Οι Ελληνες ποδοσφαιρόφιλοι που εξαφάνισαν τα εισιτήρια που κυκλοφόρησαν για το αποψινό βαθμολογικά αδιάφορο ματς της Εθνικής μας με την Γαλλία το έκαναν νομίζω για ένα κυρίως λόγο: για να δουν από κοντά στον Κίλιαν ΕμΠαπέ. Είναι σαν απόψε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας να δίνεται κάποιο κοντσέρτο: το ελληνικό κοινό ελπίζει να δει μια ωραία performance του Γάλλου και - γιατί όχι – αυτή να συνοδευτεί κι από μια σπουδαία εμφάνιση της ελληνικής άμυνας και της ομάδας του Πογέτ γενικότερα. Ο ΕμΠαπέ δεν είναι ένας ακόμα καλός παίκτης: είναι ο πρώτος υποψήφιος να διαδεχτεί τον Λίο Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο τώρα που η εποχή τους σιγά σιγά ολοκληρώνεται. Οι Γάλλοι λένε πως φέτος έχασε άδικα στην Χρυσή Μπάλα από τον Μέσι που ναι μεν κέρδισε το μουντιάλ με την Αργεντινή πλην όμως για χάρη του μουντιάλ ήταν σαν να μην πήρε μέρος στις υπόλοιπες διοργανώσεις για χάρη του. Οι Γάλλοι μάλλον υπερβάλουν, μολονότι είναι ο αλήθεια πως ο ΕμΠαπέ και καταπληκτικό μουντιάλ έκανε και σπουδαία ματς στο γαλλικό πρωτάθλημα – το Τσάμπιονς λιγκ είναι μια μάλλον πικρή ιστορία. Αλλά ο Γάλλος θα έχει τις ευκαιρίες του. Και θα μπορεί κάποτε και να λέει ότι υπάρχει το όνομά του όχι μόνο στη λίστα όσων τη Χρυσή Μπάλα την κέρδισαν αλλά και σε αυτή που την έχασαν από τον Μέσι ή τον Ρονάλντο τον καιρό της δυναστείας τους. Η παρουσία του ΕμΠαπέ στην Αθήνα μου θύμισε κυρίως αυτή τη λίστα.
Δεν είναι και μικρή. Πριν λίγες μέρες ο Λίο Μέσι κέρδισε για όγδοη φορά στην καριέρα του την Χρυσή Μπάλα, το ιστορικό βραβείο που κερδίζει κάθε χρόνο μετά από ψηφοφορία ο ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο που ακολουθεί τον Αργεντίνο έχει πέντε. Από το 2008 έως φέτος οι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο κυριάρχησαν στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή. Στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη του νικητή της Χρυσής Μπάλας υπήρξε συχνά κάποιος που είχε αντιρρήσεις για τους θριάμβους του, αλλά δεν χωρά αμφιβολία πως οι δυο αυτοί έγραψαν την ιστορία του ποδοσφαίρου, με προσωπικούς νίκες και οδυνηρές αποτυχίες, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Συμπαθώ πολύ όλους αυτούς που δεν κατάφεραν να κερδίσουν την Χρυσή Μπάλα γιατί βρέθηκαν στην εποχή τους. Μόνο ο Λούκα Μόντριτς, ο Καρίμ Μπενζεμά -και ο Covid- κατάφεραν να σταματήσουν τις νίκες του Αργεντινού και του Πορτογάλου στις ψηφοφορίες. Οι άτυχοι (ή οι αδικημένοι) ήταν πολλοί. Ολοι σπουδαίοι, ικανοί και διάσημοι.
