Ο Λουτσέσκου ως σουπερ ήρωας

Ο Λουτσέσκου ως σουπερ ήρωας


Ένα ακόμα παιχνίδι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε με εντάσεις και φασαρίες. Πρωταγωνιστής κι αυτή τη φορά ο Ράζβαν Λουτσέσκου με τον οποίο συμβαίνει το εξής παράδοξο: όσο περισσότερο αναγνωρίζεται στην Ελλάδα η δουλειά του, τόσο πιο δύσκολο του είναι να έχει μια συμπεριφορά που να μην δημιουργεί συζητήσεις για την σοβαρότητα του. Σήμερα στην Ελλάδα όλοι συμφωνούν ότι κανείς προπονητής εδώ τα τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει καλύτερη δουλειά από τον Λουτσέσκου. Αλλά αυτός την δουλειά του την βλέπει διαφορετικά από όλους μας.

Ο ΠΑΟΚ για να υπερασπιστεί τον προπονητή του έκανε το βράδυ της Κυριακής μια διαρροή με την οποία μας πληροφορούσε ότι ο Λουτσέσκου είναι θύμα. Λέει χαρακτηριστικά ότι «δεν αντέχεται η μόνιμη δαιμονοποίηση του κορυφαίου προπονητή στη χώρα, που μόνο επειδή σε κάθε τόνο υπενθυμίζει τη δική του άποψη, είναι επί 90 λεπτά στο στόχαστρο αρρωστημένων προσβολών επί χρόνια». Μία μέρα μετά, παρέμβαση υπέρ του προπονητή έκανε από το Ροστόφ και ο Ιβάν Σαββίδης που δήλωσε ότι τη συμπεριφορά του προπονητή του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να την υποδεικνύει κανένας αντίπαλος είτε αυτός είναι υπάλληλος είτε ποδοσφαιριστής.

https://media.sportdog.gr/storage/photos/c_1050px_600px/202410/loutseskou11656.jpg

Κατανοώ την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να υπερασπιστεί τον προπονητή. Νομίζω όλες οι ομάδες κάτι ανάλογο θα έκαναν. Αλλά ο Λουτσέσκου με όσα λέει μοιάζει να μην ζητά την υπεράσπιση κανενός. Την Κυριακή το βράδυ στην συνέντευξη Τύπου δεν είπε ότι κάποιος τον προκάλεσε, δεν τα έβαλε ούτε με τον Λαμέλα (που υποτίθεται ότι του έκανε μια χειρονομία), ούτε φυσικά με τον CEO της ΑΕΚ Γιώργο Κοσμά στον οποίο τα non paper του ΠΑΟΚ ούτε καν αναφέρονται.  Ο Λουτσέσκου είπε ότι «μάχεται για τη δουλειά του και ότι παλεύει για τους παίκτες του. «Αυτός είμαι είτε το δέχεστε είτε όχι και θα κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ» ήταν η δήλωσή του. Αυτό για μένα σημαίνει πως στο μυαλό του έχει την ιδέα πως κάθε φορά που αντιμετωπίζει την ΑΕΚ πρέπει να κάνει ανάλογα πράγματα: είπε μάλιστα πως η συμπεριφορά του δικαιολογείται από το ότι η ΑΕΚ το 2018 του έκλεψε το πρωτάθλημα.

Η ερώτηση είναι πως γίνεται κάποιος τόσο ικανός, να μην καταλαβαίνει ότι αυτή του η συμπεριφορά του κάνει κακό. Ενδεχομένως να αρέσει σε κάποιους φανατικούς. Το βέβαιο είναι ότι όσοι λογικοί άνθρωποι έχουν απομείνει ακόμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι απλά δεν τον καταλαβαίνουν, αλλά τον κοιτάζουν και ως αξιοπερίεργο θέαμα. Χθες πχ άκουγα πόσο απαξιωτικά μίλησε για αυτόν ο πάντα ψύχραιμος Ακης Ζήκος. Δεν το έκανε ως πρώην παίκτης της ΑΕΚ, αλλά ως ποδοσφαιρόφιλος που όλο αυτό το σόου τον θίγει. Σκεφτείτε όλοι οι προπονητές της Ελλάδας να έκαναν τα ίδια...

