Το μεγάλο υπέροχο τσίρκο του Τσάμπιονς λιγκ επιστρέφει σήμερα κι αύριο με την φάση των προημιτελικών. Στην προηγούμενη χάσαμε την Λίβερπουλ, που μετά το εντυπωσιακό της ξεκίνημα αποκλείστηκε από την καταπληκτική Παρί, χάσαμε την σκληροτράχηλη Ατλέτικο Μαδρίτης που θα θυμάται για χρόνια το πώς αποκλείστηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης και χάσαμε και την Μπάγερ Λεβερκούζεν που λύγισε στις διπλές αναμετρήσεις της με την Μπάγερν Μονάχου. Και οι τρεις αυτές ομάδες μπήκαν στην διοργάνωση με μεγάλα όνειρα: δεν μπορείς να το πεις για την Μπενφίκα, την Φέγενορντ, την PSV, την Λιλ και την Κλαμπ Μπριζ που επίσης αποκλείστηκαν. Τα ζευγάρια των προημιτελικών (Ιντερ – Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα – Μπορούσια Ντόρτμουντ, Παρί - Αστον Βίλα και Αρσεναλ – Ρεάλ Μαδρίτης) υπόσχονται πολλά.
Γίνεται τελικός στο Μόναχο χωρίς Μπάγερν;
Η Ιντερ για να φτάσει να βρει την Μπάγερν Μονάχου δεν έκανε πολύ θεαματικά πράγματα, αλλά δεν δέχεται γκολ εύκολα. Δέχτηκε μόλις ένα στην τεράστια πρώτη φάση και μόλις ένα από την Φέγενορντ στη μεταξύ τους αναμέτρηση στη φάση των 16. Η ομάδα του Σιμόνε Ιντζάγκι δεν σκοράρει πολύ, εξαρτάται από τις εμπνεύσεις του εμπνευσμένου αλλά κομμάτι ασταθούς Λαουτάρο Μαρτίνεζ (στον οποίο οι οπαδοί των αντιπάλων της στην Ιταλία φωνάζουν πως δεν θα γίνει Λίο Μέσι ποτέ…) αλλά είναι σίγουρα η καλύτερη ιταλική ομάδα του καιρού μας. Με την Μπάγερν έχει πολλά προηγούμενα, κι ο κόουτς Ιντζάγκι δηλώνει πως δεν την φοβάται. Λίγο θα έπρεπε: οι Βαυαροί όταν διοργανώνουν τον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ όπως φέτος, συνηθίζουν να είναι παρόντες – δεν τους ενδιαφέρει ο ρόλος του οικοδεσπότη. Στους 16 απέκλεισαν την μοναδική αντίπαλό τους στην Μπουντεσλίγκα Μπάγερ Λεβερκούζεν πολύ εύκολα. Αλλά πλήρωσαν πιο πολύ από κάθε ομάδα τα τελευταία ματς των Εθνικών ομάδων χάνοντας δυο βασικούς αμυντικούς από τραυματισμούς: ο Ντέιβις κι ο Ουπαμεκανό είναι απώλειες. Σε αυτές προστέθηκε την περασμένη Παρασκευή μια μεγαλύτερη: ο Μουσιάλα. Οι Ιταλοί έγραψαν το Σάββατο ότι η απουσία του καθιστά την Ιντερ φαβορί στην διπλή αναμέτρηση. Μετά το 2-2 με την Πάρμα κατέβασαν απότομα τους τόνους.
