Η εμφάνιση των φαβορί

Η εμφάνιση των φαβορί


Το περασμένο Σαββατοκύριακο μόνο μια από τις τέσσερεις ομάδες που βρίσκονται στα προημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ και στο τελευταίο διήμερο πήραν νίκες που τους δίνουν προβάδισα πρόκρισης είχε κερδίσει στο εθνικό της πρωτάθλημα: η Παρί, που χθες λύγισε την Αστον Βίλα με 3-1, αν και αγωνίστηκε με πολλούς αναπληρωματικούς κέρδισε 1-0 την Ανζέ στο γαλλικό πρωτάθλημα. Δεν είχε κερδίσει ούτε η Αρσεναλ που είχε φέρει ισοπαλία με την Εβερτον (1-1), ούτε η Ιντερ που προηγήθηκε 2-0 στην Πάρμα για να πετάξει τελικά δυο βαθμούς (2-2), ούτε η Μπαρτσελόνα που μολονότι γνώριζε την ήττα της Ρεάλ Μαδρίτης από την Βαλένθια έφερε μια ισοπαλία (1-1) με την Μπέτις. Στο διήμερο που προηγήθηκαν και οι τρεις αυτές ομάδες πέτυχαν νίκες σημαντικότατες: η Αρσεναλ κατέστρεψε την Ρεάλ Μαδρίτης (3-0), η Ιντερ δραπέτευσε νικηφόρα από το Μόναχο (1-2), η Μπαρστελόνα έδωσε μια αληθινή παράσταση κόντρα στην Ντόρτμουντ (4-0). Τα αποτελέσματα στα πρωταθλήματα δείχνουν πόσο και οι τρεις περίμεναν τα ματς Τσάμπιονς λιγκ.   

Για την ιστορία και την σωτηρία

Η Μπαρτσελόνα διέλυσε την Μπορούσια Ντόρτμουντ ενθουσιάζοντας τον κόσμο που την αγαπάει. Τα όσα έχει κάνει φέτος ειδικά με τις γερμανικές ομάδες μαρτυρούν την πρόοδό της. Δεν είχε νίκη τα προηγούμενα χρόνια σε έξι ματς με γερμανικές ομάδες: φέτος με την Μπάγερν Μονάχου και την Μπορούσια έχει τρεις νίκες έχοντας πετύχει 11 γκολ! Η χθεσινή της νίκη ήταν η δεύτερη κόντρα στην Ντόρτμουντ και ήρθε όσο εύκολα μαρτυρά το τελικό σκορ: υπό την ηγεσία του Γιαμάλ, που έκλεισε το σκορ βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα και θυμίζοντας σε ουκ ολίγες περιπτώσεις τον Ροναλντίνιο, η Μπάρτσα υπενθύμισε ότι την χαρακτηρίζει από την μια η αγάπη για το τευτονικό ρίσκο του προπονητή της Χανς Φλικ και από την άλλη το λατινικό πάθος για δημιουργία. Άνοιξε τη βραδιά με ένα γκολ ο Ραφίνια, που ακολουθώντας το ένστικτο του κυνηγού παραλίγο να κάνει κακό αφού έστειλε με προβολή τη μπάλα στα δίχτυα ενώ αυτή κυλούσε προς αυτά μετά από κεφαλιά του Κομπαρσί με κίνδυνο να υποδεχτεί σε θέση οφσάιντ. Ο Βραζιλιάνος έχρισε σκόρερ στο 47΄με κεφαλιά πάσα τον Λεβαντόφσκι μετά από καταπληκτική ενέργεια του Γιαμάλ και ο αγέραστος Πολωνός έδωσε προβάδισμα τριών γκολ στους Καταλανούς ολοκληρώνοντας στο 66’ μια αντεπίθεση – χορογραφία, πριν το τελικό σόου του Γιαμάλ. Η Μπαρτσελόνα έχει ένα επιπλέον κίνητρο από όλους όσους διεκδικούν την κούπα: τυχόν κατάκτηση του Τσάμπιονς λιγκ θα αποτελέσει φιλί ζωής στην προσπάθεια που κάνει για την οικονομική της σωτηρία. Χθες έδειξε πως παρά κάποιες αμυντικές αδυναμίες με τις οποίες έχει μάθει να ζει είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τρόπαιου διότι καμία άλλη ομάδα δεν έχει την δική της εκτελεστική ικανότητα. Η νίκη της Αρσεναλ με 3-0 πχ κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένα μεγάλο αποτέλεσμα, αλλά συγχρόνως κι ένα σπάνιο για τους Λονδρέζους αποτέλεσμα με τέτοιο αντίπαλο. Ενώ η Μπάρτσα τα τρία και τα τέσσερα γκολ τα βρίσκει χωρίς κόπο.    

