Με αντίπαλο τις συζητήσεις...

Με αντίπαλο τις συζητήσεις...


Μετά τον ΠΑΟΚ, που δεν τα κατάφερε απέναντι στην Μάλμε και θα συνεχίσει στα προκριματικά του Europa League, έχουν απόψε να ξεπεράσουν τις δικές τους δοκιμασίες και ο ΠΑΟ στο Europa Legaue απέναντι στον Αγιαξ και η ΑΕΚ στο Conference League απέναντι στην Νόα από την Αρμενία. Επιβάλλονται μερικές επισημάνσεις πριν τα ματς: το να μιλάς μετά την έκβασή τους για τέτοια παιγνίδια είναι εύκολο.  

Τι συμβαίνει με την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ με τις εμφανίσεις της στα προκριματικά του Conference League είναι η ομάδα που έχει προκαλέσει φέτος το καλοκαίρι τις μεγαλύτερες συζητήσεις - δυστυχώς αυτό δεν είναι καλό για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα. Πρέπει απόψε να αποκλείσει την Νόα και για να βάλει τέλος σε ένα θόρυβο που πλέον μπορεί να της κάνει κακό.

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για το τι έχει συμβεί με την ΑΕΚ το εφετινό καλοκαίρι. Η μία είναι απλή. Η ΑΕΚ κάνει ένα νωθρό ξεκίνημα γιατί θεώρησε την διαδικασία προκρίσεων στην συγκεκριμένη διοργάνωση μάλλον εύκολη. Ετσι χαλάρωσε στο ματς με την Ίντερ Εσκαλδες και η άνετη νίκη της με 4-0 μετατράπηκε σε ένα 4-3 που έφερε αποδοκιμασίες ενώ στην Αρμενία απλά υποτίμησε την Νόα, νόμιζε μετά το γκολ του Λίβαϊ Γκαρσία με το οποίο προηγήθηκε ότι θα κάνει περίπατο και αφού πλήρωσε και την κακή βραδιά του τερματοφύλακα Στρακόσια που έρχεται από μία ολόκληρη σεζόν απραξίας έχασε με ένα βαρύ 3-1. Επειδή ωστόσο δεν αγαπάμε τις απλές εξηγήσεις για το τι συμβαίνει με την ΑΕΚ κυκλοφορεί ήδη και μια άλλη εξήγηση πιο σύνθετη.

Η δεύτερη εξήγηση

Σύμφωνα με αυτή την δεύτερη εξήγηση η ΑΕΚ ζει φέτος το καλοκαίρι ένα είδος μετατραυματικού σοκ που της προκάλεσε η απώλεια του περσινού πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ έχασε πέρσι το πρωτάθλημα τέσσερεις φορές κι αυτό δεν είναι καθόλου συνηθισμένο. Το έχασε όταν στην OPAP Aρένα δεν κατάφερε να κρατήσει την νίκη της απέναντι στον ΠΑΟΚ και ενώ είχε προηγηθεί 2-0: αν είχε κερδίσει εκείνο το ματς ΠΑΟΚ θα ήταν εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος, αν όχι και μαθηματικά. Αυτό, θα έχει συμβεί σίγουρα αν η ΑΕΚ δεν είχε χάσει από την ομάδα του Λουτσέσκου στην Τούμπαμ όπου και πάλι είχε προηγηθεί με 2-1 ένα τέταρτο περίπου πριν το τέλος του αγώνα. Παρά την ήττα της εκεί η ΑΕΚ θα κερδίσει το πρωτάθλημα αν έβρισκε μια νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, όπως είχε συμβεί ένα μόλις χρόνο πριν όταν είχε βγει πρωταθλήτρια - όμως πέρσι στο κρίσιμο για την ίδια αυτό ματς έχασε με τα χέρια κάτω. Σαν να μην έφταναν τα τρία δικά της χαμένα ματς μπολ υπήρξε και ένα τέταρτο. Στην ΑΕΚ πίστευαν ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα περάσει από το Βικελίδης στο τελευταίο του παιγνίδι της σεζόν απέναντι στον Άρη. Η εκτίμηση αυτή δεν ήταν παράλογη, αφού ο ΠΑΟΚ δεν είχε κερδίσει τον Άρη σε κανένα από τα τρία προηγούμενα ματς της χρονιάς. Αλλά ο Άρης λύγισε στο τέταρτο από αυτά και η ΑΕΚ απέμεινε να περιμένει χαρμόσυνα νέα από το Βικελίδης που δεν ήρθαν ποτέ.