Ώριμη είναι, αλλά είναι η Παρί
Το ζευγάρι Παρί – Αστον Βίλα είναι πιο ισορροπημένο από όσο φαίνεται. Η Παρί ίσως αυτό τον καιρό παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, παρόλο που το καλοκαίρι έχασε τον ΕμΠαπέ. Η φυγή του σούπερ σταρ κατά κάποιο τρόπο απελευθέρωσε τους υπόλοιπους! Ο κόουτς Λουίς Ενρίκε καταργώντας σχεδόν την θέση του φορ βλέπει τους επιθετικούς του να κάνουν όλοι σπουδαία σεζόν. Ο Ντεμπελέ κάνει χρονιά καριέρας, ο 19χρονος Ντουά είναι το επόμενο αστέρι του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο Μπαρκολά ωριμάζει και σε αυτούς προστέθηκε ο Κβαρασκέλια, αυτός που στην Νάπολι έφτασε να συγκρίνεται σε δημοτικότητα με τον Μαραντόνα γιατί έδωσε στην ομάδα ένα πρωτάθλημα. Ο αποκλεισμός της Λίβερπουλ σίγουρα βοηθά την ήδη πρωταθλήτρια Γαλλίας να αφήσει στην άκρη φοβίες που είχε στο Τσάμπιονς λιγκ. Προσοχή όμως: η Αστον Βίλα είναι μια πολύ καλή ομάδα. Την Μπριζ την απέκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες στους 16. Δεν έχει άγχος, έχει ενισχυθεί με τους Ασένσιο, Ράσφορντ και Ντισασί τον Ιανουάριο και ο εξαιρετικός προπονητής της Ουνάι Εμερι στην Παρί κάτι χρωστάει. Δούλεψε στο Παρίσι δυο χρόνια, κέρδισε δυο πρωταθλήματα και τον έδιωξαν γιατί δεν μάθαινε αγγλικά!
Το άγχος του ΕμΠαπέ
Η Ρεάλ Μαδρίτης για να αποκλείσει την συμπολίτισσα Ατλέτικο χρειάστηκε την διαδικασία των πέναλτι όπου όλα κρίθηκαν να σταθεί δυο φορές τυχερή! Το πέναλτι γκολ του Αλβαρεζ ακυρώθηκε απο το VAR που είδε πως ο παίκτης γλιστρώντας βρήκε την μπάλα και με τα δυο πόδια κι ο τερματοφύλακας του Σιμεόνε Ομπλακ δεν κατάφερε να πιάσει το τελευταίο κρίσιμο αλλά και κακοχτυπημένο πέναλτι του Ρούντιγκερ μολονότι σπεσιαλίστας. Η Ρεάλ σώθηκε και μπορεί να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αλλά η απογείωση που πολλοί περίμεναν μετά την επεισοδιακή της πρόκριση δεν ήρθε ποτέ. Ο κόουτς Κάρλο Αντσελότι γκρινιάζει για το βαρύ πρόγραμμα της και βλέπει τους τραυματισμούς να συνεχίζονται: μαζί τους και τα σκαμπανεβάσματα. Η ήττα από την Βαλένθια στη Λίγκα δεν ήταν τυχαία καθώς είχε προηγηθεί η δύσκολη πρόκριση στον τελικό κυπέλου στο ματς με την Σοσιεδάδ. Η εντύπωσή μου είναι πως όσο η σεζόν προχωρά τόσο πιο πολύ η Ρεάλ εξαρτάται από τον ΕμΠάπέ, που είναι τελευταία ο πιο σταθερός από τα αστέρια της, αλλά που κουβαλά και το άγχος της κατάκτησης του Τσάμπιονς λιγκ πιο πολύ από τους υπόλοιπους που το έχουν κερδίσει. Η Αρσεναλ, έχει χάσει ήδη το πρωτάθλημα Αγγλίας μπορεί να την δυσκολέψει έστω κι αν έχει ελλείψεις στην επίθεση: ο Χάβερτς και ο Ζεσούς είναι σημαντικές απουσίες – ο Αστέτα γκολ περιμένει από χαφ όπως ο Μερίνο που έχουν τον τρόπο. Το ματς στο Λονδίνο θα κρίνει πιθανότατα τα πάντα.
