Μετά τον Αρη, που πήρε πίσω τους βαθμούς από το CAS, χθες δικαιώθηκε και ο ΠΑΣ και πήρε πίσω τους δικούς του βαθμούς από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Αντίθετα από το CAS, που έκρινε την υπόθεση του Αρη μπαίνοντας στην ουσία της, η Εφέσεων πήρε μια απόφαση νομικίστικη: δέχτηκε την άποψη των δικηγόρων του ΠΑΣ ότι το «αδίκημα» για το οποίο η ομάδα τιμωρήθηκε έχει παραγραφεί. Η παραγραφή είναι μια λύση βολικότερη από την αναζήτηση της αλήθειας.
Αδικία, αλλά κάτι έγινε
Δεν ήθελα να γράψω τίποτα τόσο καιρό για την δικαστική περιπέτεια του ΠΑΣ γιατί στη βάση της υπήρξαν όχι μια, αλλά δυο αδικίες, χωρίς ωστόσο να μπορώ με σιγουριά να πω ότι η ομάδα της Ηπείρου είναι αθώα. Σας μπέρδεψα; Επιτρέψτε μου να σας το εξηγήσω.
Είναι άδικο ότι η υπόθεση αυτή, που αφορά μια πώληση μετοχών που έγινε το 2015, εκδικάστηκε μόλις τώρα, μολονότι ο κ. Αλέξης Κούγιας έχει κάνει τη σχετική καταγγελία τρία ολόκληρα χρόνια πριν. Mια απόφαση αφαίρεσης βαθμών θα προκαλούσε στην εφετινή ομάδα μια ζημιά που δεν θα της προκαλούσε η ίδια απόφαση ένα χρόνο πριν, όταν ο ΠΑΣ δεν είχε κάνει στο γήπεδο τους βαθμούς που του δίνουν θέση στα play off. Μια τιμωρία δεν μπορεί να είναι σημαντική ή ασήμαντη ανάλογα με το πότε θα επιβληθεί: αυτό είναι άδικο.
Τι άλλο καθιστά άδικη την πρωτόδικη απόφαση; Ότι δεν προέκυψε έπειτα από έρευνα της καταγγελίας, αλλά γιατί αυτή η καταγγελία κρίθηκε πρωτόδικα τεκμηριωμένη. Για μένα το πρωτάθλημα δεν μπορεί να είναι μια διαδικασία αστικών διαφορών, όπου τα δικαστήρια κρίνουν αν έχει δίκαιο ο κατήγορος ή ο κατηγορούμενος. Κάθε καταγγελία, (πόσο μάλλον μια επώνυμη καταγγελία), θα πρεπε να είναι λόγος έρευνας – και μάλιστα σοβαρής. Αν η έρευνα φτάνει σε ένα στέρεο συμπέρασμα, τότε και μόνο πρέπει να προκύπτουν τέτοιες τιμωρίες. Ωστόσο όλα αυτά δεν σημαίνουν πως δεν έγινε και τίποτα: ίσα ίσα.
Το αδίκημα είναι σοβαρό
Τώρα που η ιστορία ολοκληρώθηκε μπορώ και να σας την διηγηθώ. Στις 27 Φεβρουαρίου του 2015, όπως αποδείχτηκε από μια συμβολαιογραφική πράξη που κατατέθηκε στο δικαστήριο, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΣ κ. Βασίλης Χριστοβασίλης πούλησε το 51% των μετοχών της ομάδας στον κ. Γιάννη Αυδή, που ουδεμία σχέση είχε ποτέ με το ποδόσφαιρο. Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν αυτή η μεταβίβαση δεν γινόταν σε σκοτάδι πυκνό: τα συμβόλαια πρέπει να τα υπέγραψαν υπό το φως των κεριών. Για να αποκτήσει κάποιος μετοχές μιας ομάδας πρέπει να προσκομίσει στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού μια σειρά από έγγραφα ώστε να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια. Πρέπει να δείξει τα χρήματα που έχει και να δικαιολογήσει το που τα βρήκε, πρέπει να παρουσιάσει ένα πλάνο διαχείρισης και διοίκησης της ομάδας και πρέπει να πείσεις την επιτροπή πως δεν είναι παρένθετο πρόσωπο, δηλαδή «αχυράνθρωπος». Θυμίζω ότι το 2011 ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα διαλύθηκαν ακριβώς γιατί αποδείχτηκε πως είχαν στο τιμόνι τους «αχυρανθρώπους» και το ίδιο έπαθε χρόνια αργότερα και η Κέρκυρα – το αδίκημα είναι σοβαρό.