Πρώτος ο Τόρες
Το 2008 είναι η πρώτη χρονιά που οι δυο εμφανίζονται δυο τους να διεκδικούν τον τίτλο του καλύτερου. Ο Μέσι είναι ο θαυματουργός μικρός της Μπαρτσελόνα και ο Κριστάνο ο μεγάλος σκόρερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η μάχη μεταξύ των δύο ξεκινά με νίκη του Κριστιάνο Ρονάλντο που επικρατεί του Μέσι για σαράντα ψήφους. Αδικημένος ο τρίτος στην ψηφοφορία: ο «Ελ Νίνιο» Φερνάντο Τόρες, ο οποίος είχε σημειώσει 23 γκολ με τη φανέλα της Λίβερπουλ, (10 λιγότερα από αυτά που είχε πετύχει ο Πορτογάλος με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), δικαίως γκρίνιαζέ γιατί δεν του αναγνωρίστηκε ότι εκεί η τη χρονιά οδήγησε την Ισπανία στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σκοράροντας μάλιστα στον τελικό με τους Γερμανούς. Το 2009 ο Μέσι ισοφάρισε σε 1-1 στο δεκαπενταετές ματς με τον CR7. Η Μπαρτσελόνα τερμάτισε τρίτη στη La Liga εκείνη τη χρονιά, πίσω από τη Ρεάλ και τη Βιγιαρεάλ, και αποκλείστηκε στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς λιγκ. Παρόλα αυτά, το βραβείο πήγε στον Αργεντινό, ο οποίος θριάμβευσε μπροστά από τον Ρονάλντο και τον συμπαίκτη του Τσάβι. Που θα ήταν ο νικητής αν οι δυο δεν υπήρχαν.
Την επόμενη χρονιά ο Αργεντινός σημείωσε το 2-1. Η Μπαρτσελόνα του έπαιζε το ωραιότερο ποδόσφαιρο στον κόσμο και ο Μέσι είναι ασταμάτητος κατακτώντας μαζί της τα πάντα. Στο top 3 της ψηφοφορίας για τη Χρυσή Μπάλα, υπάρχουν τρεις Μπλαουγκράνα: μαζί με τον Μέσι, ο Ινιέστα και ο Τσάβι. Ο Ινιέστα είναι ο αδικημένος της ιστορίας: έχει κατακτήδσει ό,τι κι ο Μέσι, αλλά έχει υπάρξει πρωταγωνιστής και στο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Το 2011 ο Τσάβι θα μπορούσε να είχε κερδίσει τη δεύτερη του Χρυσή Μπάλα σε μια άλλη εποχή αλλά ήταν πάλι τρίτος. Πίσω από τον Μέσι θριαμβευτή ξανά, ήταν ο Ρονάλντο. Το 2012 ο Μέσι κερδίζει την τέταρτη στη σειρά Χρυσή Μπάλα μετά από μια συγκλονιστική χρονιά: έχει 91 γκολ σε 12 μήνες και παίρνει τον τίτλο του καλύτερου. Ο Ρονάλντο έρχεται δεύτερος στο βάθρο και ο Αντρές Ινιέστα είναι ο άτυχος που είναι πάλι τρίτος.
Παράπονα και μάλιστα πολλά
Η Χρυσή Μπάλα του 2013 ήταν μια από τις πολυσυζητημένες της ιστορίας. Την κέρδισε ο Ρονάλντο με δεύτερο τον Μέσι σε μια χρονιά που οι δυο είχαν δει την Μπάγερν Μονάχου να κερδίζει τα πάντα, με πρωταγωνιστές τους Ριμπερί και Ρομπέν. Ο Γάλλος ήταν σίγουρος για τη νίκη, τόσο που λίγα χρόνια αργότερα είπε: «Με έκλεψε ο Κριστιάνο. Έπρεπε να είχα κερδίσει, ήταν μεγάλη αδικία. Αλλά οι Γάλλοι διοργανωτές, δεν με είδαν ποτέ ως Γάλλο». Τεράστια παράπονα υπήρξαν και για την επόμενη νίκη του Ρονάλντο. Το 2014 ο Μάνουελ Νόγιερ είχε οδηγήσει την Εθνική Γερμανίας στην κατάκτηση του μουντιάλ της Βραζιλίας. Κι όμως τερμάτισε δεύτερος. Κι αν αυτό αποτελεί απόδειξη ότι είναι πραγματικά δύσκολο για έναν τερματοφύλακα να θριαμβεύσει, για τον Νόγιερ δεν αποτελεί παρηγοριά.
