Η εφετινή μεταγραφική περίοδος θα έχει δυο φινάλε: το ένα το ζήσαμε το βράδυ της Δευτέρας, το δεύτερο θα είναι στις 15 Σεπτεμβρίου. Το βράδυ της Δευτέρας τελείωνε ο χρόνος που έχουν στην διάθεσή τους οι ελληνικές ομάδες για να αποκτήσουν παίκτες που μπορούν να δηλωθούν στην ευρωπαϊκή τους λίστα και να αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πλέον μέχρι της 15 Σεπτεμβρίου κάθε ελληνική ομάδα μπορεί να αποκτήσει ένα ποδοσφαιριστή, αλλά αυτός θα μπορεί να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και μόνο – τουλάχιστον μέχρι να ξαναδηλωθούν παίκτες για ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το πρώτο φινάλε μεταγραφικής περιόδου επιτρέπει και μια μικρή αποτίμηση των όσων έκαναν οι ομάδες που εξακολουθούν να αγωνίζονται στην Ευρώπη.
Τρεις καινούργιοι, τέσσερις έτοιμοι
Οι τελευταίες μέρες του πρώτου φινάλε των μεταγραφών μαρτυρούν πως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έκαναν πολλά για να ενισχυθούν αναγνωρίζοντας την ανάγκη να καλύψουν την διαφορά που τους χώριζε από την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό που είχαν κινηθεί πιο γρήγορα για την ενίσχυσή τους κι εκκινούσαν κι από διαφορετική αφετηρία. Πέρα από τον Ποντένσε, ο Ολυμπιακός απέκτησε δυο ακόμα παίκτες με πείρα μεγάλων πρωταθλημάτων: ο Σολμπάκεν που ήρθε από τη Ρόμα κι ο Γιοβετιτς που έχει αγωνιστεί σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θέλουν θέσεις στη βασική ενδεκάδα – με δεδομένο ότι υπάρχουν τέσσερεις παίκτες που έχουν ικανοποιήσει τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ στο ξεκίνημα (ο Φορτούνης, ο Μασούρας, ο Ελ Κααμπί και ο Μπιέλ – και δεν μιλάω για τον Μπρίνιτς, τον Καρβάλιο και τον Σκάρπα που κι αυτοί θέσεις επίθεσης καλύπτουν) η δουλειά του προπονητή του Ολυμπιακού θα γίνει πιο δύσκολη. Ο ΠΑΟΚ επίσης βρήκε παίκτες που θα ζητήσουν από τον Ρασβάν Λουτσέσκου θέση βασικού: οι δυο δανεικοί, ο Μεϊτέ από την Μπενφίκα και ο Μάρκος Αντόνιο από την Λάτσιο, δεν είναι συμπληρωματικοί παίκτες για την 18αδα, αλλά ποδοσφαιριστές που διάλεξαν τον ΠΑΟΚ για να πρωταγωνιστήσουν μετά από μια σεζόν που δεν πήραν το χρόνο συμμετοχής που επιθυμούν. Το ίδιο φυσικό κι ο Βούλγαρος εξτρέμ Ντεσπότοφ, η πιο ακριβή μεταγραφή του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Σε σχέση με τον Μαρτίνεθ ο Λουτσέσκου έχει βέβαια λιγότερους πονοκέφαλους, αφού πριν να ρθει ο Ντεσπόντοφ έφυγε ο Νάρεϊ και στη μεσαία γραμμή δεν υπήρχαν πολλές ενναλακτικές, αλλά και πάλι το πράγμα δεν θα είναι απλό: στο ματς με την Χαρτς η τετράδα Κωνσταντέλιας, Τάισον, Ζίφκοβιτς, Μπράντον Τόμας ήταν εξαιρετική κι από τους πρώτους τρεις κανείς δεν αγαπάει τον πάγκο.