https://www.sport24.gr/wp-content/uploads/2024/12/torres-full.jpg

Οι ανατροπές της Παρί

Ανάλογα παραγωγική και για αυτό καλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές είναι η χωρίς φορ Παρί του Λουίς Ενρίκε που χθες βράδυ πήρε μεγάλο προβάδισμα απέναντι στην Αστον Βίλα του Εμερι κι όχι μόνο γιατί την κέρδισε με 3-1. Η εικόνα των δυο ομάδων ήταν τόσο διαφορετική ώστε η ήττα είναι μάλλον κολακευτική για την ομάδα του Μπέρμιγχαμ. Η Αστον Βίλα άνοιξε το σκορ την πρώτη φορά που πλησίασε την περιοχή του Ντοναρούμα κάνοντας μια σεμιαναριακού τύπου αντεπίθεση που ολοκλήρωσε ο Ροτζερς στο μισάωρο. Και μετά συνέχισε να παίζει άμυνα όπως έκανε από το πρώτο λεπτό ελπίζοντας πως η έλλειψη καθαρού φορ θα δυσκολέψει την παραγωγικότατη πρωταθλήτρια Γαλλίας: ήταν μάλλον απλοϊκό ως επιλογή και τιμωρήθηκε.

Η Παρί που δεν είχε τον Μακρίνιος και ξεκίνησε χωρίς τον Μπαρκολά, γύρισε το ματς με δυο «ποιήματα»: ο 19χρονος Ντουά στο 39λ θύμισε γιατί κλήθηκε στην Εθνική Γαλλίας κι αγωνίστηκε  ως βασικός και ο υπέροχος Κβαρατσκέλια στο 49΄ σήκωσε στο πόδι το Παρκ Ντε Πρενς υπενθυμίζοντας πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους εξτρέμ του καιρού μας αλλά είναι Γεωργιανός και για αυτό δεν έχει την πρέπουσα κι ανάλογη προβολή. Η Παρί έφτασε στην ανατροπή και δεν είναι τυχαίο: είναι η πέμπτη που κάνει σε ματς το τελευταίο δίμηνο. Στις καθυστερήσεις ο Νούνο Μέντεζ φρόντισε να της δώσει το δίκαιο αβαντάζ των δυο γκολ διαμορφώνοντας το τελικό 3-1. Στη ρεβάνς θα δούμε μια άλλη Αστον Βίλα – η ομάδα του Εμερι είναι ομάδα έδρας. Αλλά θα είναι δύσκολο να μην δεχτεί γκολ από τον Ντεμπελέ και τους υπόλοιπους, ειδικά αν αυτοί βρουν χώρους.           

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image_1200_16_9/public/2025-04/psg_aston_villa.jpg?itok=LvzzBOBv

Το πείραμα του λέγεται Ρεάλ

Η είδηση του διημέρου είναι ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε την Ρεάλ.  Η Βασίλισσα πηγαίνοντας στο Λονδίνο κυνηγούσε ένα ρεκόρ: αν απέκλειε την Αρσεναλ θα έφτανε στον ημιτελικό του Τσάμπιονς λιγκ για δέκατη τρίτη φορά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια – μοιάζει απίστευτο. Για να τα καταφέρει πλέον πρέπει να κάνει κάτι επίσης απίστευτο: να ανατρέψει μια ήττα με 3-0 την οποία και την Τρίτη το βράδυ άξιζε. Ο κόσμος στάθηκε πολύ στα δυο καταπληκτικά γκολ του Ντέγκλαν Ράις από εκτελέσεις φάουλ που χειροκρότησε κι ο παρόντας στο γήπεδο σπεσιαλίστας κάποτε Ρομπέρτο Κάρλος. Αλλά όποιος διηγείται το κατόρθωμα της Αρσεναλ μιλώντας μόνο για τα φάουλ γκολ του Αγγλου χαφ, αδικεί την παρουσία της. Αν η Βασίλισσα δεν γνώρισε ένα χωρίς προηγούμενο διασυρμό το χρωστά στην μεγάλη εμφάνιση του τερματοφύλακα Τίμπο Κουρτουά και σε τρεις τουλάχιστον καθοριστικές επεμβάσεις παικτών της λίγο πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα – ακόμα και ο Μπέλιγχαμ χρειάστηκε να παίξει το ρόλο του φύλακα Αγγελου της εστίας!  

 Η Ρεάλ Μαδρίτης στο Λονδίνο απλώς επιβεβαίωσε ότι δεν λειτουργεί όπως θα πρεπε: η ήττα της από την Αρσεναλ ήταν η δέκατη τρίτη στην σεζόν, ενώ πέρυσι είχε μόλις δύο – και τις δύο από την συμπολίτισσα Ατλέτικο. Μια εξήγηση για την νωθρή της εμφάνιση έχει να κάνει και με το γεγονός ότι έχοντας προηγουμένως αποκλείσει την Μάντσεστερ Σίτυ και την Ατλέτικο Μαδρίτης οι παίκτες του Κάρλο Αντσελότι υποτίμησαν τον αντίπαλο, παρόλο που όλοι στη Μαδρίτη τόνιζαν ότι η Αρσεναλ είναι κακός δαίμονας της Ρεάλ ιστορικά . Ωστόσο ο Αντσελότι μοιάζει να έχει κομμάτι υποτιμήσει και την γενική δυσκολία της Ρεάλ Μαδρίτης από την αρχή της χρονιάς – είναι παράξενο πως τον Ιανουάριο δεν ζήτησε κάποιο αμυντικό με τον Μιλιτάο, τον Μεντί  και τον Βάσκεθ εκτός για καιρό και τον Νάτσο να βρίσκεται πλέον στην Αραβία.

Η εφετινή Ρεάλ είναι μια από τις πιο παράξενες περιπτώσεις ομάδας τα τελευταία χρόνια: είναι σχεδόν πειραματική. Εχει τέσσερις σούπερ παίκτες στην επίθεση (Βινίσιους, ΕμΠαπέ, Ροντρίγκο, Μπέλιγχαμ) κι όλοι αναπολούν τον Μπενζεμά γιατί κανείς από αυτούς δεν είναι σέντερ φορ: στο Λονδίνο ο ΕμΠαπέ είχε την μοναδική καλή ευκαιρία της ομάδας του Αντσελότι στο μισάωρο του πρώτου ημιχρόνου ξεκινώντας πάντως από πολύ μακριά. Δεν υπάρχει επίσης αντικαταστάτης του Κρος, δεν υπολογίστηκε η πιθανότητα της δυσκολίας σε άμυνα και επίθεση του 39χρονου πλέον Μόντριτς και είναι εντυπωσιακό ότι η Βασίλισσα κατάρρευσε όταν χτύπησε ο Θεμπάγιος κι αναγκάστηκε πάλι ο Βαλβέρδε να αγωνιστεί ως δεξιός μπακ: η ομάδα που αγαπά τους σούπερ σταρ πιο πολύ από όλες στην Ευρώπη ανακάλυψε στο Λονδίνο την αξία εργατών πολυτελείας. Η Αρσεναλ που τέτοιους έχει (ο ίδιος ο Ντέγκαλν Ράις δεν ανήκει στην συμπαθή τάξη των σταρς) την κέρδισε κατά κράτος τρομοκρατώντας τον εντελώς ανέτοιμο Αλάμπα και κυριαρχώντας στην μεσαία γραμμή. Από αυτή ήρθε ο Μερίνο για να δώσει στη νίκη της ομάδας του Αρτέτα διαστάσεις θριάμβου. Η περί ανατροπής συζήτηση επιτρέπεται μόνο επειδή μιλάμε για την Ρεάλ και την δύναμη του Μπερναμπέου.  

Αμυνα και Λαουτάρο  

Η Ιντερ δεν κυριάρχησε απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου αλλά έπαιξε άμυνα υποφέροντας – όπως έκαναν οι καλές ιταλικές ομάδες μια φορά κι ένα καιρό. Η Ιντερ του Σιμόνε Ιντζάγκι έχει δεχτεί μόλις τρια γκολ στο Τσάμπιονς λιγκ κι αυτό την έφερε ως εδώ: θα δούμε αν οι αμυντικές της αντοχές θα της επιτρέψουν στο Σαν Σίρο την άλλη Τετάρτη να ολοκληρώσει την επιχείρηση «αποκλεισμός της Μπάγερν». Οι απουσίες των βασικών ακραίων αμυντικών της, του Ντε Μάρκο και του Ντούμφρις, δεν τις στοίχισαν γιατί όταν μια ομάδα ξέρει να παίζει άμυνα μπορεί σε τέτοια προβλήματα να ανταποκριθεί. Στο Αλιανζ Αρένα την έβαλε μπροστά στο σκορ ο φυσικός ηγέτης της Λαουτάρο Μαρτίνεθ. Οι Ιταλοί αντίπαλοι της Ιντερ για να τον πικάρουν του φωνάζουν χρόνια τώρα πως δεν θα γίνει Λίο Μέσι ποτέ αλλά ο Λαουτάρο κάνει την δουλειά του κρυφού φορ όσο μπορεί καλύτερα: το γκολ με το οποίο η Ιντερ άνοιξε το σκορ είναι ένα εκτελεστικό αριστούργημα!

https://www.wjbf.com/wp-content/uploads/sites/47/2025/04/67f59c0b7cd6f7.25660938.jpeg?w=876&h=493&crop=1

Η Μπάγερν χωρίς τον Μουσιάλα μόχθησε για να ισοφαρίσει και τα κατάφερε χάρη στον μεγάλο επαγγελματία που λέγεται Τόμας Μέλερ: μια εβδομάδα πριν του ανακοίνωσαν ότι φεύγει κι αυτός πέρασε στο ματς ως αλλαγή και ισοφάρισε μετά από σορεία χαμένων ευκαιριών. Αλλά η Μπάγερν πλήρωσε το ξόδεμα ενέργειας και την ανακούφιση του γκολ του Μέλερ λειτουργώντας απρόσεκτα: ο Φρατέζι πέτυχε το 1-2 και το πανηγύρισε σαν τρελός. Από το 1982 που ο Ταρντέλι πανηγύρισε το γκολ της Σκουάντρα Ατζούρα στον τελικό Ιταλία – Γερμανία τρέχοντας όλο το γήπεδο με την γροθιά σηκωμένη κάθε Ιταλάκι που μαθαίνει ποδόσφαιρο ονειρεύεται να βάλει γκολ στους Γερμανούς και να το πανηγυρίσει αναλόγως.

Οι Γερμανοί δεν περίμεναν αυτό το αποτέλεσμα. Εμπλεξαν τώρα καθώς πριν την ρεβάνς έχουν και ντέρμπι με την Μπορούσια στην Μπουντεσλίγκα ενώ οι τραυματίες παραμένουν πολλοί. Πριν το ματς ο Φίλπ Λάμ είχε πει πως οι ιταλικές ομάδες του καιρού μας είναι ανίκανες να τρομάξουν αντιπάλους: «είναι σαν να πάρεις μια Ferrari και να τις αφαιρέσεις διακόσιους ίππους από την ιπποδύναμη της» είπε χαρακτηριστικά. Την επόμενη της ήττας τους έφταιγε ο Κομπανί, η επιλογή του να παίξει με τον Ράφαελ, η καθυστερημένη χρησιμοποίηση του Μέλερ, και η εμφάνιση του Χάρι Κέιν που υποσχέθηκε δυο γκολ στην ρεβάνς για να τον συγχωρήσουν. Μεγάλα λόγια, αν και είναι δύσκολο ο Αγγλος να μην σκοράρει σε δυο ματς κόντρα στον ίδιο αντίπαλό…