Ολοκληρώθηκε με καυγάδες στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου η υπόθεση της αντικατάστασης του αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ. Στη θέση του θα προσληφθεί ο Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μια ωραία μέρα θα φύγει κι αυτός όπως κι ο Μπένετ: με μια επιστολή παραίτησης στην οποία θα καταγγέλλει παρεμβάσεις. Που το ξέρω; Είναι απλό. Ο Σουηδός επιλέχτηκε με την ίδια διαδικασία κι από τους ίδιους ανθρώπους που επιλέχτηκε κι ο Μπένετ. Οπότε θα έχει και την ίδια διαδρομή. Θα φύγει νύχτα με μια επιστολή που θα εξηγεί ότι του έγιναν παρεμβάσεις κτλ.
Ακατάλληλος τέσσερα χρόνια πριν
Τέσσερα χρόνια πριν ο Πίτερ Φρόιντφελντ ήταν και πάλι υποψήφιος αρχιδιαιτητής. Είχε έρθει μαζί με τον Φρίντζ και τον Κλάτενμπεργκ, γιατί τότε υπήρχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο επίτροπος της UEFA, o Τσέχος Πίτερ Φούσεκ, και οι διαδικασίες έπρεπε να είναι διαφανείς. Είχε υποβληθεί αίτημα ανεύρεσης αντικαταστάτη του Πορτογάλου Μέλο Περέιρα στην UEFA, η UEFΑ απάντησε πως δεν είναι σωστό να γίνει από την μεριά της απευθείας ανάθεση σε αρχιδιαιτητή κι έστειλε τα ονόματα τριών υποψήφιων. Λίγες μέρες πριν, στις 3 Οκτωβρίου, όταν η Σουπερλίγκα είχε ΔΣ με θέμα την πρόσκληση αρχιδιαιτητή, είχα γράψει στην εφημερίδα ότι καλό θα ήταν οι ΠΑΕ να ξέρουν ότι η UEFA λέει πως κανείς από την ΕΠΟ δεν της έχει ζητήσει βοήθεια για επιλογή αρχιδιαιτητή. Οπότε δεν αιφνιδιάστηκα για την επιλογή του Φρόιντφελντ.
Όπως στην περίπτωση του Μπένετ αποδείχτηκε ότι έψαχναν να βρουν κάποιον που να έχει σχέση με την Ελλάδα. Ο Μπένετ ήταν αντιπρόεδρος του Κλάτενμπεργκ υπεύθυνος για την εκπαίδευση των παρατηρητών. Άκουγε την κλάψα των Ελλήνων παλιών διαιτητών που ήταν εκτός ΚΕΔ και τους συμπονούσε: όταν έγινε αρχιδιαιτητής γέμισε την ΚΕΔ με Ελληνες (Μάνταλος, Καρατζίκας, Λαγουδάρου κτλ) από τους οποίους είχαμε γλυτώσει. Το 2019 ο Σουηδός είχε τότε απορριφθεί λόγω σχέσεων με Έλληνες διαιτητές. Ηταν μέντορας του Σιδηρόπουλου και φίλος του Σουηδού διαιτητή Νάιμπεργκ (που έπαιξε πέρυσι το Ολυμπιακός – ΑΕΚ) που λέγεται πως είναι φίλος του Σταύρου Μάνταλου. Πιθανότατα από τους φίλους του πληροφορήθηκε το 2019 ότι η ΕΠΟ ψάχνει αρχιδιαιτητή και εκδήλωσε ενδιαφέρον. Για αυτό τότε δεν ανέλαβε την δουλειά: δεν χρειαζόμασταν φίλους φίλων. Τώρα φαίνεται πως ψάχνουν μόνο τέτοιους. Δεν είναι κακό να υπάρχουν φιλίες. Κακό είναι αυτές να αποτελούν το μοναδικό κριτήριο πρόσληψης.