Ο Χριστοβασίλης ήθελε τα χρήματα κι έκανε τα στραβά μάτια για να μην χαθεί ο αγοραστής. Αλλά γιατί ο υποψήφιος αγοραστής δεν σεβάστηκε την διαδικασία; Ελα ντε! Ισως το πρόβλημα να ήταν ότι δεν ήξερε και δεν γνώριζε, άλλωστε κανείς δεν ήξερε και δεν γνώριζε και τον Αυδή για να τον συμβουλεύσει. Τι ισχυρίστηκε ο Κούγιας που κατήγγειλε χρόνια αργότερα την μεταβίβαση; Ότι ο Αυδής ήταν συνεργάτης του κ. Πολυχρόνη Συγγελίδη (που ήταν συνεταίρος του κ. Χρήστου Πανόπουλου με τον οποίο πούλησαν τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης στον γνωστό μας σερβιτόρο επιχειρηματία κ. Ιωάννη Καλπατζίδη λίγο καιρό αργότερα – η πώληση εγκαταστάσεων δεν απαιτεί πόθεν έσχες…) και πως τα χρήματα που εμφανίστηκαν για την απόκτηση του ΠΑΣ είχαν προέρθει από την πώληση ενός ακινήτου που είχε στην Θεσσαλονίκη. Ποιος το αγόρασε κι έδωσε τα χρήματα; Κατά τον Κούγια ο Ιβάν Σαββίδης.
Ολοι καλά κι όλοι καλύτερα
Ισχύουν όλα αυτά; Για τον πρώτο δικαστή που έριξε στον ΠΑΣ την ποινή η διαδικασία μεταβίβασης υπήρξε αδιαφανής – εξ ου και το -5. Για την Εφέσων απλά τα χρόνια πέρασαν: ας μην ψάχνουμε τι έγινε καλύτερα. Για τον ίδιο τον Χριστοβασίλη δεν υπήρχε θέμα διότι η αγορά δεν ολοκληρώθηκε: ισχυρίζεται ότι επέστρεψε τα χρήματα λίγο καιρό αργότερα και ξαναπήρε τις μετοχές. Τι είχε συμβεί στο μεταξύ και η δουλειά χάλασε δεν ξέρω. Θυμάμαι ότι στο γήπεδο του ΠΑΣ βγαίνανε πανό που ευχαριστούσαν τον «Ρώσο Θεό» - δεν ξέρω αν τα θυμόσαστε. Αν όχι, δεν πειράζει. Δεν είσαστε υποχρεωμένοι. Υποχρεωμένοι θα πρεπε να είναι οι λειτουργοί του Κράτους να ψάξουν τις λεπτομέρειες της ιστορίας. Να φωνάξουν τον Χριστοβασίλη, τον Αυδή, ν ανοίξουν λογαριασμούς και στόματα. Το καναν; Δεν νομίζω. Γιατί αν φοβάσαι τι μπορείς να βρεις, δεν ψάχνεις. Κι ευτυχώς στο τέλος μπορεί να υπάρξει και παραγραφή. Και να ζήσουμε όλοι καλά κι όλοι καλύτερα…
Η έλλειψη διάθεσης
Το θέμα δεν είναι προφανώς ο ΠΑΣ, ο ΠΑΣ καλώς θα παίξει στα play off γιατί έκανε στο γήπεδο 40 βαθμούς και ιδιοκτήτης του παραμένει ακόμα ο Χριστοβασίλης. Η ερώτηση είναι τι ποδόσφαιρο θέλουμε. Θέλουμε έρευνες, διαφάνεια κι ένα πλαίσιο σοβαρής θεσμικής λειτουργίας ή προτιμάμε το γνωστό «μπάτε σκύλοι αλέστε»; Νομίζω το δεύτερο! Αν στο ποδόσφαιρό μας ισχύει το «μην ψάχνεις γιατί κάτι μπορεί να βρεις», είναι γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών θέλουν αν έρευνα υπάρχει, να υπάρχει για τους άλλους κι όχι για τη δική τους ομάδα.