Τρόπος και χρόνος υπάρχει
Ο Μαρτίνεθ κι ο Λουτσέσκου θα πρέπει να βρουν τρόπο και χρόνο να εντάξουν τους νεοφερμένους στις ομάδες τους και δεν θα είναι τόσο απλό γιατί με τους παίκτες που χρησιμοποίησαν ως βασικούς είδαν τις ομάδες τους φέτος το καλοκαίρι να παίρνουν προκρίσεις και να φτάνουν σε ευρωπαϊκούς ομίλους παίζοντας και ολοένα και καλύτερο ποδόσφαιρο. Το καλό είναι ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει η δυνατότητα να μπουν νεοαποκτηθέντες στις ενδεκάδες των ομάδων χωρίς να πληρωθεί ακριβά η έλλειψη ομοιογένειας που θα προκύψει. Σε τελική ανάλυση αυτή την δυσκολία πρέπει στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό να την περίμεναν. Ο Λουτσέσκου ζητούσε μεταγραφές συνέχεια (και ειδικά μετά την πρόκριση με την Χαϊντουκ) κι ο Αντόνιο Κορδόν είχε πει ότι τα καλά deal γίνονται τις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου, όταν οι ομάδες που πουλάνε λογικεύονται και μαζί τους και οι παίκτες. Το πρόβλημα του να έχεις παραπάνω παίκτες από όσους χρειάζεσαι είναι πάντα μικρότερο από το να μην έχεις παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις και γραμμές. Η σεζόν του Ολυμπιακού, όπως βλέπω την ομάδα που σιγά σιγά σχηματίζεται, θα κριθεί από τις αντοχές του Καμαρά και του Εσε, που δεν έχουν ισάξιους αναπληρωματικούς: ο Ιμπόρα και ο Αλεξανδρόπουλος είναι πίσω τους (και αρκετά...) αλλά για διαφορετικούς λόγους μπορεί και οι δυο να βελτιωθούν. Στον δε ΠΑΟΚ το πρόβλημά του θα είναι οι αντοχές της άμυνάς του: σήμερα η διαφορά της άμυνας του ΠΑΟΚ σε σχέση με πέρυσι είναι η διαφορά του νεοφερμένου ΕΚόνγκ με τον Ινγκασον που έφυγε. Ο Νιγηριανός είναι ένας καλός παίκτης, ο Ινγκι όμως ήταν ένας ηγέτης της άμυνας. Εξετάσεις θα δώσει μέσα στη σεζόν και η άμυνα του Ολυμπιακού. Στα πλάγια οι λύσεις είναι πολλές, στο κέντρο της, όμως, υπάρχουν τέσσερις παίκτες που έχουν να μάθουν πολλά. Ο Ρέτσος, ο Ντοι, ο Φρέιρε κι ο Πορόσο το καλοκαίρι πιέστηκαν λίγο, ώστε να βγουν συμπεράσματα για τις δυνατότητές τους.
Ένα στόπερ το χρειάζεται
Η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟ έχουν διαφορετικά προβλήματα. Η ΑΕΚ δεν απέκτησε ένα στόπερ και η έλλειψή του θα φανεί – ήδη φάνηκε στο ματς με τον Πανσερραϊκό. Η δική μου εντύπωση είναι ότι αυτό που πληρώνει αμυντικά η ΑΕΚ στο ξεκίνημα της σεζόν δεν έχει να κάνει με την έλλειψη ενός αμυντικού, αλλά με την αλλαγή επιπέδου: η πρωταθλήτρια βρέθηκε από τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ όπου αντιμετώπισε σε συνεχόμενα ματς ομάδες όπως η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και η Αντβέρπ που δεν είχε συναντήσει πέρυσι. Τα προβλήματά της οφείλονται και στον τρόπο που αμύνεται και που από ευρωπαϊκές ομάδες με γρήγορους κυνηγούς και κυρίως καλούς πασέρ είναι εύκολο να χτυπηθεί. Δεν θα άλλαζε πολύ το ξεκίνημα της σεζόν της ένας ακόμα στόπερ: όμως είναι δεδομένο πως λείπει. Όπως έλειψε από την ΑΕΚ καλοκαιριάτικα και ο ενθουσιασμός που μπορεί να φέρει μια καινούργια μεταγραφή: τα περισσότερα χρήματα δόθηκαν (και σωστά) για τον Πινέδα που δεν είναι καινούργιος παίκτης. Από την άλλη για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι η ΑΕΚ κράτησε τον Λιβάι Γκαρσία (χωρίς αυτόν είναι επιθετικά άλλη ομάδα) αλλά και την περσινή της ομοιογένεια. Μπορεί η ΑΕΚ να έχει δεχτεί πρώτη γκολ σε έξι ματς, αλλά η ομοιογένεια της, το επιθετικό παιγνίδι της και ο πάγκος της την έχουν βοηθήσει να βρει πέντε γκολ στο τέλος των παιγνιδιών σε τέσσερα από τα έξι επίσημα ματς μέχρι τώρα.
