατί η άμυνα δεν έκανε δώρο παρόλο που όσοι σε αυτή αγωνίστηκαν δεν είχαν εντυπωσιακή απόδοση και γιατί ο Βόλος έμεινε με 10 παίκτες πολύ νωρίς καθώς ο Βιγιαφάνες πήρε στο μισάωρο δυο κίτρινες κάρτες σε ένα λεπτό κάνοντας άτσαλα και ανόητα μαρκαρίσματα. Οι λόγοι αυτοί δείχνουν ότι ναι μεν η νίκη ήταν εύκολη (ο Βόλος δεν έχει επικίνδυνη τελική προσπάθεια), πλην όμως όταν μεταξύ αυτών δεν συμπεριλαμβάνεται η καλή απόδοση, υπάρχουν λόγοι προβληματισμού, αν όχι και τεράστιας ανησυχίας.

Θα ξεχαστεί γρήγορα

Ο Μεντιλίμπαρ δεν κρύφτηκε πίσω από το αποτέλεσμα και είπε ότι δεν έμεινε ευχαριστημένος. Το θέμα είναι να έχει καταλάβει και το γιατί της μέτριας απόδοσης. Σε ένα γήπεδο με 8 χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού η ομάδα του θέλησε να επιβάλει από την αρχή το ρυθμό της να παίξει πολύ στην επίθεση με τα ακραία της μπακ και να πατήσει την αντίπαλη περιοχή με πολλούς παίκτες – κι όλα αυτά έγιναν. Όμως οι καλές πάσες ήταν άγνωστη λέξη, ο Ολυμπιακός είχε στην δημιουργία τα ίδια προβλήματα που έδειξε στο φιλικό με την Φόρεστ και προσωπικά αμφιβάλω αν τις δημιουργικές αυτές αδυναμίες μπορεί να τις καλύψει ο ερχομός του Ποντένσε – αν κι εφόσον αυτό συμβεί διότι βέβαιο δεν είναι τίποτα. Με την τριάδα Ντόι, Εσε και Τσικίνιο στα χαφ, με τον Βέλντε στο πρώτο επίσημο παιγνίδι του χαμένο και τον νεαρό Κωστούλα να προσπαθεί να παίξει φορ ξεκομμένος από τους υπόλοιπους ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να κάνει και πάρα πολύ περισσότερα και μπράβο του που κατάλαβε πως δεν υπήρχε και λόγος για ανόητα ρίσκα.  Είχε κέφια ο Ζέλσον κι αυτό φάνηκε να αρκεί, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο καταγράφεται και μια άνοδος της απόδοσης γιατί ο ανέτοιμος ακόμα ΕλΚαμπί που μπήκε στην θέση του Κωστούλα είναι κανονικός ποδοσφαιριστής και γιατί ο Μασούρας ξέρει την ομάδα και το πρωτάθλημα στο οποίο αυτή αγωνίζεται πιο πολύ από τον Βέλντε. Όχι τυχαία ο Μασούρας βρήκε στο 73’ το γκολ του 2-0 κι έτσι στο τέλος το κυνηγητό ενός σκύλου από δυο- τρεις αναρμοαρμόδιους θεωρήθηκε ένα χαριτωμένο επεισόδιο με το οποίο ολοκληρώθηκε ένα ματς που θα ξεχαστεί γρήγορα.

Μια απόφαση

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχαστεί είναι ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενισχύσεις και σοβαρές. Βέβαια είναι δικαίωμά του να επενδύσει στο μέλλον του, να δώσει ευκαιρίες στους νεαρούς του και να ποντάρει στην συνολική τους πρόοδο, ώστε στο μέλλον να έχει ελληνικό κορμό κτλ κτλ: όλα μια απόφαση είναι. Αλλά πρωταθλητισμός και ευρωπαϊκή πορεία με την ομάδα που εμφανίστηκε στο Βόλο (και από την οποία έλειπε ουσιαστικά μόνο ο Ρέτσος) δύσκολα γίνεται.  Και δεν πιστεύω πως αυτό που είπε ο Μεντιλίμπαρ («έχω 25 παίκτες και θα παίζουν όλοι») μπορεί να αλλάξει πολύ θεαματικά την εικόνα: σαφώς και ο Ολυμπιακός θα λυθεί και θα τρέξει (ίσως μετά την διακοπή), αλλά χρειάζεται ποιότητα και εμπειρία σε όλες τις γραμμές του: στο Βόλο δεν φάνηκε να λείπουν μόνο ο Ποντένσε, ο Φορτούνης κι ο Ορτα, αλλά ακόμα και ο Γιόβετις. Και φυσικά πρέπει και κάμποσοι παίκτες του να κάνουν ένα βηματάκι μπροστά: οι αμυντικές αδυναμίες του Ορτέγκα σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε ποτέ, δείχνουν πόσα πολλά πρέπει να βελτιώσουν και οι βασικοί του.