Ισως υπάρχει σχέση  

Έχουν όλα αυτά σχέση με το εφετινό της νωθρό ξεκίνημα; Κι όμως ναι. Η απώλεια του πρωταθλήματος δημιούργησε μια πρωτόγνωρη πίεση στον Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός τεχνικός έχοντας αναλάβει και την απόλυτη ευθύνη του μεταγραφικού σχεδιασμού και έχοντας κάνει κι αλλαγές στο σταφ των συνεργατών του ήθελε να ξεκινήσει τη σεζόν με εντυπωσιακές νίκες που θα επανέφεραν αισιοδοξία και χαμόγελα σιγουριάς, πράγματα χρήσιμα και λόγω της αλλαγής ιδιοκτησίας της ΠΑΕ. Το γεγονός ότι ο κόουτς έγινε στόχος κριτικής μετά από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της νέας σεζόν τον ενόχλησε και δεν το έκρυψε. Η άνετη νίκη της ΑΕΚ στην Ανδόρρα οδήγησε μάλλον σε εφησυχασμό και η ήττα στην Αρμενία χρησιμοποιείται από όσους τον Αλμέιδα τον κριτικάρουν ως απόδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά ήδη από πέρσι.

Η πίεση αυτή, την οποία προπονητής καταλαβαίνει, τον οδήγησε στο να χρησιμοποιήσει στο δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού με την Νόα νεοφερμένους παίκτες που παρά τα μεγάλα τους συμβόλαια ακόμα δεν έχουν προσαρμοστεί: δεν αναφέρομαι μόνο στον Περέιρα, στον Κοϊτά και στον ΛαΜέλα, αλλά και στον ίδιο τον Στρακόσια. Κάπως έτσι ένα ματς όπως το αποψινό με την Νόα, που έπρεπε να είναι ενα είδος αεκτζίδικης γιορτής, γίνεται ξαφνικά πάρα πολύ κρίσιμο. Όχι μόνο γιατί ένας αποκλεισμός θα μεγαλώσει συζητήσεις που έχουν να κάνουν για πρώτη φορά και με τον Αλμέιδα, αλλά γιατί θα επιβάλει και μια συνολική κρίση του ίδιου του ρόστερ της ΑΕΚ στα μέσα Αυγούστου.

Χωρίς ευρωπαϊκούς αγώνες το ρόστερ είναι τεράστιο καθώς σήμερα η ΑΕΚ για τις τέσσερις θέσεις της επίθεσης πχ έχει 9 παίκτες. Μια διαδικασία υποχρεωτικού ξεκαθαρίσματος (και μάλιστα μετά τα μισά του Αυγούστου) δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για έναν προπονητή που στην συνείδηση πολλών οπαδών ευθύνεται για την απώλεια του περσινού πρωταθλήματος και θα κουβαλά έναν πιθανό αποκλεισμό από τους Αρμένιους ως κηλίδα στο βιογραφικό του.

Λογικά περνάει  

Προσωπικά πιστεύω πως ότι έχει συμβεί στην ΑΕΚ στην Αρμενία οφείλεται απλά στο γεγονός ότι η Νόα υποτιμήθηκε - στην περίπτωση της ΑΕΚ προτιμώ δηλαδή την απλή εξήγηση από όλα τ’άλλα που ακούγονται και είναι πιο σύνθετα. Ωστόσο αν η ΑΕΚ δεν προκριθεί δεν έχει δικαιολογία. Και αυτό είναι που κάνει το αποψινό της εύκολο ματς, λίγο περισσότερο δύσκολο: θα υπάρξει πίεση. Αλλά η διαφορά ποιότητας είναι δεδομένη κι αυτό δεν αλλάζει αν πχ ξεκινήσει ή όχι ο Λιβάι Γκαρσία: παίκτες που μπορεί να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα υπάρχουν κι άλλοι. Οσο για την άμυνα, πιστεύω πως τα όσα έγιναν στο πρώτο ματς είναι μοναδικά: μπορώ να φανταστώ τα πάντα, όχι όμως ένα ακόμα γκολ από βολέ τερματοφύλακα.