Πλήρης και γρήγορα ο ΠΑΟ
Πιο ενισχυμένος από το μεταγραφικό παζάρι για την ώρα φαίνεται να βγαίνει ο ΠΑΟ. Πρόσθεσε νωρίς παίκτες που θα του δώσουν μεγαλύτερη επιθετική ποιότητα (Τζούρισιτς, Βιλένα, Γερεμέγιεφ) και καλύτερη αμυντική κάλυψη (Αράου, Μπράουν, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς), δεν έχασε παίκτες που ήταν πέρυσι πρωταγωνιστές και φυσικά έχει το αβαντάζ ότι ο Γιοβάνοβιτς έχει χτίσει αυτή την ομάδα και την ξέρει καλά. Στα χαρτιά ο ΠΑΟ είναι ο πιο γεμάτος από όλους σε λύσεις και είναι και η πιο έμπειρη ομάδα: στις ενδεκάδες που ο Γιοβάνοβιτς παράταξε στην Ευρώπη μόνο ο Βαγιαννίδης ήταν κάτω από 28 χρονών. Τα προβλήματα που πιθανότατα να έχει ο ΠΑΟ δεν έχουν να κάνουν σίγουρα με τον αριθμό των παικτών του ή τον χρόνο προσαρμογής τους: οι λύσεις είναι πολλές και οι νεοφερμένοι ήρθαν οι πιο πολλοί σχετικά γρήγορα. Ο ΠΑΟ απλά θα πρέπει φέτος να ανταπεξέρθει σε ένα βαρύ πρόγραμμα – τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου αλλά ίσως κι αργότερα – την δυσκολία του οποίου είχε χρόνια να αντιμετωπίσει. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται με μεταγραφές: αν έχεις τριάντα τρείς παίκτες δεν μπορείς να παίξεις τρία ματς με διαφορετικές ενδεκάδες – απλά θα έχεις καμιά 15 παίκτες που συνεχώς θα γκρινιάζουν. Ο ΠΑΟ λογικά και φέτος θα είναι σταθερότερος στην αρχή από όλους. Βέβαια το πιθανότερο είναι και φέτος όλα πάλι να κριθούν στα play off.
Λίγο περισσότερο
Ηρθαν αρκετοί παίκτες με καλά βιογραφικά (και καλές ηλικίες) στους τέσσερις που θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Αλλά δεν χρειάζονται υπερβολές στις κρίσεις: όλοι θα κριθούν στο γήπεδο. Υπάρχουν μάλιστα πολλά που δεν αγοράζονται στις μεταγραφές και που θα κρίνουν και το πρωτάθλημα. Η υπομονή και η επιμονή, η ψύχραιμη αντιμετώπιση κρίσεων, η διαχείριση ελλείψεων από τραυματισμούς, τα περίφημα καλά αποδυτήρια, η διοικητική παρεμβατικότητα, η σοβαρότητα μετράνε όσο και οι καλοί παίκτες. Ισως και λιγάκι περισσότερο.