Κατά τα άλλα εκτός του Ζέλσον και του Ροντινέι, έτρεξε πολύ ο Εσε, φάνηκε σταθερός ο Πιρόλα και βοήθησαν και όσοι ήρθαν από τον πάγκο. Αλλά ο βαθμός για την συνολική εμφάνιση, παρά την εύκολη νίκη, είναι χαμηλός.           

Ο ΠΑΟΚ των 3-2

Ακόμα πιο χαμηλός ο βαθμός του ΠΑΟΚ που κέρδισε και πιο δύσκολα. Στο ματς με τον Πανσερραϊκό ήταν σαν να έγινε μια περίληψη όλων των προηγουμένων που ο πρωταθλητής έχει δείξει από την αρχή της σεζόν: απερίγραπτες αμυντικές αστάθειες, επιθετικές αντιδράσεις και ματς όσα πάνε κι όσα έρθουν – βοήθησε κι ο κομμάτι ανέτοιμος αντίπαλος, αλλά δεν είναι τυχαίο πως τα τρία πρώτα ματς της σεζόν  στην Τούμπα (με Μπάνια Λούκα, Μάλμε και το χθεσινό) έληξαν 3-2, 3-3, και 3-2 – αν μάλιστα η άμυνα του ΠΑΟΚ κόντρα στους Σουηδούς ήταν πιο προσεχτική θα είχαν λήξει 3-2 όλα, πράγμα και στατιστικά απίθανο.

Η χθεσινή εικόνα του ματς ωστόσο κάνει αυτό το 3-2 μάλλον πολύ λογικό αρκεί να δείτε την σύνθεση του ΠΑΟΚ. Στην άμυνα, και μπροστά από τον τερματοφύλακα Τσιφτσή, αγωνίστηκαν ο Βιερίνια (για ένα ημίχρονο, στο οποίο πάλι φάνηκε ότι δεν μπορεί πια να είναι βασικός), ο Ράφα Σουάρεθ, ο Ντάλμπεργκ και ο Κεντζιόρα – και από την σύνθεση της άμυνας καταλαβαίνεις ότι δεν είναι παράξενο ότι ο Πανσερραϊκός άνοιξε το σκορ με πέναλτι του Μπετανκόρ που κέρδισε ο Σαλαζάρ από τον Βιερίνια. Η ευκολία με την οποία παίκτες όπως ο Σαλαζάρ και ο Τομάς δημιουργούσαν προβλήματα στους αμυντικούς του ΠΑΟΚ ήταν εντυπωσιακή: ο Πανσερραϊκός ισοφάρισε σε 2-2 στο 50΄με τον Σαλαζάρ να μοιάζει Μέσι απέναντι στον Ντάμπεργκ και ο Τόμας θα μπορούσε να βρει τρίτο γκολ στις καθυστερήσεις με πλασέ από το ύψος της περιοχής με την άμυνα του ΠΑΟΚ να τον κοιτάζει. Αλλά ο ΠΑΟΚ έχει και επίθεση που όλα τα διορθώνει: δυο πέναλτι που παραχώρησε ο Ευαγγέλου που ήταν στο VAR (και παραμένει ένας ειδικός των δημοσίων σχέσεων) έδωσαν στον Σβαπ την δυνατότητα να κάνει το 1-1 και το (τελικό) 3-2, ενώ ο Οζντόεφ με ένα γυριστό σουτ μετά από κόρνερ είχε διαμορφώσει στο τέλος του ημιχρόνου το προσωρινό 2-1. Ο ΠΑΟΚ είχε χάρη στα κέφια του Κωνσταντέλια πολλές ευκαιρίες, ο τερματοφύλακας των φιλοξενουμένων Γκουγκεσασβίλι ήταν ο καλύτερος του ματς, ο Ρασβάν Λουτσέσκου τιμώρησε τον Ντεσπότοφ κρατώντας τον 77 λεπτά στον πάγκο σε ένα ματς που έλειπαν και ο Τάισον και ο Μπράντον Τόμας, ενώ οι νεοφερμένοι Τσάλοφ και Τισουντάλι είχαν όρεξη αλλά χρειάζονται χρόνο.

Το ξέρει όμως

Κι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται σοβαρές προσθήκες και στην άμυνα (ειδικά αν πωληθεί ο Κουλιεράκης) και στην μεσαία γραμμή όπου ο Μεϊτε λείπει πολύ. Ο Λουτσέσκου μίλησε για κόπωση στο μυαλό – μάλλον ήθελε να πει ότι η ομάδα του ψυχολογικά σοκαρίστηκε από τον τρόπο που αποκλείστηκε από την Μάλμε. Ο ΠΑΟΚ δεν πανικοβάλλεται όταν δέχεται γκολ – το έχω επισημάνει από πέρσι. Αλλά δεν μπορεί και να κερδίζει πάντα 3-2 – το καλό στην περίπτωσή του είναι ότι αυτό το ξέρει.