Φλικ μόνο με επίθεση
Δύσκολη θα είναι και η δουλειά της περσινής φιναλίστ του τελικού Μπορούσια Ντόρτμουντ απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Στους Γερμανούς έχει μείνει μόνο το Τσάμπιονς λιγκ: στην Μπουντεσλίγκα τα έκαναν θάλασσα. Η άνετη νίκη τους εκτός έδρας με την Φράιμπουργκ (1-4) δείχνει πως από άποψη φόρμας είναι όλα εντάξει. Η Μπαρτσελόνα πίστευα ότι δίνει περισσότερο βάρος στην κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος, όμως η ισοπαλία που έφερε με την Μπέτις – μετά μάλιστα την ήττα της Ρεάλ από την Βαλένθια – δείχνει ότι μάλλον έχω άδικο: για την οικονομική σωτηρία της Μπαρτσελόνα η κατάκτηση του Τσάμπιονς λιγκ θα ήταν πραγματικά φιλί ζωής. Η απορία μου είναι αν η τριάδα Γιαμάλ, Λεβαντόφσκι, Ραφίνια θα συνεχίσει να σκοράρει ασταμάτητα: το παιγνίδι του κόουτς Φλικ απαιτεί η Μπαρτσελόνα να βάζει δυο γκολ τουλάχιστον για να κερδίσει. Κάθε παιγνίδι των Καταλανών είναι καταπληκτικό, αλλά όχι πάντα για τους οπαδούς τους. Να σημειωθεί πως η Ντόρτμουντ και η Μπαρτσελόνα αγωνίστηκαν και στην πρώτη φάση. Είχε προκύψει ένα καταπληκτικό ματς που ολοκληρώθηκε με νίκη της Μπάρτσα στο Ντόρτμουντ με 2-3. Ολοι είχαν πει τότε ότι θα ήθελαν να ξαναδούν ένα τέτοιο ματς. Θα δουν δύο.
Φαβορί και απορίες
Υπάρχουν φαβορί; Φυσικά και υπάρχουν. Η Παρί δείχνει ότι φέτος είναι καλύτερη από ποτέ – σίγουρα πιο ώριμη. Η Μπάγερν Μονάχου πάντα έχει τον τίτλο του φαβορί στις αναμετρήσεις της με την Ιντερ, παρά τις απουσίες της. Η Μπαρτσελόνα έχει ήδη κερδίσει την Μπορούσια στην Γερμανία –γιατί να μην την αποκλείσει; Και η Ρεάλ είναι πάντα η Ρεάλ όσο κι αν στην ισπανική λίγκα αγκομαχεί. Αλλά προσοχή: στο Τσάμπιονς λιγκ οι προηγούμενες αποδόσεις δεν επηρεάζουν τις μελλοντικές. Κάτι ξέρει και η Λίβερπουλ.
Πριν τα ματς αρχίσουν υπάρχουν πολλές απορίες. Είναι όντως σε αγωνιστική κρίση η Ρεάλ Μαδρίτης; Μπορεί η Μπαρτσελόνα να ανταπεξέρθει στην ανάγκη να αντιμετωπίσει την Μπορούσια Ντόρτμουντ δείχνοντας και προσοχή στην άμυνα; Είναι έτοιμη για ευρωπαϊκό τίτλο η Παρί; Μπορούν η Αρσεναλ και η Αστον Βίλα να διεκδικήσουν σοβαρά ευρωπαϊκό τρόπαιο, όταν δεν έχουν καταφέρει να είναι ανταγωνιστικές στην Πρέμιερ λιγκ; Και θα τα καταφέρει η Μπάγερν Μονάχου απέναντι στην Ιντερ όταν οι τραυματισμένοι ποδοσφαιριστές της δεν μοιάζει να έχουν ανάλογης ποιότητας αντικαταστάτες; Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε όλα αυτά. Κι αυτό σημαίνει πως στην διοργάνωση δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Κάθε τέτοια διοργάνωση είναι καλή.