Μια επιτροπή έκτρωμα
Χθες στην συνεδρίαση της περίφημης Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου τσακώθηκαν όλοι μεταξύ τους. Για να καταλάβει κανείς το είδος του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο εξαιτίας της απόλυτης κυβερνητικής αδιαφορίας θα σας πω τι είναι αυτή η Επιτροπή. Συστάθηκε για να έχει λόγο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για τα δικά του θέματα στην ΕΠΟ. Και σε αυτή το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μειοψηφεί! Από τα 13 μέλη της 7 δεν έχουν σχέση με αυτό. Πρόεδρος της είναι ο ίδιος ο Μπαλτάκος. Μέλη της τέσσερις πρόεδροι Ενώσεων (!) οι κκ Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρης και Χατζησαρόγλου. Υπάρχουν επίσης και δυο μέλη του ΠΣΑΠ, δηλαδή ο κ. Μπαντής και ο κ. Μακρυνιώτης. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο εκπροσωπούν ο πρόεδρος της Σουπερλίγκ, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος της Σουπερλίγκ2, τώρα ο κ. Πέτρος Μαρτσούκος, και με το έτσι θέλω οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού, του ΠΑΟ, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ: καμία άλλη ΠΑΕ δεν έχει δικαίωμα εκπροσώπησης. Οι εκπρόσωποι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ακόμα κι να δεν ήταν μόνιμα τσακωμένοι μεταξύ τους, θα ήταν πάντα λιγότεροι (!) από τους υπόλοιπους.
Αυτό το θεσμικό έκτρωμα υπάρχει και λειτουργεί με την ανοχή της κυβέρνησης που επέτρεψε στην ΕΠΟ την δημιουργία του με τους δικούς της όρους. Η UEFA στην περίφημη Ολιστική Μελέτη, που κάποτε έστειλε έλεγε πως τα ζητήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πρέπει να αντιμετωπίζονται από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά η Μελέτη αυτή κατέληξε στον κάδο των αχρήστων. Θα άλλαζε κάτι αν η σύνθεση της συγκεκριμένης επιτροπής ήταν διαφορετική; Οσο τον τελικό λόγο τον έχει η Εκτελεστική της ΕΠΟ όχι. Απλά φέρνω το παράδειγμα για να κάνω κατανοητό το πως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο εξευτελίζεται από μια ομοσπονδία ερασιτεχνών, που βρίσκουν βέβαια πλάτες υποστήριξης μεταξύ των ΠΑΕ των οποίων κάνουν τα κέφια. Με οποιοδήποτε τρόπο αυτό συμβαίνει σαράντα χρόνια (και βάλε…) τώρα. Πάντα με την ανοχή της εκάστοτε κυβέρνησης: αυτή που έχουμε τώρα έχει και τη μεγαλύτερη.
Ο Βρύτσης καλατραβάει
Η ΕΠΟ μπορεί να προσλάβει όποιον αρχιδιαιτητή θέλει - αρέσει, δεν αρέσει. Όχι μόνο γιατί όπως λειτουργεί σήμερα έχει την πλειοψηφική άνεση να το κάνει, αλλά κυρίως γιατί η κυβέρνηση που θα έπρεπε να την ελέγχει σφυρίζει κλέφτικα. Οι αθλητικοί εισαγγελείς ασχολούνται (όποτε ασχολούνται) με ασήμαντα ζητήματα. Υπουργός Αθλητισμού είναι ο κ. Γιάννης Βρούτσης που μοιάζει να θεωρεί κατόρθωμα ότι επί των ημερών του δεν έπεσε το σκέπαστρο του Καλατράβα στα κεφάλια των θεατών του ΟΑΚΑ. Χθες ανακοίνωσε μια ακόμα αναθεώρηση του αθλητικού νόμου δια μέσου κάποιων επιτροπών, που θα φτιάξουν πάλι κάτι που θα είναι τόσο άσχετο με την εποχή και τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, ώστε πάλι σε κανα χρόνο θα χρειαστούν νέες επιτροπές και νέα αναθεώρηση: σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή. Είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη ελέγχων που όχι μόνο ο καθένας κάτι ό,τι θέλει, αλλά και λέει ό,τι θέλει. Χθες π.χ ακούστηκε στην συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής ότι ο αρχιδιαιτητής Κλατενμπεργκ έκανε λέει «νταραβέρι με ομάδες» και «τον τρυπήσανε». Γιατί να μην τα πει κάποιος αυτά; Μήπως θα τον φωνάξει κανένας να δώσει εξηγήσεις; Οσο θα ασχοληθεί ποτέ σοβαρά εισαγγελέας με την έρευνα της Ιντερπόλ για τα στημένα ματς και όσους στο σπορ του στησίματος διακρίνονται.