Για χρόνια, όταν στο ελληνικό ποδόσφαιρο προκύπτουν ιστορίες όπως αυτή, η άμυνα όσων εμπλέκονται είναι ότι «τα χρόνια πέρασαν», ότι «κανείς δεν μίλησε όταν έπρεπε», ότι «είναι άδικο μια ομάδα να πληρώνει σήμερα για όσα έγιναν χρόνια πριν» κτλ κτλ. Τα ακούω όλα αυτά και τα βρίσκω και κάπου σωστά. Μόνο που στη συγκεκριμένη ιστορία οι καταγγελίες του Κούγια, που τελικά οδήγησαν την υπόθεση στα δικαστήρια, δεν έγιναν τώρα, αλλά χρόνια πριν. Κι αν χρόνος πέρασε (ώστε τελικά να προκύψει η παραγραφή) αυτό δεν έγινε γιατί δεν μιλούσε κανένας, αλλά γιατί δεν υπήρχε διάθεση από τους αρμόδιους να ψάξουν τις καταγγελίες: η έλλειψη διάθεσης των αρμοδίων είναι το πρόβλημα κι όχι η σιωπή. Αλλά αν έχεις ένα Κράτος που φοβάται (γενικά, δεν μιλάω για την τωρινή κυβέρνηση…) κι ένα ποδόσφαιρο που δεν αυτοδιοικείται αλλά αυτοεξευτελίζεται, δεν μπορεί να περιμένεις τίποτα: το δίκαιο και το άδικο κάπου χάνονται.
Το σημειώνω αυτό γιατί και τώρα ο Κούγιας καταγγέλλει επωνύμως και χωρίς περιστροφές πολλά καινούργια. Τα όσα π.χ αναφέρει για τη Βέροια σε πρόσφατη ανακοίνωση, αν ισχύουν (το τονίζω, γιατί δεν μπορώ να τα υιοθετήσω), είναι λόγος να ασχοληθεί όχι η αθλητική, αλλά η ποινική δικαιοσύνη! Θα ασχοληθεί κανείς; Ιδού η Ρόδος. Η για την ακρίβεια ιδού η Βέροια…
Τι είπε ο Νιόπλιας
Ο επίλογος πάντως της υπόθεσης του ΠΑΣ, που δεν τιμωρήθηκε αποφεύγοντας (προς τιμή του…) να δηλώσει αθώος, δόθηκε από τον Νίκο Νιόπλια και ήταν εξαιρετικός. «Είναι στενόχωρο για τον ΠΑΣ να μην αγωνιστεί στα play off ενώ έχει κάνει δύο συνεχόμενα καλές χρονιές. Ο Μεταξάς είναι άξιος συγχαρητηρίων, ο ΠΑΣ ήταν αξιόλογη ομάδα» τόνισε ο προπονητής των Κρητικών την Κυριακή μετά τη νίκη της ομάδας του με 2-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης. Κι αυτή η αναγνώριση νομίζω πως είναι για τον ΠΑΣ ίσως πιο σημαντική κι από την απόφαση της Εφέσεων…