Τίτλοι και εξουσίες

Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει προπονητής που έχει δουλέψει στην Ελλάδα και έχει καλύτερα αποτελέσματα από τον Ρουμάνο. Δεν αναφέρομαι μόνο σε τίτλους, στην κατάκτηση πχ ενός πρωταθλήματος πέρυσι που ακόμα και σήμερα φαίνεται κάτι απίστευτο. Η καλή δουλειά του Λουτσέσκου έχει να κάνει με την παραγωγή και την πρόοδο ποδοσφαιριστών που έφεραν στο ταμείο του ΠΑΟΚ εκατομμύρια, αλλά και με την αξιοπρεπέστατη εμφάνιση του Δικεφάλου στην Ευρώπη και κυρίως με τον τρόπο που φαίνεται να διοικεί την ομάδα ο ίδιος σαν παλιός Αγγλος manager. Ίσως αυτό το τελευταίο να είναι και το μυστικό όλων αυτών των απερίγραπτων εκρήξεων. Διότι ναι μεν ο Λουτσέσκου έχοντας συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του μπορεί και δικαίως να αισθάνεται ο σημαντικότερος άνθρωπος εντός του ΠΑΟΚ πλην όμως δεν είναι ο Φέργκιουσον πχ για να σηκώσει αυτό το βάρος. Θέλω να πω ότι έχει βρεθεί να κάνει μία δουλειά για την οποία δεν υπήρξε προετοιμασμένος. Προσπαθώντας να ανταποκριθεί σε αυτού του είδους τον ρόλο αισθάνεται πως μέρος του είναι να δημιουργεί όλες αυτές τις εντάσεις, που κατά κάποιο τρόπο δικαιολογούν τις υπερεξουσίες του τόσο στον Σαββίδη, που δεν ζει καν στην Ελλάδα, όσο και στα μάτια των οπαδών.

Φαντασιακό και πραγματικό  

Όλη αυτή η συμπεριφορά για τον Λουτσέσκου δεν είναι πάρα η υπεράσπιση της ομάδας. Προφανώς κάνει λάθος. Αλλά άντε να του το εξηγήσεις. Ο Ρουμάνος έχει φτιάξει ένα φαντασιακό κόσμο εντός του οποίου κινείται περίπου σαν σούπερ ήρωας. Στον κόσμο αυτό ο ΠΑΟΚ είναι μια αδικημένη ομάδα από το Κράτος της Αθήνας, όλοι συνωμοτούν εναντίον του, και η ομάδα δεν έχει καν την προστασία του ιδιοκτήτη της που βρίσκεται μακριά της άρα κάτι πρέπει να κάνει αυτός. Στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ είναι πολύ δυνατός, έχει τον πρόεδρο της ΕΠΟ, ο Σαββίδης όταν το θέλει είναι μια χαρά συνομιλητής της κυβέρνησης, κι ο ίδιος δεν είχε κανένα πρόβλημα να συζητήσει με την κακή ΑΕΚ που του έκλεψε το πρωτάθλημα για να την αναλάβει λίγο πριν επιστρέψει στον ΠΑΟΚ. Αλλά το φαντασιακό είναι πάντα πιο δυνατό από το πραγματικό. Ειδικά όταν το χρησιμοποιείς ως τρόπο για να κάνεις την δουλειά: ο Λουτσέσκου που από ψυχολογία ξέρει γιατί έχει ψυχολόγο χρόνια τώρα, ζει το υπέροχο, για τον ίδιο, παραμύθι του. Αντλεί δύναμη.

 Η δουλειά του σούπερ ήρωα     

Το πράγμα γίνεται σαφώς χειρότερο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα τιμωρίες που θα του επέβαλαν να συνετιστεί. Από την άλλη θεωρώ δεδομένο πως αν τον τιμωρούσαν, το αποτέλεσμα της τιμωρίας δεν θα ήταν να μαζευτεί, αλλά πιθανότατα θα ξεσάλωνε ακόμα περισσότερο! Η τιμωρία του θα ήταν για τον ίδιο ένα είδος απόδειξης ότι ενοχλεί το κράτος της Αθήνας, για το οποίο μιλάει συχνά και ότι πληρώνει σε προσωπικό επίπεδο τις μάχες που δίνει για τον ΠΑΟΚ. Οχι απλά δεν θα άλλαζε συμπεριφορά, αλλά ενδεχομένως θα γινόταν και χειρότερος!

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τον Λουτσέσκου θα μπορούσε να τον μαζέψει μόνο ο ΠΑΟΚ και κανείς άλλος. Αν στον ΠΑΟΚ καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά που κάνει, κάνουν κακό στην δημόσια εικόνα της ομάδας ενδεχομένως και να τον μάζευαν. Αλλά ο ΠΑΟΚ τον Λουτσέσκου σε ρόλο απόλυτο διοικητή τον χρειάζεται πάρα πολύ. Και ακριβώς επειδή τον χρειάζεται τον υπερασπίζεται όταν ξεπερνάει τα όρια. Και έτσι αυτός θα συνεχίσει να το κάνει θεωρώντας το μέρος της δουλειάς του, που στην δική του αντίληψη είναι η δουλειά του σούπερ ήρωα που τα βάζει με τους εχθρούς της ομάδας. Με όλα αυτά ήθελα απλά να πω ότι δεν βρίσκω πως στο επόμενο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ δεν θα γίνουν χειρότερα…