Ένα κανονικό πεθαμένο
Ο κ. Φρόιντφελντ μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος κι ένας εξαιρετικός αρχιδιαιτητής. Η διαδικασία επιλογής του όμως είναι η ίδια ακριβώς με αυτή του Μπένετ. Αν ο Μπένετ παραιτήθηκε (καταγγέλλοντας μάλιστα παρεμβάσεις στο έργο του για τις οποίες επίσης κανείς δεν τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις) είναι δεδομένο ότι μια μέρα θα παραιτηθεί κι αυτός, χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτα για την ελληνική διαιτησία. Η ίδια η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας είναι μια «επιτροπή φάντασμα», που ανάθεμα κι αν έχει συνεδριάσει ποτέ. Υπάρχει σε αυτή ένας Αυστριακός ονόματι Φριντς Στούχιλκ που θεωρητικά είναι υπεύθυνος Παρατηρητών: τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν έχει κάνει κάποιο σεμινάριο, αλλά δεν τον έχει δει και κανένας! Στην ΕΠΟ λένε (ελπίζω γιατί τους αρέσουν τα χωρατά) ότι ο άνθρωπος μπορεί και να έχει αποδημήσει εις Κύριον (είναι και μιας ηλικίας) και να μην το ξέρουμε ακόμα.
Ο Μπαλτάκος, αν είχε χιούμορ, θα ανακοίνωνε πραγματικά ένα πεθαμένο για τη θέση του αρχιδιαιτητή: και πάλι δεν θα γινόταν απολύτως τίποτα. Θα στήριζαν την επιλογή του η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟΚ και θα την ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή. Θα μου πεις «μα ο πεθαμένος δεν θα μπορούσε να κάνει ορισμούς». Ε και; Θα τους έκανε ο Σταύρος Μάνταλος, όπως έκανε και αυτούς των τελευταίων αγωνιστικών, χωρίς κανένα θεσμικό δικαίωμα. Επίσης κι ο Σουηδός για το τι έχει σκοπό να κάνει στο τιμόνι της ελληνικής διαιτησίας, όταν κι εφόσον έρθει στην Ελλάδα, θα πει όσα και ο πεθαμένος – δηλαδή τίποτα. Αν είχε σκοπό κάτι να κάνει, θα αποφάσιζαν χθες να τον καλέσουν στην Ελλάδα να ανακοινώσει το σχέδιο, του πριν τον προσλάβουν. Αλλά σιγά μην τους νοιάζει αν ο Σουηδός έχει κάτι στο μυαλό του: ο Μάνταλος, η Λαμπαδαρίου και ο Καρατζίκας να είναι καλά. Και ο Αυστριακός βέβαια. Μην τον χάσουμε τον άνθρωπο και δεν το μάθουμε κιόλας.
Χολέρα έχει;
Το καλό της ιστορίας είναι ότι αυτές οι συνεδριάσεις βολεύουν ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι υπέρ της πρόσληψης του αρχιδιαιτητή. Για την ΑΕΚ ισχύει το «ναι σε όλα». Οι διοικούντες του ΠΑΟΚ πρέπει να πουν στον Ρασβάν Λουτσέσκου να μην φωνάζει για την διαιτησία διότι πλέον το ρεζιλίκι του θα είναι χωρίς προηγούμενο: ό,τι συμβαίνει το στηρίζουν χωρίς την παραμικρή ένσταση. Χθες αφού ο Μάκης Γκαγκάτσης είπε διάφορα, για αλλαγές στο VAR κτλ ψήφισε το Σουηδό κι είπε κι ένα τραγούδι: αν είχε χιούμορ θα το έλεγε στα ρουμάνικα. Το μόνο που θα πρεπε είναι κάποιος να παρηγορήσει τον Βασίλη τον Δημητριάδη, που λόγω διαφωνίας των μελών της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων (που είναι μια εξίσου αστεία Επιτροπή…) δεν ανέλαβε κι αυτός μια θέση στην ομοσπονδία. Η παλιά ερώτηση «αν έχει χολέρα ο άνθρωπος» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ…