Η Πανδώρα, μια ωραία τύπισσα

Η Πανδώρα, μια ωραία τύπισσα


Αν φύγετε για το Πάσχα η συμβουλή μου είναι να πάρετε μαζί σας την πιο ωραία τύπισσα που κυκλοφορεί δηλαδή την Πανδώρα, του Χρήστου Χωμενίδη. Αυτός είναι ο τίτλος (και το όνομα της ηρωίδας) του νέου του βιβλίου. Κάθε βιβλίο του Χωμενίδη είναι εκδοτικό γεγονός. Γιατί; Γιατί ο Χωμενίδης είναι από τους λίγους πραγματικούς συγγραφείς που έχουμε στην Ελλάδα. Συγγραφέας για μένα δεν είναι κάποιος που έχει μια ιδέα (καλή ή κακή…) και αυτή βρίσκει τις λέξεις για να την διηγηθεί: αυτός μπορεί να είναι ένας ταλαντούχος (ή και ατάλαντος) φιλόδοξος παραμυθάς, που ψάχνει ακροατήριο. Δεν είναι επίσης συγγραφέας όποιος έχει γράψει στην ζωή του ένα βιβλίο, ακόμα κι αν αυτό υπήρξε επιτυχία: η συνέπια μετρά κι όχι το σουξέ. Ο Χρήστος Βακαλόπουλος έλεγε παλιά πως στην Ελλάδα οι αληθινοί συγγραφείς είναι οι εκδότες, διότι αυτοί είναι που βγάζουν βιβλία. Η παρατήρησή του είχε παρεξηγηθεί, όμως παραμένει επίκαιρη. Το πλήθος των εκδοτικών οίκων έχει πάντα ανάγκη από νέα βιβλία αλλά οι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη δεν είναι απαραίτητα και συγγραφείς: μπορεί να είναι δημοσιογράφοι που επειδή έχουν συνηθίσει να γράφουν γράφουν και βιβλία, μπορεί να είναι φιλόλογοι που διασκεδάζουν αναζητώντας τις κατάλληλες λέξεις, μπορεί να είναι διάσημοι που πιστεύουν πως υπάρχει πάντα ένα κοινό που περιμένει να μάθει τα μυστικά τους – όλοι έχουν το δικαίωμα να βρουν τον εκδότη που θα καταλάβει τα θέλω τους. Οι ανάγκες τους και η ανάγκη του εκδότη θα ενωθούν. Αλλά συγγραφέας είναι όποιος από την συγγραφή βιοπορίζεται, όποιος παράγει ιστορίες δηλαδή περιεχόμενο, αναζητώντας το κι όχι περιμένοντας την έμπνευση. Τέτοιοι υπάρχουν λίγοι σε μια χώρα οι κάτοικοι της οποίας δεν διαβάζουν τίποτα σχεδόν, που δεν είναι γραμμένο στο κινητό τους.  Είναι μορφές ηρωικές γιατί διάλεξαν να κάνουν ένα επάγγελμα βαρύ, λόγω της ανάγκης για δημιουργία και ανθυγιεινό λόγω του άγχους που προκαλεί αυτή η ανάγκη. Για αυτό πρέπει να τους προσέχουμε. Αλλά παρασύρθηκα: σας μιλάω για τον Χωμενίδη που ξέρω, αντί για την Πανδώρα, που μόλις γνώρισα.            

Μετά την τριλογία με ήρωες άντρες (τον «Βασιλιά της», τον «Τζίμη από την Κυψέλη και την Δίκη Σουαρέφ) ο Χωμενίδης αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο με ηρωίδα γυναίκα. Τα βιβλία με ήρωες άντρες, ακόμα για ένα συγγραφέα πραγματικό, δεν είναι απλά – ειδικά αν δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την εύκολη λύση και να έχει ένα και μόνο βασικό ήρωα σε όλα του τα αφηγήματα, όπως κάνουν οι συμπαθείς συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων ή αν δεν καταφύγει στην διαδικασία της αυτοψυχανάλυσης. Ο ήρωας συχνά είναι αυτός που ο συγγραφέας νομίζει πως είναι ή είναι κάποιος από την παρέα του, που ξέρει καλά. Ένα βιβλίο ενός άντρα συγγραφέα με ηρωίδα γυναίκα είναι όμως πιο δύσκολο. Ο Χωμενίδης έχει γράψει ήδη την πολυβραβευμένη «Νίκη» που είναι όμως μια οικογενειακή σάγκα. Στην «Πανδώρα» η ανάγκη ήταν διαφορετική: έπρεπε την ηρωίδα του να την δημιουργήσει, πριν αφηγηθεί τις περιπέτειές της.         

https://www.athensvoice.gr/images/736x412/jpg/files/o-hristos-homenidis-ef-olis-tis-ulis-syneneteuxi-athens-voice.jpg

Οι γυναίκες για όλους τους δημιουργούς – όχι μόνο για τους συγγραφείς και τους ποιητές, αλλά και για συνθέτες, τους ζωγράφους ακόμα και τους σκηνοθέτες αποτελούν σπουδαία πηγή έμπνευσης. Ήμουν πολύ μικρός όταν είχα πρωτοακούσει ότι ο μακαρίτης ο Τζορτζ Κιούκορ ήταν σκηνοθέτης γυναικών (ενώ ποτέ δεν έχω ακούσει για σκηνοθέτες ανδρών…) και ότι ο Αλφρεντ Χίτσκοκ έκανε καλές ταινίες όταν την ξανθιά πρωταγωνίστρια του σχεδόν την φλέρταρε με τον φακό του (καμμιά φορά κι όχι μόνο με την κάμερα).  Ωστόσο η έμπνευση είναι περίεργη διαδικασία – ο συγγραφέας δεν αρκεί να χρησιμοποιήσει τη ματιά του: πρέπει να δώσει στην ηρωίδα του υπόσταση.  Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι οι άντρες (αμήχανοι συνήθως μπροστά στην πολυπλοκότητα της γυναικείας προσωπικότητας) καταφεύγουν σε δυο λύσεις: είτε μας παρουσιάζουν μια ηρωίδα που είναι η φαντασίωσή τους, είτε εξιστορούν τις περιπέτειες κάποιας που γνώρισαν και την έχουν εξιδανικεύσει ή απλά συμβαίνει αυτή να έχει ανάψει την φαντασία τους. Συχνά πυκνά οι συγγραφείς ζουν ιστορίες έρωτα και φαντασίας με ηρωίδες που θα ήθελαν να έχουν γνωρίσει: δεν γράφουν μόνο όσα έχουν ζήσει, αλλά και όσα θα θέλανε να ζήσουν. Κάπως έτσι οι ηρωϊδες των αντρών συγγραφέων είναι κλισαρισμένες φαντασιώσεις: είναι μοιραίες και ωραίες, είναι τύπισσες με προσωπικότητα ή γυναίκες που ψάχνουν αυτόν που θα ξυπνήσει την καταπιεσμένη τους λίμπιντο (και είναι ο ίδιος ο Θεός συγγραφέας). Για να μην παρεξηγηθώ δεν κατηγορώ κανένα. Κι εγώ αν ποτέ έγραφα ένα μυθιστόρημα με ηρωίδα γυναίκα μια τέτοια ηρωίδα θα έφτιαχνα, διότι όπως όλοι οι άντρες κάπου κουβαλάω κι εγώ το σύνδρομο ενός Πυγμαλίωνα. Αλλά και γιατί δεν είμαι ο Χωμενίδης που δεν έχει τέτοιες ανάγκες.

Μακριά από την ανάγκη να φτιάξει μια ηρωίδα στα δικά του μέτρα, δηλαδή κάποια που θα γοητευόταν από τον ίδιο, ο Χωμενίδης αναλαμβάνει να μας παρουσιάσει την Πανδώρα, δηλαδή ένα κορίτσι του σήμερα. Η Πανδώρα δεν είναι ούτε μοιραία, ώστε να μας ιντριγκάρει βάζοντας μας να σκεφτούμε αν κάποια ανάλογη έχει υπάρξει στη ζωή μας, ούτε καταπιεσμένη, ώστε να περιμένει από μας να την βοηθήσουμε να ανοίξει τα φτερά της. Όπως κάθε ηρωίδα του σήμερα η Πανδώρα είναι ανεξάρτητη, δηλαδή γοητευτική χάρη στην εξωστρέφεια της. Ζει την ζωή ως δική της κι όχι ως δική μας περιπέτεια. Επειδή είναι κορίτσι του σήμερα – κι όχι μια παλιά μας φιλενάδα ή μια παλιά γνωριμία του συγγραφέα – μας είναι εντελώς άγνωστη και για αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, Δεν μπαίνει στην ζωή μας ούτε για να την αναστατώσει, ούτε για να μας ξυπνήσει ένστικτα ερωτικά ή πατρικά ή όποια άλλα. Απλά χάρη στον συγγραφέα μας αφήνει να μπούμε στην ζωή της. Την παρακολουθούμε, όχι σαν ηδονοβλεψίες, ούτε σαν να είναι Βουγιουκλάκη κι εμείς ο Παπαμηχαήλ της, αλλά σαν να είναι μια εξωγήινη – μια απόδειξη πως την νέα γενιά δεν την ξέρουμε. Ο Χωμένίδης όπως κάνει πάντα την ανακάλυψε παρατηρώντας, δεν την έπλασε, αλλά την βρήκε. Συλλέγει χρόνια τώρα χαρακτήρες και ως εκ τούτου όσοι τον διαβάζουμε είμαστε τυχεροί. Δεν θα σας πω τίποτα για την πλούσια πλοκή του μυθιστορήματός του. Σας υπόσχομαι μόνο πως θα γίνεται λίγο πιο σοφοί διαβάζοντας το. Όχι τυχαία καθώς το πρώτο μυθιστόρημα του δημιουργού του είχε τον αξέχαστο τίτλο «Το σοφό παιδί».    

(Βημαγκαζίνο, Απρίλιος του 2025)