Το παιγνίδι με τον Ιωαννίδη

Το παιγνίδι με τον Ιωαννίδη


Κάθε μέρα προκύπτει και μια είδηση για τον Φώτη Ιωαννίδη που είναι πρωταγωνιστής στο πρώτο ίσως αληθινά μεγάλο σήριαλ του φετινού καλοκαιριού. Ακούγονται καθημερινά ομάδες, προτάσεις, εκατομμύρια κτλ. Θα σας πω τι έχω καταλάβει εγώ. Και θα προσπαθήσω να βάλω το πράμα σε μια σειρά για να γίνει κατανοητό.

Τι υπάρχει από όλα αυτά που ακούμε; Παραδόξως, όταν μιλάμε για μεταγραφική ιστορία, σχεδόν όλα. Ας τα πάρουμε με την σειρά.

Το πρώτο ενδιαφέρον

Η ιστορία ξεκινά με ένα ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Στον ΠΑΟ λένε ότι δεν έχει φτάσει πρόταση από τους Πορτογάλους αλλά το πιθανότερο είναι αυτοί να έχουν μιλήσει με τον Τζόρτζεβιτς και τον Νινιάδη που είναι οι αντζέντηδες που τον εκπροσωπούν. Γιατί συζητήθηκε η πρόταση; Προφανώς γιατί τα χρήματα που η Σπόρτινγκ δίνει στον ίδιο τον Ιωαννίδη να είναι ικανοποιητικά. Γιατί δεν ήρθε πρόταση ή δεν συζητήθηκε από τον ΠΑΟ; Γιατί τα χρήματα αυτά για τον Παναθηναϊκό ήταν λίγα. Και από την Σπόρτινγκ οι μάνατζερ ζητάνε να ανέβει. Πήγε ο Νινιάδης στην Ιταλία για να μιλήσει με την Μπολόνια; Προφανώς και ναι. Και μάλλον το έκανε για να δείξει στους Πορτογάλους πως υπάρχουν κι άλλες προτάσεις.

https://media.sportdog.gr/storage/photos/c_737px_416px/202402/alafouzos-ioannidis.jpg

Το ενδιαφέρον των Αγγλων      

Σίγουρα υπάρχουν οι προτάσεις της Ιπσγουιτς με τις οποίες οι αντζέντηδες του παίκτη δεν πρέπει να έχουν σχέση. Σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα που προτείνονται στον ΠΑΟ είναι πραγματικά πολλά. Η αγγλική ομάδα πρότεινε αρχικά 23 εκατομμύρια και ανέβηκε στη συνέχεια στα 25. Ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε και τις δύο προτάσεις και ένας λόγος σίγουρα είναι ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα, με βάση τη συμφωνία παραχώρησης του παίκτη από τον Λεβαδειακό, θα κατέληγαν στο ταμείο της ομάδας του Γιάννη Κομπότη. Για να λέμε σωστά την ιστορία ο Παναθηναϊκός δεν έχει μια πρόταση 25 εκατομμυρίων από την Ίπσουιτς αλλά μια πρόταση 12,5 εκατομμυρίων κι αυτά είναι λογικό να τα θεωρεί λίγα και να τα αρνείται. Δεν είναι απλό να αρνηθείς 12,5 εκατ αλλά δεν είναι κι εύκολο να πεις ναι σε μια πώληση όταν βλέπεις πως εκ των πραγμάτων για τον παίκτη δίνονται τα διπλά. Ο Παναθηναϊκός δικαίως πιστεύει πως ο Ιωαννίδης είναι δικό του δημιούργημα και ότι δεν μπορεί να δώσει 12,5 εκατομμύρια στον Λεβαδειακό μόνο και μόνο γιατί κάποτε απέκτησε τον παίκτη χωρίς χρήματα. Από την άλλη αφού η μεταξύ τους συμφωνία δεν άλλαξε τον προηγούμενο καιρό δεν είναι απλό ν αλλάξει και τώρα. Όταν ο Κομπότης βλέπει ότι μπορεί να πάρει πάνω από 10 εκατομμύρια δεν θα είναι απλό να παραιτηθεί για λιγότερα: άλλωστε όταν τον έδωσε χωρίς χρήματα στον ΠΑΟ στην πρόοδό του πόνταρε. Μπορεί ο όρος να αλλάξει και επειδή ο Ιωαννίδης θα υπογράψει νέο συμβόλαιο να αλλάξει ή να χαθεί το ποσοστό του Λεβαδειακού; Όχι. Αν αυτό μπορούσε να γίνει θα είχε γίνει.