Το 2015 ο Μέσι κερδίζει ξανά με δεύτερο τον Ρονάλντο. Ακούγονται ωστόσο πολλές κριτικές. Για πολλούς εκείνη ήταν η χρονιά του Νεϊμάρ, για άλλους εκείνη του Σουάρες: και οι δυο ήταν συμπαίκτες του Μέσι στην Μπαρτσελόνα που είχε κερδίσει το Τσάμπιονς λιγκ και δεν ήταν καθόλου ετερόφωτοι. Εκείνη τη χρονιά, ο Μέσι εξαιτίας ενός τραυματισμού, έχει μείνει εκτός δράσης για λίγο περισσότερο από δύο μήνες: ο Βραζιλιάνος και ο Ουρουγουανός κατάφεραν να λάμψουν ακόμη περισσότερο χωρίς αυτόν, όμως στην ψηφοφορία αγνοήθηκαν. Το 2016, ο Κριστιάνο Ρονάλντο επιστρέφει για να πανηγυρίσει, μπροστά από τους Μέσι και Γκριεζμάν. Η νίκη του οφείλεται στην κατάκτηση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Πορτογαλία: αν η Γαλλία είχε κερδίσει τον τελικό, ο Γκιεζμάν πιθανότατα θα τερμάτιζε πρώτος. Μπαίνει κι αυτός στους άτυχους με το σπαθί του. Ο Ρονάλντο κερδίζει και την επόμενη και κάνει τους θριάμβους του πέντε. Κερδίζει τον Μέσι και βέβαια τον Νεϊμάρ, που μετακόμισε στην Παρί Σεν Ζερμέν το καλοκαίρι για το ποσό ρεκόρ των 222 εκατομμυρίων ευρώ. Η νίκη του Κριστιάνο δεν αμφισβητήθηκε ποτέ: το παλμαρέ γράφει 40 γκολ, Τσάμπιονς λιγκ και πρωτάθλημα Ισπανίας. Αλλά ο Νεϊμάρ θα έχει να λέει στα εγγόνια του πως έχασε κι από τον Μέσι κι από το Ρονάλντο το βραβείο.
Πίκρα και μάλιστα μεγάλη
Το 2018 κερδίζει ο Μόντριτς λόγω του σπουδαίου μουντιάλ που έχει κάνει με την Κροατία. Τότε πρωτοπικράθηκε ο ΕμΠαπέ που στην Ρωσία έχει δείξει ότι είναι παιδί θαύμα: δεν έχασε από τους Μέσι-Ρονάλντο, αλλά αυτό ίσως τον πίκρανε και πιο πολύ. Το 2019 γίνεται μάχη ανάμεσα στον Μέσι και τον Φαν Ντάικ στην ψηφοφορία κι ο Αργεντινός θα επικρατήσει για ελάχιστους ψήφους. Ο Ολλανδός αμυντικός έχει κερδίσει το Τσάμπιονς λιγκ με τη Λίβερπουλ – δικαίως θυμώνει. Το 2020 ο Covid κατάφερε να σταματήσει τον Μέσι και τον Ρονάλντο. Τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα σταμάτησαν για αρκετούς μήνες και το France Football αποφάσισε να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να στερήσει ένα τρόπαιο από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφκσι, άνθρωπο της χρονιάς με την Μπάγερν με την οποία έχει κατακτήσει τα πάντα. Ένα χρόνο μετά η πίκρα του Πολωνού θα γίνει μεγαλύτερη. Ο Μέσι διανύει την πρώτη του σεζόν στην PSG και η απόδοσή του είναι από τις χειρότερες της καριέρας του. Από την άλλη, ο Λεβαντόφσκι συνεχίζει να σκοράρει ασταμάτητα και όλοι περιμένουν να είναι ο νικητής, δεδομένης και της ακύρωσης της προηγούμενης χρονιάς. Παραδόξως, όμως, εξακολουθεί να είναι ο Μέσι που θα θριαμβεύσει χάρη στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα με την Αργεντινή. Το 2022 ο Καρίμ Μπενζεμά γίνεται ο δεύτερος παίκτης που κερδίζει μπροστά από τον Λίο και τον Κριστιάνο μετά τον Λούκα Μόντριτς. «Για να τους κερδίσω έπρεπε να κατακτήσω τα πάντα» θα πει. Το έκαναν κι άλλοι και δεν έφτανε.
Ο ΕμΠαπέ για να κερδίσει την Χρυσή Μπάλα του χρόνου θα πρέπει ή να κερδίσει το Τσάμπιονς λιγκ με την Παρί η το Euro το καλοκαίρι με την Γαλλία. Το Τσάμπιονς λιγκ είναι πολύ δύσκολο. Απόψε ίσως μας δείξει αν το να κερδίσει το Euro με την Γαλλία θα του είναι πιο εύκολο.