Θαύμα που δεν θα είναι θαύμα   

Το ματς του ΠΑΟ με τον Αγιαξ είναι πιο απλό αλλά και πιο δύσκολο. Ο Παναθηναϊκός θα κυνηγήσει κάτι που μοιάζει αλλά δεν είναι θαύμα στην Γιόχαν Κρόιφ Αρένα το Άμστερνταμ. Η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο πρέπει να κερδίσει τον Αγιαξ για να προκριθεί  μετά την ήττα της από τους Ολλανδούς με 1-0 στο ΟΑΚΑ. Η αποστολή είναι δύσκολη, αλλά ο χωρίς άγχος Παναθηναϊκός έχει δύο πράγματα από τα οποία πρέπει να πιαστεί. Το πρώτο είναι η βεβαιότητα ότι στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, παρά τη ήττα του, δεν ήταν κατώτερος από τον αντίπαλό του. Το δεύτερο είναι ότι ο Αγιαξ παρά την νίκη του στην Αθήνα, μοιάζει ακόμα ευπαθής: δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έρχεται από μία πάρα πολύ κακή για τα συνηθισμένα δεδομένα του σεζόν. Ο Αγιαξ δεν ήταν καλός ούτε με την Χερενφέιν στην πρεμιέρα του στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Την κέρδισε με 1-0 και αυτή, της άφησε όμως τέσσερις τεράστιες ευκαιρίες για να σκοράρει. Και όπως ακριβώς και στο ΟΑΚΑ αρετές έδειξε μόνο στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο διαχειρίστηκε το αβαντάζ παίζοντας με την φωτιά.  

Ο Παναθηναϊκός για να έχει ελπίδες πρέπει να παίξει την ίδια καλή άμυνα απέναντι στον Μπεργκχάους, τον Ακπομ, τον Χέντερσον και τους υπόλοιπους. Αλλά κυρίως πρέπει να ελπίζει να προκύψει ένα παιχνίδι με γρήγορο ρυθμό, ώστε να έχει κι αυτός τις ευκαιρίες του. Είναι παράδοξο να το λέει κανείς αυτό γιατί τις ελληνικές ομάδες, όταν αγωνίζονται εκτός έδρας στην Ευρώπη, την συμφέρει ακριβώς το αντίθετο. Ομως ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ παγιδεύτηκε από το τσούκου τσούκου μπολ και την πίεση των Ολλανδών στη μεσαία γραμμή και δεν κατάφερε να τρέξει. Τρέξιμο, ενέργεια και θράσος αναζητούνται απόψε γι’ αυτό και όχι τυχαία ο Ντιέγκο Αλόνσο ετοιμάζει για βασικό τον Ιωαννίδη, ένα από τους λίγους που μπορεί να αλλάξει μόνο με την παρουσία του την εικόνα του ΠΑΟ στην επίθεση.Ισως απόψε χρειάζονται και οι πρωτοβουλίες του Τετέ. Αν αλλάξει η εικόνα στην επιθεση, ο κυνικός Αγιαξ μπορεί να αιφνιδιαστεί κι όλα μπορεί να γίνουν. Αλλά μόνο σε αυτή την περίπτωση. Αν ο ΠΑΟ επαναλάβει το ψυχωμένο αλλά χωρίς ευκαιρίες ματς στο ΟΑΚΑ, ο Αγιαξ είναι ικανός να παίξει και για την ισοπαλία αρκεί να προκριθεί.