Ένα νέο συμβόλαιο, αλλά…

Είναι πολλά τα 25 εκατομμύρια για τον Ιωαννίδη; Θα λεγα ότι είναι λογικά χρήματα για το ευρωπαϊκό παζάρι κι απίστευτα για το δικό μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πόνσε πουλήθηκε μόλις 8 εκατ από την ΑΕΚ στη Χιούστον Ντίναμο, αλλά και ότι ο Παυλίδης, συμπαίκτης του Ιωαννίδη στην Εθνική, πουλήθηκε από την AZ στην Μπενφίκα με 18. Τις τιμές των παικτών δεν τις καθορίζουν οι ελληνικές ομάδες αλλά η αγορά. Αν πεις ότι θέλω 50 εκατ για τον Ιωαννίδη δεν σημαίνει πως κάποιος θα σου τα δώσει. Αν ως Ρεαλ πεις θέλω 100 για τον Μπίλιγχαμ θα βρεθούν δυο τρεις υποψήφιοι αγοραστές τουλάχιστον.    

https://www.thrakisports.gr/wp-content/uploads/2023/11/ioannidis-ethniki-20231121.jpg

Ο Παναθηναϊκός έχει αναγγείλει ότι θα κάνει νέο συμβόλαιο στον Ιωαννίδη και την ίδια στιγμή δηλώνει ότι δεν πουλάει τον Ιωαννίδη, ωστόσο προτάσεις μπορεί να έρθουν κι άλλες και δεν είναι ούτε για τον Ιωαννίδη απλό να μαθαίνει ότι προσφέρονται για αυτόν εκατομμύρια (όταν το συμβόλαιό του είναι 500 χιλιάδες ευρώ περίπου), ούτε για τον ΠΑΟ απλό να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Τι μπορεί να διαφοροποιήσει το πράγμα; Μόνο μια συμφωνία του Ιωαννίδη είτε με τον ΠΑΟ, είτε με κάποια ομάδα που θα του προσφέρει ένα ετήσιο συμβόλαιο που μπορεί να τον ζαλίσει και να τον κάνει να πάει στον Παναθηναϊκό και να ζητήσει να φύγει. Το πρώτο είναι το καλό για τον Παναθηναϊκό σενάριο. Το δεύτερο το κακό. Αν προκύψει το καλό, θα γίνει με τον Ιωαννίδη ότι και με τον Κωνσταντέλια πριν λίγες μέρες: μετά την νέα συμφωνία θα πει ο παίκτης ότι δεν πάει πουθενά και το πράγμα θα τελειώσει – το πρόβλημα του ΠΑΟ είναι ότι πρέπει πλέον να δώσει ένα συμβόλαιο σε ένα παίκτη αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αλλά αυτό είναι μικρό πρόβλημα σε σχέση με το χειρότερο που είναι να γίνει μια πρόταση στον Ιωαννίδη απευθείας τόσο μεγάλη που να τον ζαλίσει καλοκαιριάτικα και να ζητήσει να φύγει. Αυτό είναι κακό, όχι μόνο γιατί ο ΠΑΟ θα χάσει ένα σπουδαίο παίκτη, αλλά γιατί τα χρήματα που μπορεί να πάρει μπορεί να είναι λιγότερα από όσα σήμερα δίνει η Ιπσγουιτς.   

Η τύχη του ΠΑΟ

Ο ΠΑΟ έχει χρόνο διότι συμβόλαιο που να ζαλίσει τον Ιωαννίδη η Ίπσουιτς δεν φαίνεται να του έχει προτείνει. Σίγουρα δεν μπορεί να του το δώσει η Μπολόνια διότι στην Ιταλία η φορολογία των συμβολαίων είναι στο 50%. Οσο κάποια ομάδα δεν προσπαθεί να δελεάσει τον Ιωαννίδη με μια πρόταση που θα τον βάλει σε σοβαρές σκέψεις, ο ΠΑΟ μπορεί να αρνείται οποιαδήποτε πρόταση και να ετοιμάζει μια επέκταση συμβολαίου στον Ιωαννίδη την οποία άλλωστε εχει προγραμματίσει. Αν όμως κάποιος παίξει βρώμικα ο ΠΑΟ θα έχει πρόβλημα: η τύχη του είναι ότι μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει κανείς.